Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A körte

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. szeptember 03. 13:00
A körte
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat
Képünk illusztráció

A körte egész évben beszerezhető, mégis átlagosan évente csak hat kilót eszünk belőle fejenként.

A körtét Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mítosz szerint Zeusz egyik fiát Tantaloszt az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba küldték. Itt a gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott. Így sosem érte el, és mindig éhes maradt.

Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki kb. háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az Kr. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek. A zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk.

A kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt. A középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály korában már uralkodói ínyencségnek számított.

A körte sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz.

Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti, mivel magas a rosttartalma.

A körte préselt leve ideális folyadék gyomorhurut, depresszió idején, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak!

A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest, lekvárt vagy kompótot is készíthetünk belőle. Felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte.

 

Boros körteleves

50 dkg körte
15 dkg cukor
2 dltejszín
1 pohár tejföl
2 evőkanál liszt
1 dlfehérbor
1 db citrom
szegfűszeg
fahéj
csipet só

A megtisztított körtét apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe csavarjuk a citromot, s a körtét a fűszerekkel és a cukorral puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a habarással a levest újra fölforraljuk. Hűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük.

Energia:            2018 kcal
Fehérje:           17,25 g
Zsír:               96,9 g
Szénhidrát:        257,4 g

Kb. 600-700 Ft.

 

Sült csirke körtével

egy egész csirke
6 körte
2 evőkanál méz
sáfrány
szerecsendió
őrölt gyömbér
őrölt bors
chili
olaj
1 lime leve
2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
esetleg 4-5 szilva
1 kg burgonya

A csirkét feldaraboljuk. A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és kevéske olajat, sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót nem használunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat. Egy vízbe áztatott agyagtálba fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét.

Energia:            1654 kcal
Fehérje:            48,5 g
Zsír:               47,5 g
Szénhidrát:          252 g

Kb. 1500Ft-ba kerül.

 

Túrós-barackos körtetorta

25 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
csipet só
citromhéj

Krémhez:

25 dkg tehéntúró
fél pohár tejföl
2 tojás
1 db citrom
cukor ízlés szerint
5-6 keményebb körte
baracklekvár

A lisztet a cukorral és a citromhéjjal összeforgatjuk. Elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tojássárgájával is összedolgozzuk. Kb. 30cm átmérőjű alacsony peremű tortaformát margarinnal kikenünk, és a tésztával kibéleljük. A körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét és a cukrot. Ezt a krémet a tészta tetején és az oldalán szétkenjük, és beletesszük a körtedarabokat. 2-3 kanál baracklekvárt felforralunk, és a tetejére öntjük. Sütőben 160 fokon körülbelül 50 perc alatt aranyszínűre sül.

Energia:            3690 kcal
Fehérje:            82,2 g
Zsír:              143,7 g
Szénhidrát:        464,3 g

1000 Ft-ból elkészül ez a desszert.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)