Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrásunk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. május 19. 10:00
A hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrásunk
A hal fogyasztása hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
Képünk illusztráció

Az egészségünk megőrzése érdekében fontos az, hogy változatosan étkezzünk. Így jutunk hozzá a szervezet számára fontos összes tápanyaghoz. Ezért fontos az, hogy a húsfélék köréből ne maradjon ki a hal sem. A hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrásunk, amiből legalább heti 1-szer kellene ennünk. Felmérések szerint Magyarország a legkevesebb halat fogyasztó államok között van Európában.

Míg a kontinens más országaiban több, mint 10 kg, addig Magyarországon 3,2 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás.
Átlagosan mintegy 5-5,5 kg/év hal elfogyasztásával komoly eredményeket lehetne elérni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A halolaj - jellemzően a tengeri halaké- nagyobb mértékben tartalmaz olyan ún. többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavakat). Ezek gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsír-szintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét.

Ezek a zsírsavak elősegítik az agy és a szem fejlődését is, ezért a várandós és szoptató anyák számára különösen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.

A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A-, és D-vitaminnak, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős.

A következő ételek egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthetőek:

 

Rácponty (4-5 adag)

1 kg ponty                   
1/2 dl olaj  
3 dkg liszt                      
2 dl tejföl  20%           
3 dkg füstölt szalonna    
10 dkg vöröshagyma                        
15 dkg lecsó    
1 kg burgonya

fűszerpaprika

A karikára vágott burgonyát fritőzben elősütjük (így kevés zsiradékot használunk és  energiaszegényebb lesz az ételünk), majd a tepsibe terítve ráfektetjük a sóval, pirospaprikával ízesített halszeleteket. Betakarjuk a karikára szeletelt vöröshagymával, lecsóval, csíkokra vágott szalonnával. Tejföllel meglocsolva megsütjük.

Energia:           1613 kcal
Fehérje:            100 g
Zsír:              77,5 g
Szénhidrát:       182,5 g

Ha 12 % zsírtartalmú tejfölt választunk, még kevesebb lesz az energiafogyasztásunk.

 

Batyuban sült halfilé

50 dkg fehér húsú halfilé
1 csomag újhagyma
10 dkg csiperkegomba
15 dkg koktélparadicsom
kakukkfű

1/2 citrom leve
vaj

A halfiléket vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel. Duplán hajtott alufóliát vékonyan megkenünk vajjal, ráteszünk egy-egy halszeletet, majd egyenletesen szétosztva ráhalmozzuk a szeletelt gombát, paradicsomot, hagymát,1-2 paprikakarikát. Megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk citromlével és a maradék vajat rádaraboljuk. Az alufóliát szaloncukor szerűen összecsomagoljuk. A batyukat 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megforgatjuk. Tálaláskor felvágjuk a csomagokat, de az alufóliával együtt tesszük a tányérra.

Energia:            844 kcal
Fehérje:           14,9 g
Zsír:              41,7 g
Szénhidrát:        12,3 g

Mindkét étel kb.  1500 - 2000Ft –ból elkészíthető.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)