
A legkorszerűbb technikai berendezésekkel felszerelt péküzem mellett a tavalyi évtől saját mintaboltot is üzemeltetnek: a reprezentatív Idesüss Pékség a Honvéd utcában, a piac mellett minden nap százféle friss pékárut kínál, köztük a rendkívül népszerű, igazi kovásszal készült Viharsarki Parasztkenyeret.
Az idei esztendő elején a Zsarnóczay és Fivére Sütőipari és Kereskedelmi Kft. a „Sikeres Gyulai” kitüntető címmel gazdagodott, melynek kapcsán Zsarnóczay Istvánnal és Zsarnóczay Lajossal vállalkozásuk filozófiájáról, két évtizedéről, sikerességének kulcsáról is beszélgettünk.
– Amikor kitaláltuk, hogy együtt fogunk egy vállalkozást elindítani, egyikünk sem volt munka nélkül, nem kényszerből cselekedtünk. A változások ideje volt a 90-es évek eleje, s mi lelkesen s lendülettel szerettünk volna valami újba közösen belekezdeni – idézte föl a vállalkozás elindításának időszakát Zsarnóczay István.
– Mindkettőnk mögött volt már valamilyen tapasztalat, én korábban építésvezetőként végeztem munkámat, míg a testvérem a mezőgazdaság területén dolgozott. Tudtuk, hogyan kell emberekkel bánni s termelő munkát végezni, ugyanakkor a sütőipari tevékenység, melyre vállalkoztunk, csöppet sem egyszerű dolog: hiszen mi veszünk, majd munkát teszünk bele, s utána eladunk. Ez komoly hozzáadott értéket jelent, s jóval bonyolultabb, mint csupán a kereskedelem.
– A kezdeti időszakban volt két szakemberünk, s ha melléjük segédek kellettek, akkor azok mi voltunk, ugyanígy a kiszállítók vagy az adminisztrátorok, de természetesen a főnökök is. Nehéz időszak volt, a vállalkozások őskorát éltük, és hajtott bennünket a hit: ha keményen dolgozunk, akkor annak meg is lesz az eredménye – fogalmazta meg Zsarnóczay Lajos induló vállalkozásuk legfontosabb alapelvét. A fivérek a köztük lévő bizalmat, jó testvéri kapcsolatot sikerük egyik alapkövének tekintik, s kezdetben majdnem minden munkát együtt végeztek el. Később, ahogy a vállalkozás erősödött, felosztották egymás között a feladatokat, majd pedig azok irányítását, ám ma is éppolyan sokat beszélgetnek, mint az elején: mert a sikeres vállalkozás másik alapkövének a folytonos megújulást, az előrelépést tekintik.
A húsz évvel ezelőtt banki hitelből indult vállalkozás vezetői úgy gondolták, az ötéves futamidő végével lényegesen könnyebb dolguk lesz a törlesztőrészletek nélkül, s addigra a helyüket is megtalálják majd a piacon. Bérelt épületrészben egy kemencével kezdték a munkát, szűk esztendő elteltével már a bővítésen gondolkodtak, s hamarosan megvásárolták azt az ingatlant, melyben ma is működik a vállalkozás. Bár minden fillért visszaforgattak, a folyamatos fejlesztések, az új ötletek megvalósításához új hitelekre is szükség volt, hiszen mire összegyűlt volna a pénzük, addigra elmaradtak volna a piac diktálta igényektől és a versenytársaktól.
– Mindig irányítói voltunk a folyamatoknak, így például az első vállalkozók voltunk a közétkeztetésben, vagy a megyében elsőként mi készítettünk szeletelt kenyeret, hangsúlyozta az innováció jelentőségét Zsarnóczay István, hozzátéve, hogy sikeres pályázataik is a folytonos előrelépést segítik.
– Szinte vesszőparipánk már a technikai fejlesztés, ezért mindig a legkorszerűbb gépek, berendezések működnek üzemünkben – fűzte hozzá Zsarnóczay Lajos. – A rendkívül tőkeigényes eszközállomány mellett a munkaerő sem annyiba kerül egy sütőüzemben, mint egy átlagos vállalkozás esetén, folytatta a cégvezető, hiszen itt elsősorban éjszaka történik a munkavégzés. Munkánknak pedig az a szépsége, ami a nehézsége is egyben: mindig az aktuális napon van megrendelésünk, s ha másnap is rendelnek tőlünk, akkor az azt jelenti, hogy a termékünk ízlett és elfogyott, ami nagyon jó dolog, de mindjárt nehézség is, hiszen a pékárukat nem lehet raktárra gyártani. Ahogy nem lehet hétvégén sem szünetet tartani, folyamatosan a topon kell lenni. A fivérek ezért soha sem dőlhetnek hátra, s bár a napi tevékenységekben nem vesznek részt, mégsem nélkülözi folyamatos munkájukat a cég.
A két vezető mellett több mint harmincan dolgoznak: az üzemet élelmiszer-ipari mérnök irányítja, akinek keze alatt szakképzett pékek és segédek végzik munkájukat. Termékeiket saját gépkocsikkal szállítják ki megrendelőikhez, akik közül sokan hosszú évek óta a Zsarnóczay és Fivére Sütőipari és Kereskedelmi Kft.-től vásárolnak.
– Nem véletlenül, hiszen amit mi megígérünk, igyekszünk mindig betartani. Olykor előfordul, hogy nehezen ígérünk, de ha megtesszük, tartjuk a szavunkat. Ez pedig számít partnereinknél, amit a hosszú éveken át tartó kapcsolataink is igazolnak – mondta el Zsarnóczay Lajos. – Mert nemcsak elkészíteni, hanem eladni is tudni kell egy terméket, ezért nagyon fontosnak tartjuk a piaci kapcsolataink ápolását – tette hozzá testvére. A kapcsolatok kialakításában, zökkenőmentes működésében rendkívül fontos a korrekt viselkedés, a szavahihetőség és a megfelelő alázat. Ezek olyan emberi dolgok, melyek a siker kulcselemének tekinthetők. Ha olykor méltánytalanság ér bennünket, akkor is törekednünk kell korrektül, lojalitással megoldani a problémákat. Ez egy olyan lényeges dolog, olyan szemléletmód, mely nemcsak bennünket, hanem munkatársainkat is jellemez. Talán ennek is köszönhető, hogy sokszor kerültünk úgy piaci kapcsolatba, hogy a másik fél hallotta rólunk: korrekt partner vagyunk.
A Zsarnóczay fivérek abban is egyetértenek, hogy biztos családi háttér is szükségeltetik a hosszú távú, eredményes működéshez, ahogy a sikerük munkatársaiknak is köszönhető, akikkel kölcsönös bizalmon alapuló, jó kapcsolatot igyekeznek kialakítani, a felelősségteljes munkát megbecsülve és értékelve. A gyulai élet tevékeny résztvevőiként sokat segítenek iskoláknak, a lehetőségeikhez mérten támogatják a betegeket, időseket gondozó intézményeket, és sohasem zárkóznak el a megkeresések elől.
– Bennünket is meglepett, hogy milyen sok őszinte hangú gratulációt kaptunk a „Sikeres Gyulai” cím átvételét követően. Olyan tevékenységet végzünk, ahol nap mint nap rengeteg a kritikus: a kereskedőktől a vevőkig, s a címben rejlő pozitív visszajelzés, a megerősítés nagyon nagy öröm a számunkra – zárta gondolatait Zsarnóczay Lajos.


























