Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A narancs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. február 12. 10:00
A narancs
Ma már egész évben kapható ez a gyümölcs, amely átsegít minket a téli megfázásos időszakon
Képünk illusztráció

A narancs a legfontosabb téli vitamin-forrásaink közé tartozik. Nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K és B vitamint, folsavat és antioxidánsokat.

Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A narancsban lévő flavonoidok gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó.

Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium. A narancs enyhén kesernyés fehér színű belső héját is, ha csak lehet, fogyasszuk el, mert a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.

A narancs kiváló a bőr- rendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések kezelésére.

Gyümölcssaláta mellett számos desszert is készíthető belőle, mint például:



Narancsos túró desszert
(4 személyre)

25 dkg zsírszegény tehéntúró
2 narancs
1 pohár natúr joghurt
3 kávéskanálnyi porcukor vagy édesítőpor
1 késhegynyi fahéj

A túrót, joghurtot, cukrot, a narancsok lereszelt héját és a fahéjat turmixgépbe tesszük. A narancsokat alaposan megtisztítjuk, lehetőleg a fehér hártyát is eltávolítjuk róluk, majd a cikkeket felaprítjuk, végül a narancsdarabokat is bedobáljuk a turmixgépbe. Közepes fokozaton kb. 30-40 másodperc alatt szép sima, krémes masszát kapunk.
A desszertet négy tálkába szétosztjuk. Kevés fahéjjal megszórva, esetleg narancs szeletkékkel díszítve tálaljuk.

Energia:            155 kcal/ 1adag       
Fehérje:             14 g          
Zsír:               7,2 g    
Szénhidrát:        14,5 g  

140 Ft-ból elkészül ez a finom nassolnivaló.

 

Narancslekvár

4 db (kb. 60 deka) narancs
3 citrom
1,6 kiló cukor

A narancsokat és 1 db citromot megmossuk, héját vékonyan hámozzuk, mert a fehér részt nem szabad beletenni. Félbevágjuk, a magjukat kiszedjük, és a gyümölcsöket héjastól nagyon vékony karikákra vágjuk. Lehetőleg tál fölött, hogy a leve ne vesszen kárba. A gyümölcsre 2 liter vizet öntünk, és 20 percig forraljuk. Félretesszük, és másnap megint 20 percig forraljuk. Harmadnap belecsavarjuk a maradék 2 citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve 40 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, mikor a teteje bebőrösödik, lekötjük. Gőzölni nem kell. Melegen híg, de kihűlve kocsonyássá válik. Ezzel a mennyiséggel kb. öt fél-literes üveget tölthetünk meg. (Nem érdemes egyszerre ennél nagyobb mennyiséget készíteni, mert sokkal tovább kell forralni, és lassabban kocsonyásodik.)

Energia:           6640 kcal     
Fehérje:            3,6 g
Zsír:                 9 g
Szénhidrát:        1650 g

Ez a különleges lekvár Kb. 800Ft-ból készül el.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM