Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A banán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. november 13. 15:00
A banán
Növeli a szerotoninszintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel
Képünk illusztráció

A Föld legnagyobb mennyiségben termelt trópusi gyümölcse. A legtöbb Ázsiában, Dél-Amerikában, ill. Közép-Amerikában terem. Világszerte több, mint 1600 banánféle ismert, de itt, Európában alig ismerünk néhányat.

A gyümölcsben sok kálium, magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin, folsav található, illetve olyan enzim, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. Igen sok benne a lágy, de hatásos rostanyag a pektin, kiválóan kezelhető vele a székrekedés, a vastagbélgyulladás, és a hasmenés is.

A banán növeli a szervezetben a szerotoninszintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel. Ásványianyag-összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére. Segít a nőknek a menstruáció előtti szindróma enyhítésében is.

Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztjuk, de egyre népszerűbb különféle felhasználása is.

 

Banános csirkemell

40 dkg csirkemell
8 dkg liszt
2 tojás
2 dl olaj
4 banán
6 dkg vaj
1 citrom
5 dkg porcukor

A csirkemelleket enyhén kiveregetjük, és megsózzuk. Lisztbe, majd felvert tojásba mártjuk, és bő forró olajban megsütjük. A banánt megtisztítjuk, karikára vágjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet. Beletesszük a banánkarikákat és takaréklángon 10-12 percig sütjük. Frissen forrón tálaljuk.

Energia:           2535 kcal       
Fehérje:            134 g
Zsír:                83 g
Szénhidrát:         302 g      

Kb. 1000Ft-ba kerül ez az ételünk.

 

Banános sütemény

3-4 banán
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor (vagy édesítő)
4 egész tojás
30 dkg liszt
1 sütőpor

A banánokat meghámozzuk, és egy tálba téve villával darabosra törjük. Egy másik tálban a puha vajat és a cukrot vagy édesítőt, és habos keverjük. Ehhez hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a banánmasszát, végül a sütőporos lisztet. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Kb. 15-20 percig sütjük 180-190 fokon.

Energia:           4822 kcal          
Fehérje:             93 g
Zsír:               228 g
Szénhidrát:         605 g    

Ez a desszert  700-800 Ft.

 

Sült banán

3-4 db banán
1 db tojás
cukor
liszt
tej
méz

A banánokat hosszában felvágjuk, majd ezeket még 3-4 egyenlő részre, a banán nagyságától függően. A tojást egy kevés cukorral, liszttel és tejjel kikeverjük, melyből egy sűrű, palacsintatésztához hasonló masszát kapunk. Ha kész a massza, akkor a banándarabokat bele mártogatjuk és előre melegített olajban kisütjük. A megsült banánokat tetszés szerint mézzel leönthetjük.

Energia:           2026 kcal          
Fehérje:             41 g
Zsír:              15,6 g
Szénhidrát:       470,6 g 

Ez az édesség kb. 500-700 Ft-ba kerül.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)