
A narancs a legfontosabb téli vitamin-forrásaink közé tartozik. Nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K és B vitamint, folsavat és antioxidánsokat.
Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A narancsban lévő flavonoidok gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó.
Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium. A narancs enyhén kesernyés fehér színű belső héját is, ha csak lehet, fogyasszuk el, mert a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.
A narancs kiváló a bőr- rendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések kezelésére.
Gyümölcssaláta mellett számos desszert is készíthető belőle, mint például:
Narancsos túró desszert
(4 személyre)
25 dkg zsírszegény tehéntúró
2 narancs
1 pohár natúr joghurt
3 kávéskanálnyi porcukor vagy édesítőpor
1 késhegynyi fahéj
A túrót, joghurtot, cukrot, a narancsok lereszelt héját és a fahéjat turmixgépbe tesszük. A narancsokat alaposan megtisztítjuk, lehetőleg a fehér hártyát is eltávolítjuk róluk, majd a cikkeket felaprítjuk, végül a narancsdarabokat is bedobáljuk a turmixgépbe. Közepes fokozaton kb. 30-40 másodperc alatt szép sima, krémes masszát kapunk.
A desszertet négy tálkába szétosztjuk. Kevés fahéjjal megszórva, esetleg narancs szeletkékkel díszítve tálaljuk.
Energia: 155 kcal/ 1adag
Fehérje: 14 g
Zsír: 7,2 g
Szénhidrát: 14,5 g
140 Ft-ból elkészül ez a finom nassolnivaló.
Narancslekvár
4 db (kb. 60 deka) narancs
3 citrom
1,6 kiló cukor
A narancsokat és 1 db citromot megmossuk, héját vékonyan hámozzuk, mert a fehér részt nem szabad beletenni. Félbevágjuk, a magjukat kiszedjük, és a gyümölcsöket héjastól nagyon vékony karikákra vágjuk. Lehetőleg tál fölött, hogy a leve ne vesszen kárba. A gyümölcsre 2 liter vizet öntünk, és 20 percig forraljuk. Félretesszük, és másnap megint 20 percig forraljuk. Harmadnap belecsavarjuk a maradék 2 citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve 40 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, mikor a teteje bebőrösödik, lekötjük. Gőzölni nem kell. Melegen híg, de kihűlve kocsonyássá válik. Ezzel a mennyiséggel kb. öt fél-literes üveget tölthetünk meg. (Nem érdemes egyszerre ennél nagyobb mennyiséget készíteni, mert sokkal tovább kell forralni, és lassabban kocsonyásodik.)
Energia: 6640 kcal
Fehérje: 3,6 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 1650 g
Ez a különleges lekvár Kb. 800Ft-ból készül el.
Jó étvágyat!