Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sütőtök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. november 20. 10:00
A sütőtök
A megfázásos betegségek hatékony ellenszere
Képünk illusztráció

A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép és Dél-Amerika, ahol valószínűleg elsőnek a mexikói indiánok termesztették. Mivel könnyen emészthető, már csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában.

A sütőtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló A-pro, C- és B-vitaminforrás, sok benne a foszfor, magnézium és kalcium.

Húsának élénk narancssárga színe is árulkodó. Gazdag anitoxidáns hatású karotinoidokban (β-karotin = A provitamin), amik csökkentik a daganatos betegségek kialakulását. Káliumtartalma elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a benne lévő A-vitamin pedig jó hatással van a bőrre (pattanásos bőrre), és a szemre.

Magjának magas E-vitamin tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani. Pektinben (vízoldékony rostokban) gazdag, ami segíti az egészséges bélműködést.

Téli időszakban nemcsak csemege, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere is.

Sokan szívesen esszük egyszerűen csak sülve. Igaz ilyen formában készül el a legegyszerűbben, de nemcsak így lehet fogyasztani a sütőtököt. Íme néhány ötlet:

 

Sütőtöklé

1kg sütőtök
3-4 alma
gyömbér
fahéj
méz

A sütőtököt és almát hámozzunk meg, vegyük ki a magokat belőle és kockázzuk fel. Kb. 2-3 liter vízben mindkettőt megfőzzük. Ízesítjük késhegynyi őrölt gyömbérrel és fahéjjal, ha nem elég édes, édesíthetjük mézzel. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Ha szükséges, tovább hígíthatjuk vízzel. Töltsük üvegekbe, s hűtőszekrényben tárolva 1 hétig is fogyaszthatjuk.

Ha el akarjuk rakni télire is, akkor a hígítás után újból forraljuk fel a sütőtöklét, s az előzőleg jól kimosott üvegekbe forrón töltsük bele, zárjuk le tartósítószeres vízben (kb. 1 kávéskanál Na-benzoát-ot oldjunk fel kb. 2 dl vízbe) áztatott fémkupakokkal, s dunsztban hagyjuk 1 napig kihűlni.

Energia:           2100 kcal
Fehérje:           32,4 g 
Zsír:              14,4 g
Szénhidrát:         452 g                   

Ez az üdítőital kb. 500-600 Ft-ba kerül.

 

Sütőtök kompót

A sütőtököt vágjuk 2x2 cm-es kockákra. Készítsük elő a főzőlevet, ami víz, ánizs, cukor, fahéj, vaníliarúd, citrom és narancshéjból készül. Ezt az alaplevet 15 percig forraljuk, vegyük ki a citrom és narancshéjat, és dobjuk bele a felvágott tököt. Ezt követően gyöngyöztetve 20-30 percig főzzük. Ha a tök már majdnem puha – ne hagyjuk szétfőni – vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe és másnap fogyasztható. Tálalható desszertként csokoládés tésztával.

Energia:           2400 kcal                    
Fehérje:             30 g 
Zsír:                12 g
Szénhidrát:         530 g

Kevesebb, mint 1000 Ft-ba kerül ez az édesség.

 

Sütőtök leves

1 kg sütőtök
50 ml olaj
5 dkg liszt
3 dl tej
cukor

A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kockákra vágjuk.  Az olajjal és liszttel világos rántást készítünk. Beleforgatjuk a sütőtök kockákat, kis ideig még pároljuk, majd felengedjük langyos vízzel. Ízesítjük sóval, ízlés szerint cukorral. Amikor megpuhult, a tejjel behabarjuk. Még egyszer átforraljuk és tálalhatjuk is.

Energia:           2600 kcal
Fehérje:           55,5 g 
Zsír:              19,8 g
Szénhidrát:       537,5 g                      

Ez a leves kb. 300-350 Ft-ból készíthető el.

 

Sütőtök pite

30 dkg reszelt sütőtök
30 dkg liszt
26 dkg cukor
3 egész tojás
1 csomag sütőpor
pici őrölt fahéj

A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekeverjük. Egy tálban a cukrot és a 3 egész tojást habosra kikeverjük, majd beleforgatjuk a lereszelt sütőtököt és a lisztes keveréket. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt (180 fokon) készre sütjük.
Nagyon gyors és nagyon finom.

Energia:           2600 kcal   
Fehérje:           55,5 g
Zsír:              19,8 g
Szénhidrát:       537,5 g

Ez a sütemény 180-220 Ft-ba kerül.

 

Jó étvágyat!

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)