Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tárkony

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. január 22. 12:00
A tárkony
Sokáig kígyómarás gyógyítására használták
Képünk illusztráció

Népies neve: esztragon, sárkánynövény, tárkonyüröm.

Fűszernövényként világszerte termesztik, az északi félteke nagy területén honos – Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig. Valószínű, hogy a népvándorlás során még őseink hozták be a Kárpát-medencébe és terjesztették el. A francia és erdélyi konyha megkerülhetetlen fűszere, de szerencsére mi is egyre többet használjuk.

Jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté.

Mint minden fűszernövény, a tárkony is sok gyógyhatással rendelkezik. Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a sárkányokkal.

Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is alkalmazzák. Az ókori görögök fogfájásra használták. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható.

A tárkony levesek, főzelékek, raguk finom ízesítője. A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó harmonizál a tárkonnyal. Jól illik vad- és szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

E fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben, így mindig lehet friss fűszerünk.

Tárkony ecet

A friss tárkonyt jó minőségű borecetbe áztatunk néhány hétre úgy, hogy az összevágott tárkonyt éppen ellepje. Miután leszűrtük, már használhatjuk is saláták ízesítésére vagy húsételekhez.

 

Tárkonyos csirkenyársak

2 csirkemell
2 evőkanál aprított friss tárkony
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj

bors

Vágjuk a csirkemellet 3 cm-es kockákra, és egy műanyag dobozban pácoljuk legalább egy órát a többi hozzávalóval. Húzzuk a kockákat előzőleg vízbe áztatott hurkapálcára és süssük a sütőben grill funkcióval kb. 12 percig, félidőben fordítsuk meg.

Energia:           1213 kcal
Fehérje:          247,5 g
Zsír:                20 g
Szénhidrát:           5 g

A hús mennyiségétől függően 1000-1200 Ft-ba kerül ez a húsétel.

 

Tárkonyos csirkeraguleves
(4 személyre)

1 nagyobb csirkemell
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb gyökér
kis karalábé
kis zellergumó
1-2 szál zellerlevél
1 nagyobb hagyma
1 cikk fokhagyma
1 kanál olaj
só, ételízesítő
1 mokkáskanál bors
1 púpos mokkáskanál pirospaprika
1 evőkanál szárított tárkony
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl 12%-os
1dl tejszín (elhagyható)
1 citrom

A megmosott csirkehúst a durvára darabolt zöldségekkel, borssal, sóval puhára főzzük, annyi vízzel, amennyi ellepi (szükség esetén a vizet főzés közben pótoljuk). Ha kész, a húsdarabokat kiszedjük, a visszamaradt zöldségeket felengedjük meleg vízzel, belemorzsoljuk a szárított tárkonyt, és még kb. 10 percig lassan főzzük. Ezalatt a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítünk, a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, majd hozzáadjuk a leveshez. Ezután keverjük bele a simára habart tejfölt, és pár percig összefőzzük. Ezután visszahelyezzük bele a főtt, felkockázott csirkemellet is. A levesestálba szedett ételt apróra vágott friss tárkonnyal díszítjük, és karikára vágott citromot kínálunk hozzá.

Energia:           1672 kcal
Fehérje:            150 g
Zsír:              76,6 g
Szénhidrát:        65,9 g

Kb. 800-1000 Ft ez a finom leves.

 

Tárkonyos hús

80 deka sovány sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
diónyi zsír
2 dl tejföl

törött bors
késhegynyi majoránna
kiskanálnyi szárított tárkony
4 babérlevél
késhegynyi cseresznyepaprika krém
2 kiskanál paradicsompüré
csapott mokkáskanál pirospaprika

Kisujjnyi darabokra vágjuk a húst, és a finomra vágott hagymával együtt megpirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a többi fűszert, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Puhára pároljuk a húst, majd zsírjára pirítjuk, és a tejföllel elkeverve, már csak felmelegítve, de nem forralva, tálaljuk. Tetejére tárkonyt hintünk.

Energia:           1868 kcal    
Fehérje:          175,8 g
Zsír:             114,9 g
Szénhidrát:        19,3 g

Kb. 1100 Ft-ba kerül ez az étel is.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM