
November utolsó vasárnapjával megkezdődik az advent időszaka, készülődhetünk a karácsonyra. A boltokban kapható sok finomságot otthon is elkészíthetjük, amivel finom illatot is varázsolunk a lakásba, ezzel is fokozva az ünnepi hangulatot. A következő ünnepváró süteményeket nem energiatartalmukért, hanem az aszalt gyümölcsök és olajos magvak miatti magas vitamintartalmukért ajánlom figyelmükbe. Egy-egy szelet celofánba csomagolva akár a mikuláscsomagba is belekerülhetnek.
Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú
Tészta:
38 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
2 dltej
5 dkg vaj, vagy margarin
Töltelék:
25 dkg aszalt szilva
15 dkg darált mogyoró
10 dkg cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 tojás
1 tojásfehérje
75 ml rum, vagy tej
A szilvákat megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk. Fogunk egy keverőtálat, beletesszük a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet. Ezeket alaposan összekeverjük, majd egy külön tálba összekeverjük az élesztőt és a lisztet, és ezt is a többi összetevőhöz adjuk. Mindezt jó alaposan összegyúrjuk, majd egy barack nagyságú tésztát kinyújtunk és valamilyen karácsonyi motívumos szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát visszarakjuk a többihez, majd az egészből hengert formálunk, és egy gyúródeszkán ezt is kinyújtjuk négyszög alakúra. Ezután összekeverjük a mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a tojást, a tojásfehérjét, a rumot (vagy a tejet), majd a kinyújtott tésztára kenjük és rászórjuk a szilvát. A tésztát felgöngyöljük, majd egy tepsibe rakjuk. A tojássárgáját tejbe tesszük, elkeverjük és ezzel kenjük meg a tésztát, majd a kiszaggatott tésztákat az összetekert tészta tetejére rakjuk. Megvárjuk, amíg egy kicsit megkel, majd közepes fokozaton kb. 30-40 percig sütjük, és már kész is az ehető adventi koszorú.
Energia: 4518 kcal
Fehérje: 92 g
Zsír: 167,3 g
Szénhidrát: 649 g
Ez a sütemény 850-1000 Ft-ba kerül.
Adventi koszorú
Tészta:
50 dkg liszt
2 csomag instant élesztő
2,5-3 dl tej
2 db tojás
6 dkg margarin
csipet só
1 üveg (2 ml) mandulaaroma
mazsolaízlés szerint
Töltelék:
18 dkg őrölt mák, vagy dió
1 üveg (2 ml) citromaroma
10 dkg finomra őrölt babapiskóta
1 kiskanál fahéj
10 dkg kristálycukor
0,5 dl víz
3 dkg gyümölcslekvár
3-5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl étolaj
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk. Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, amíg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.
Energia: 6530 kcal
Fehérje: 122, 6 g
Zsír: 239 g
Szénhidrát: 957,65 g
Ez is kb. 850- 1000 Ft-ból elkészíthető.
Jó étvágyat!


























