
A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép és Dél-Amerika, ahol valószínűleg elsőnek a mexikói indiánok termesztették. Mivel könnyen emészthető, már csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában.
A sütőtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló A-pro, C- és B-vitaminforrás, sok benne a foszfor, magnézium és kalcium.
Húsának élénk narancssárga színe is árulkodó. Gazdag anitoxidáns hatású karotinoidokban (β-karotin = A provitamin), amik csökkentik a daganatos betegségek kialakulását. Káliumtartalma elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a benne lévő A-vitamin pedig jó hatással van a bőrre (pattanásos bőrre), és a szemre.
Magjának magas E-vitamin tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani. Pektinben (vízoldékony rostokban) gazdag, ami segíti az egészséges bélműködést.
Téli időszakban nemcsak csemege, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere is.
Sokan szívesen esszük egyszerűen csak sülve. Igaz ilyen formában készül el a legegyszerűbben, de nemcsak így lehet fogyasztani a sütőtököt. Íme néhány ötlet:
Sütőtöklé
1kg sütőtök
3-4 alma
gyömbér
fahéj
méz
A sütőtököt és almát hámozzunk meg, vegyük ki a magokat belőle és kockázzuk fel. Kb. 2-3 liter vízben mindkettőt megfőzzük. Ízesítjük késhegynyi őrölt gyömbérrel és fahéjjal, ha nem elég édes, édesíthetjük mézzel. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Ha szükséges, tovább hígíthatjuk vízzel. Töltsük üvegekbe, s hűtőszekrényben tárolva 1 hétig is fogyaszthatjuk.
Ha el akarjuk rakni télire is, akkor a hígítás után újból forraljuk fel a sütőtöklét, s az előzőleg jól kimosott üvegekbe forrón töltsük bele, zárjuk le tartósítószeres vízben (kb. 1 kávéskanál Na-benzoát-ot oldjunk fel kb. 2 dl vízbe) áztatott fémkupakokkal, s dunsztban hagyjuk 1 napig kihűlni.
Energia: 2100 kcal
Fehérje: 32,4 g
Zsír: 14,4 g
Szénhidrát: 452 g
Ez az üdítőital kb. 500-600 Ft-ba kerül.
Sütőtök kompót
A sütőtököt vágjuk 2x2 cm-es kockákra. Készítsük elő a főzőlevet, ami víz, ánizs, cukor, fahéj, vaníliarúd, citrom és narancshéjból készül. Ezt az alaplevet 15 percig forraljuk, vegyük ki a citrom és narancshéjat, és dobjuk bele a felvágott tököt. Ezt követően gyöngyöztetve 20-30 percig főzzük. Ha a tök már majdnem puha – ne hagyjuk szétfőni – vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe és másnap fogyasztható. Tálalható desszertként csokoládés tésztával.
Energia: 2400 kcal
Fehérje: 30 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 530 g
Kevesebb, mint 1000 Ft-ba kerül ez az édesség.
Sütőtök leves
1 kg sütőtök
50 ml olaj
5 dkg liszt
3 dl tej
cukor
só
A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kockákra vágjuk. Az olajjal és liszttel világos rántást készítünk. Beleforgatjuk a sütőtök kockákat, kis ideig még pároljuk, majd felengedjük langyos vízzel. Ízesítjük sóval, ízlés szerint cukorral. Amikor megpuhult, a tejjel behabarjuk. Még egyszer átforraljuk és tálalhatjuk is.
Energia: 2600 kcal
Fehérje: 55,5 g
Zsír: 19,8 g
Szénhidrát: 537,5 g
Ez a leves kb. 300-350 Ft-ból készíthető el.
Sütőtök pite
30 dkg reszelt sütőtök
30 dkg liszt
26 dkg cukor
3 egész tojás
1 csomag sütőpor
pici őrölt fahéj
A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekeverjük. Egy tálban a cukrot és a 3 egész tojást habosra kikeverjük, majd beleforgatjuk a lereszelt sütőtököt és a lisztes keveréket. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt (180 fokon) készre sütjük.
Nagyon gyors és nagyon finom.
Energia: 2600 kcal
Fehérje: 55,5 g
Zsír: 19,8 g
Szénhidrát: 537,5 g
Ez a sütemény 180-220 Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!

























