Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A búzacsíra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. április 22. 15:00
A búzacsíra
A csíráztatás során robbanásszerűen megsokszorozódnak a magban levő vitaminok és ásványi anyagok
Képünk illusztráció

A búzacsírát már nagyapáink és nagyanyáink is ismerték és előszeretettel fogyasztották nyersen, vagy salátába keverve.

A csíráztatás során robbanásszerűen megsokszorozódnak a búzamagban levő vitaminok és ásványi anyagok. Az aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.  A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.

Egy amerikai vizsgálat arról számol be, hogy (E- vitamin tartalmának köszönhetően) azok a magas vérkoleszterin szinttel rendelkező személyek, akiknek napi 20g búzacsírát adagoltak, három hónap elteltével 7%-ban csökkent a koleszterin szintjük.

A búzacsíra kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást, reuma, ízületi bántalmak esetén is segít.

A búzacsíra gátolja a daganatos sejtek életben maradását, ezért kiemelkedő szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében és gyógyításában. Antioxidáns hatású, segíti szervezetünket a szabadgyökök elleni harcban (immunerősítő).

Saláták, szendvicsek, főtt gabonaételek, levesek, főzelékek, párolt zöldségek és húsos ételek, valamint tésztafélék vitamin- és ásványi anyag tartalmát növelhetjük friss vagy szárított csíranövények hozzáadásával.

Édeskés íze miatt kiváló kiegészítője lehet a reggeli müzlinek. Keverhetjük kefirbe, joghurtba, zöldség- vagy gyümölcsalapú turmixokba. Dúsíthatjuk vele a margarint, a vajat, a különböző szendvics- és uzsonnakrémeket. Ledarálva, friss fűszernövényekkel összekeverve húsokhoz, köretekhez adható.

 

Csíráztatás menete:

A legfontosabb, hogy csak speciális erre a célra árusított magvakat vásároljunk, ezeket bioboltban tudjuk beszerezni. A kiválasztott magvakat öblítsük le folyóvízben és áztassuk be 12-14 órára hideg vízbe. Ezután a magokat egy csíráztató edénybe tesszük (egy befőttes üveg is megfelel erre a célra), és egy gézlappal lefedjük. Akkora edényt válasszunk, hogy a magok csíráztatás közben is elférjenek, hiszen az eredeti térfogat hatszorosára is megduzzadhatnak. Tegyük az edényt egy világos helyre. Ezután a magokat naponta kétszer leöblítjük langyos vízzel. Soha ne álljon alatta a víz, mert könnyen bepenészedhet. Kb. egy hét múlva már a friss búzacsírát fogyaszthatjuk. A friss csírákat pár napig a hűtőszekrényben is tárolhatjuk.

Hogy a család kedvet kapjon a búzacsírához, íme néhány recept:

 

Búzacsírás saláta

1 fej friss jégsaláta
1 marék búzacsíra
2-3 szál sárgarépa
egy közepes alma
durvára vágott dióbél
olívaolaj
balzsamecet

Az almát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, majd gyufaszál-vékony hasábokra. Miután összevágtuk, csepegtessünk rá néhány csepp citromlevet, nehogy megbarnuljon. A sárgarépát is vágjuk vékony csíkokra, és keverjük az almához. A jégsalátát tépkedjük apróbb darabokra, tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a búzacsírát. Öntözzük meg egy kevés olívaolajjal, néhány csepp balzsamecettel, és keverjük jól el. Tálaláskor a tányérra először a salátás-csírás keveréket tegyük, erre halmozzuk az almás-répás csíkokat, végül szórjuk meg a vágott dióbéllel. (Bármilyen más zöldség felhasználható.)

Energia:           1027 kcal    
Fehérje:           27,1 g
Zsír:              73,1 g
Szénhidrát:        57,5 g    

Kb. 500-600 Ft-ból elkészül.

 

Gyümölcstorta csírával

22,5 dkg liszt
12 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 csipet só
0,5 dl víz
50 dkg vegyes gyümölcs
4 evőkanál kukoricakeményítő
4 evőkanál barnacukor
4 evőkanál  búzacsíra
1 citrom héja reszelve
őrölt fahéj és szegfűszeg

Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen!

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzátesszük a cukrot és a sót. A vizet apránként adagolva összeállítjuk a tésztát (előfordulhat, hogy nem kell az egész megadott mennyiség, ezért ne tegyük bele az egészet egyszerre). Akkor van kész a tészta, ha már nem ragad a kezünkhöz és az edény falához. Ezután hűtőbe tesszük pihenni minimum 1 órára. A hűtőből kivéve pici várakozás után kerekre nyújtjuk, és egy 25 cm-es kapcsos sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük úgy, hogy az oldalára is jusson tészta kb. 3-4 cm magasan. Az alját megszurkáljuk villával és megszórjuk búzacsírával. A gyümölcsöket összekeverjük egy tálban a cukorral, fahéjjal, keményítővel, citromhéjjal és a tortaformába öntjük. 170°C-on 45-50 percet sütjük. Ha megsült, azonnal kivesszük a formából, és rácsra tesszük hűlni.

Energia:           1884 kcal        
Fehérje:           44,5 g  
Zsír:               4,2 g
Szénhidrát:         492 g             

Kb. 400-500Ft ez az egészséges édesség.

Jó étvágyat! 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM