
A karácsony közeledtével egyre több szerepet kap táplálkozásunkban a mák, de ne csak ekkortájt fogyasszuk.
Fontos tudni, hogy a mákmag teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer.
A mák őshazája Közép-Ázsia. Ma már világszerte elterjedt, hazánkban is régen termesztett növény. A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig mákvirágnak hívják.
Napjainkban a legnagyobb területen Franciaországban, Bulgáriában, Romániában és Ausztráliában termelik.
Gazdag, jó minőségű olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle. A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Az orvostudomány széles körben alkalmazza gyógyszerek alkotórészeként, így köhögéscsillapításra, görcsoldásra, fájdalomcsillapításra. A mákgubó legfontosabb hatóanyagát, a morfiumot (morfint) 1805-ben különítették el.
A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.
A mákmagok elsősorban jelentős béltisztító hatásuk miatt foglalhatják el méltó helyüket az egészséges táplálkozásban. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat, és letisztítják a bélcsatornák falait. A mák jótékony élettani hatása még, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, trombózist. A vér koleszterinszintjét normális szintre állítja. Fokozza a szervezet védekező működését, jótékony hatású a sebek gyógyulásában, növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Várandós mamáknak különösen ajánlom magas vas és magnéziumtartalma miatt.
A görög és római birodalomban mézzel keverve fogyasztották a mákot. Számos étel készíthető belőle, így például a beigli (mákos tekercs), vagy a mákos guba, ezen kívül rétes, fagylalt, palacsinta töltelék, tészta alkotóeleme. A darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral (cukorbetegek édesítőporral). Ízesíthető reszelt, kicsavart almával, mazsolával, sárgabarack dzsemmel, reszel citromhéjjal is.
A beigli mellett kóstolják meg a következő finomságokat is.
Habos almás-mákos lepény
30 dkg liszt
15 dkg margarin
12 dkg cukor
4 tojás sárgája
1-2 ek tejföl, vagy pici tej
csipet só
1/2 tasak sütőpor
Töltelék:
1 kg alma
10-15 dkg őrölt mák
cukor
vaníliás cukor
a tojások felvert habja
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd hideg helyre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük. Az almát megpucoljuk, lereszeljük, levét kinyomkodjuk, a cukorral és a darált mákkal összekeverjük. A tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vajazott, lisztezett tepsibe tesszük. A tésztára kenjük a tölteléket, kb. 20-25 percig sütjük. Közben keményre felverjük a tojásfehérjéket, majd porcukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. A félig sült süteményre rákenjük a felvert, cukrozott tojáshabot, majd lassú tűznél sütjük tovább, amíg megpirul a tojáshab a sütemény tetején.
Energia: 4113 kcal
Fehérje: 85,6 g
Zsír: 209,5 g
Szénhidrát: 636,45 g
Mákvirág kalács
Ez a mákos kalács egy igazán ízletes, és látványos ünnepi kalács. Bármilyen ünnepkor méltó dísze lehet az asztalnak.
Tésztához:
50 dkg liszt
440 dkg friss élesztő
350 ml langyos tej
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál étolaj
A töltelékhez:
8 evőkanál darált mák
8 evőkanál porcukor
50 g olvasztott vaj
12 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, és csipet cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt könnyű laza tésztát gyúrunk. Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral, és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát. Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe, szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk. A kalácsot letakarva 20 percig pihentetjük. Pihentetéskor lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben kb. 200 C-on 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejét, kongó hangot ad.
Energia: 4436 kcal
Fehérje: 98,9 g
Zsír: 155,9 g
Szénhidrát: 641 g
Ezek igazán olcsó és egészséges sütemények Kb. 1000 Ft-ból elkészülnek.
Jó étvágyat!


























