Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nyugdíjasaink karácsonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2010. december 25. 18:00
Nyugdíjasaink karácsonya
Dr. Görgényi Ernő: Egy pillanatra megállhatunk, és azokkal lehetünk, akik igazán számítanak
Nyugdíjasok köszöntése. Fotó: Gyulai Hírlap Online

Gyula Város Önkormányzata karácsonyi ünnepséggel köszöntötte az oktatás, a szociális és az egészségügyi terület, valamint a polgármesteri hivatal nyugdíjasait a városháza dísztermében. A hatalmas karácsonyfával díszített teremben dr. Görgényi Ernő polgármester üdvözölte a nyugalmazott dolgozókat.

– Ez az az ünnep, mikor végre felülemelkedhetünk a problémákon, egy pillanatra megállhatunk, és azokkal lehetünk, akik igazán számítanak. Adjuk át magunkat tehát teljesen az örömnek, töltsünk egy kis időt azzal, hogy lecsupaszítjuk lelkünket, megtisztítjuk az előző év folyamán rárakódott gondoktól. Csodálatos lenne, ha ezt a megnyugvást és az összpontosított figyelmet újra mindennapjaink részévé tehetnénk, viszont amíg ez nem történik meg, addig – ha használhatok ilyen kifejezést – ki kell használnunk a karácsonyt arra, hogy ezeket a nagyszerű élményeket legalább ilyenkor átélhessük. Legyünk együtt, figyeljünk egymásra türelemmel, próbáljuk meg kiélvezni, hogy ilyenkor van lehetőségünk erre a mély és varázsos rendhagyásra. Kívánok mindannyiuknak szeretteik körében eltöltött, áldott, békés karácsonyt és jó egészséget, sok örömöt a következő esztendőre! – mondta dr. Görgényi Ernő.

Ezt követően Kepenyes Pál és Pocsaji Mónika zenés műsorát hallhatták a vendégek, amelyben ismert adventi és karácsonyi dalokkal kedveskedtek az időseknek.

 

***

 

Dr. Görgényi Ernő polgármester beszéde:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit idei karácsonyi ünnepségünkön. Ez az első alkalom, hogy én üdvözölhetem Önöket itt, s mégis, mintha csupa ismerős arcot látnék. Tősgyökeres Gyulaiként sokukkal ismerjük már egymást, hiszen Önök olyan intézményekben töltötték kitartó munkával éveiket, amelyek mindenki számára meghatározóak.

A karácsonyról beszélni mindig nehéz. Nehéz, hiszen oly sok bölcs ember, oly sok bölcs dolgot elmondott már róla, így én csak azt oszthatom meg Önökkel, amit számomra jelent. Az egész éves hajtás, robotolás közepette nincs időnk megállni, egy pillanatra megnyugodni és elcsendesedni, annak ellenére, hogy erre nap, mint nap szükségünk lenne. Elveszünk munkánk és aggodalmaink tengerében. Pedig a megnyugvás okvetlenül szükséges ahhoz, hogy az ember elviselje a mindennapi élet néha bizony nyomasztó terheit. Szükségünk van az összegzésre, az elmélkedésre, ahogyan a közösen megélt örömre is. Valóban szükségünk lenne rá minden nap. A mai világban erre nincs lehetőségünk. Hajtanak bennünket a határidők, sürgetnek a teendők, melyeknek se szeri se száma. A kötelességek szinte megfojtanak bennünket. Pedig néha el kell tudnunk szakadni a mindennapoktól, és átadni magunkat egy másfajta élménynek, ahogyan Márai Sándor is írja: „Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. (...) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. (...) Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.” Sajnos ez a fajta kiszakadás mára csak egy-két eseményhez köthető, de szerencsére ezek közül az egyik, s talán a legszebb, éppen a karácsony. Ez az az ünnep, mikor végre felülemelkedhetünk a problémákon, és egy pillanatra megállhatunk, és azokkal lehetünk, akik igazán számítanak. Adjuk át magunkat tehát teljesen az örömnek, töltsünk egy kis időt azzal, hogy lecsupaszítjuk lelkünket, megtisztítjuk az előző év folyamán rárakódott gondoktól!

Önök tudják a legjobban, hogy számtalan olyan problémával találkozhatunk, amit csak akkor tudunk megoldani, ha igazán odafigyelünk valakire, hiszen hosszú éveket töltöttek el az oktatásban, egészségügyben, szociális ellátásban, a hivatalban. Ezen intézmények sikeres működésének pedig ez az alapja – a figyelem, ami egymásra irányul. A figyelem, amitől legtöbbször pontosan azokat fosztjuk meg, akik a legközelebb állnak hozzánk. S számomra ez a karácsony másik jelentősége. Ilyenkor ezt a gondoskodó figyelmet azokra tudjuk irányítani, akiket a legjobban szeretünk, akik a legfontosabbak nekünk. Ilyenkor lehetünk velük igazán együtt, szívvel lélekkel.

Csodálatos lenne, ha ezt a megnyugvást és az összpontosított figyelmet újra mindennapjaink részévé tehetnénk, viszont amíg ez nem történik meg, addig – ha használhatok ilyen kifejezést – ki kell használnunk a karácsonyt arra, hogy ezeket a nagyszerű élményeket legalább ilyenkor átélhessük. Legyünk együtt, figyeljünk egymásra türelemmel, és próbáljuk meg kiélvezni, hogy ilyenkor van lehetőségünk erre a „mély és varázsos rendhagyásra”.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves megjelentek!

Kívánok ez úton mindannyiuknak szeretteik körében eltöltött, áldott, békés karácsonyt és jó egészséget, sok örömöt a következő esztendőre!

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)