Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újraélesztés gerincsérvvel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. Á. • HÍREK • 2010. december 10. 07:00
Újraélesztés gerincsérvvel
A legidősebb gyulai mentős szolgálaton kívül
Nagy Gyula

Már az sem mondható túl gyakori esetnek, amikor egy szolgálaton kívüli mentős épp olyan helyre keveredik, ahol segítséget kell nyújtania egy beteg embernek. Az viszont, hogy egy szolgálaton kívüli mentős, aki ráadásul éppen beteg is, újraélesszen valakit, egészen rendkívüli ritkaságnak mondható. A Gyula Tv Szolgálatban című műsora egy ilyen témát dolgozott fel.

A közelmúltban éppen egy ilyen eset történt Gyulán. A helyi mentőállomás táppénzen lévő dolgozója a kórházban várt sorára, amikor valaki rosszul lett.

– A laboratórium előtt várakoztam vérvételre, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy bácsi rosszul lett, leesett a székről. Azonnal odamentem hozzá, se légzése, se pulzusa nem volt – idézte fel a történteket Nagy Gyula.

A rutinos mentős nem késlekedett, megkezdte az újraélesztést. A helyzetet nem könnyítette, hogy Nagy Gyula sem teljesen egészséges, gerincsérvvel küzd, ezért volt táppénzen. A dolgát mindenesetre jól végezte, mert elmondása szerint, mire a reanimációs team kiért, már megindult a 70 éves ember szívműködése és légzése.

Nagy Gyulának 34 éves pályafutása során nem ez volt az első sikeres újraélesztése, de úgy fogalmazott, hogy az egyik legkülönlegesebb. A gyulai mentőállomás vezetője ritka esetnek, rendkívüli fegyverténynek nevezte az esetet.

– Nagy Gyula mindig nagy empátiával és szakértelemmel végezte munkáját. Sajnos most táppénzes állományba került. Viszont minden rosszban van valami jó, most a 70 éves bácsinak szerencséje volt azzal, hogy ő megbetegedett – fogalmazott Schneider László, állomásvezető mentőtiszt.

A fürdőváros mentőállomásán jelenleg Nagy Gyula a legidősebb dolgozó. A hétköznapokon sok nehézséggel járó munka ellenére úgy nyilatkozott, szereti a mentőzést, őt nem törték meg az évek. Pedig talán semmi sem mutatja jobban azt, milyen nehéz szakma ez, mint hogy alig van olyan ember, aki innen menne nyugdíjba.

– A mai napig szívesen végzem ezt a munkát. A táppénz miatt már több mint 2 hete nem dolgozom, de várom, hogy mehessek vissza. Igaz, hogy van ebben a munkában sok nehézség, de sok szépség is. Itt embereken lehet segíteni. A kivonulások persze időjárástól függetlenek. Nem gondolkodunk azon, hogy esik az eső, vihar vagy hideg van. Ha menni kell, megyünk. Azt sem lehet elhallgatni, hogy időnként lehetetlen helyekre kell bejutnunk balesetekhez, betegekhez, rosszullétekhez. De itt ami a nehézség, az egyben a szépség is – mondta a mentőápoló a rendőrséggel, tűzoltósággal, mentőkkel és más egyenruhás szervezetekkel foglalkozó műsor, a Szolgálatban stábjának.

Nagy Gyulának még 3 éve van nyugdíjig, ezt az időt a gyulai mentőállomáson szeretné kitölteni. Mint fogalmazott, amint felépül, szeretne visszatérni kollégái és az ellátandó betegek közé.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)