
Mindennapi munkám során a diétás tanácsadások alkalmával szoktam ajánlani ezt az értékes, zsírszegény húsféle fogyasztását.
Ez az igen kiabálós, ideges természetű madár eredeti hazája Afrika, ahol vadon élő madárként cserjés-bozótos területeken barangol. Ezen tulajdonságai miatt is hasznosak, főleg olyan falusi környezetben, ahol szabadon mászkálhatnak, hisz a gyöngytyúk nagy területeket bebarangol, élelmének tetemes részét maga szerzi meg, irtja a gyommagvakat, a kártevő rovarokat, hangosságával elűzi a környékről a patkányt, az egeret.
Az ókori görögöknél már háziállat volt. Húsa és tojása a római lakomák csemegéje volt. A gyöngytyúk már a kora-középkorban ismert volt Európában, így a Kárpát-medencében is.
A gyöngytyúk a csirke remek alternatívája, hamarabb megsül, és a fácánhoz hasonlító vadíze nem igényel túl sok fűszerezést. Igaz, nem olcsó alapanyag, de aki teheti, fogyassza bátran a belőle készült ételeket. Ne csak levest készítsünk belőle, hanem többek között a következő ételekkel is próbálkozhatunk. A sokféle fűszer alkalmazása biztosítja a változatosságot.
Gyöngytyúk fóliában
1 gyöngytyúk
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 savanykás alma
1 mokkáskanál szárított zsálya
10 szelet bacon szalonna
2 evőkanál olaj
A gyöngytyúkot megtisztítjuk, megmossuk, kívül-belül megsózzuk. Az almát megmossuk, késsel megszurkáljuk.
A tyúk belsejébe tesszük a fokhagymát, a zsályát, kevés borsot, és az almát. A szalonnával kívülről megtűzdeljük a tyúkot. Nagy alufóliadarabot megkenünk olajjal, belecsomagoljuk a tyúkot, és a sütőben 200 fokon kb. másfél óráig sütjük.
Energia: 3152 kcal
Fehérje: 353,4 g
Zsír: 110,4 g
Szénhidrát: 21,5 g
Rozmaringos gyöngytyúk
1 gyöngytyúk
3 szál rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 citrom, felezve
Mártáshoz:
3 dkg vaj vagy margarin
1 teáskanál olívaolaj
25 dkg hagyma
1 szál rozmaring aprítva
35 ml balzsamecet
3 dl csirkeleves
1-2 teáskanál liszt vagy kukoricakeményítő
A gyöngytyúkot kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A fokhagymákat és rozmaringszálakat a hasüregbe tesszük. A citrom egyik felét a tyúkra csavarjuk, majd a másik felével együtt a hasüregbe tömjük. Fedő vagy fólia alatt forró sütőben 30 percig sütjük, majd fedő nélkül további 20-30 percig. Akkor jó, ha tiszta lé folyik a combokból.
Közben elkészítjük a mártást. A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk. A vaj (margarin) felét és az olajat felmelegítjük, majd a hagymát fedő alatt, nagyon alacsony lángon kb. 20 percig puhára pároljuk. Levesszük a fedőt, és 10-15 percig barnára sütjük. Hozzáadjuk az aprított rozmaringot, kicsit elkeverjük, majd felöntjük a balzsamecettel. Kb. 10 percig sűrű sziruppá főzzük, és felöntjük a húslevessel. Egy szedőkanálnyi mártást elkeverünk a maradék vajjal és liszttel, majd fokozatosan a mártáshoz habarjuk. Amikor a mártás besűrűsödik, lehúzzuk a tűzhelyről, és melegen tartjuk.
A gyöngytyúkokat felvágjuk, tányérra helyezzük, majd leöntjük a mártással.
Energia: 2148 kcal
Fehérje: 342,5 g
Zsír: 66,7 g
Szénhidrát: 27,2 g
Ezek az ételek kb. 2000 Ft-ba ( 4 adag) kerülnek köret nélkül.
Jó étvágyat!