
Az egészségünk megőrzése érdekében fontos az, hogy változatosan étkezzünk. Így jutunk hozzá a szervezet számára fontos összes tápanyaghoz. Ezért fontos az, hogy a húsfélék köréből ne maradjon ki a hal sem. A hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrásunk, amiből legalább heti 1-szer kellene ennünk. Felmérések szerint Magyarország a legkevesebb halat fogyasztó államok között van Európában.
Míg a kontinens más országaiban több, mint 10 kg, addig Magyarországon 3,2 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás.
Átlagosan mintegy 5-5,5 kg/év hal elfogyasztásával komoly eredményeket lehetne elérni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A halolaj - jellemzően a tengeri halaké- nagyobb mértékben tartalmaz olyan ún. többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavakat). Ezek gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsír-szintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét.
Ezek a zsírsavak elősegítik az agy és a szem fejlődését is, ezért a várandós és szoptató anyák számára különösen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.
A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A-, és D-vitaminnak, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős.
A következő ételek egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthetőek:
Rácponty (4-5 adag)
1 kg ponty
1/2 dl olaj
3 dkg liszt
2 dl tejföl 20%
3 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
15 dkg lecsó
1 kg burgonya
só
fűszerpaprika
A karikára vágott burgonyát fritőzben elősütjük (így kevés zsiradékot használunk és energiaszegényebb lesz az ételünk), majd a tepsibe terítve ráfektetjük a sóval, pirospaprikával ízesített halszeleteket. Betakarjuk a karikára szeletelt vöröshagymával, lecsóval, csíkokra vágott szalonnával. Tejföllel meglocsolva megsütjük.
Energia: 1613 kcal
Fehérje: 100 g
Zsír: 77,5 g
Szénhidrát: 182,5 g
Ha 12 % zsírtartalmú tejfölt választunk, még kevesebb lesz az energiafogyasztásunk.
Batyuban sült halfilé
50 dkg fehér húsú halfilé
1 csomag újhagyma
10 dkg csiperkegomba
15 dkg koktélparadicsom
kakukkfű
só
1/2 citrom leve
vaj
A halfiléket vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel. Duplán hajtott alufóliát vékonyan megkenünk vajjal, ráteszünk egy-egy halszeletet, majd egyenletesen szétosztva ráhalmozzuk a szeletelt gombát, paradicsomot, hagymát,1-2 paprikakarikát. Megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk citromlével és a maradék vajat rádaraboljuk. Az alufóliát szaloncukor szerűen összecsomagoljuk. A batyukat 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megforgatjuk. Tálaláskor felvágjuk a csomagokat, de az alufóliával együtt tesszük a tányérra.
Energia: 844 kcal
Fehérje: 14,9 g
Zsír: 41,7 g
Szénhidrát: 12,3 g
Mindkét étel kb. 1500 - 2000Ft –ból elkészíthető.
Jó étvágyat!

























