
Eső és napsütés a kívánatos mennyiségben, egymásutániságban, s rögvest teli az erdő alja gombával. Gumicsizma, kaska, bicska, a gombászás nélkülözhetetlen kellékei, birtokukban már indulhat is a gombakaland. Mert hogy gombát gyűjteni igazi kaland, sőt még a kincsvadászat érzésvilágával is mutat némi rokonságot. A legszebbet, a legnagyobbat, a legfinomabbat megtalálni! A trófeát, mi büszkesége gazdának s asztalnak egyaránt.
Az elmúlt hetek időjárása különösen kedvezett a gombáknak, ezért szép számmal találhatunk belőlük erdőkben, mezőkön, ám gyűjtésük s fogyasztásuk előtt rendkívül fontos ismernünk néhány szabályt, s egy-két jó tanácsot is. Mielőtt beletekeregnénk a rengetegbe, esetleg a pusztaságba gomba után áhítozván, nem árt tudatosítani magunkban, hogy egy adott területen vadon termő gomba nem uratlan, azaz elsődlegesen a terület tulajdonosáé, jogszerű használójáé. Hiszen minden rétnek, erdőségnek, de még a legkisebb facsoportnak is gazdája van. Állami területeken az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékben bármikor gyűjthetünk gombát, éppúgy, mint vadgyümölcsöket, gyógynövényeket. Egyéni szükségletnek, ha jogszabály másképpen nem rendelkezik, naponta személyenként két kilogrammnyi gomba szedése minősül. Ha ennél többet szeretnénk gyűjteni, vagy nem állami területen kívánunk szedegetni, akkor az erdőgazdálkodó előzetes hozzájárulásával kell rendelkeznünk. S természetesen az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható. De csínján kell bánni a rokonok, barátok vagy ellenségek gombával való megajándékozásával is, mert a gombagyűjtők íratlan etikai kódexe szerint a magad gyűjtötte gombát magad is fogyaszd el.
Miután tisztáztuk kiszemelt étkünk tulajdonjogát, kezdődhet a kaland, ami néhány hasznos gyűjtési tanács megfogadásával igazán eredményes lehet. Olyan tároló-alkalmatosságba szedjük a gombát, amelyben jól szellőzhet, régi, bevált eszközök erre a célra a különféle fonott kosarak. A bicskát se felejtsük otthon, mert a kaskába csak a földtől vagy egyéb szennyeződésektől megtisztított gombát érdemes beletenni, így nem „koszolódik el” gyűjtésünk. A különböző gombaféléket pedig egy-egy papírlappal válasszuk is el egymástól, mert egy halálosan mérgező gomba gyorsan át tudja adni méreganyagait kaskatársainak. Ez utóbbi jó tanácsot már Krizsán János gombavizsgáló osztotta meg a Gyulai Hírlappal, ő már negyven esztendeje mond ítéletet a gombák felett. A szakember 1990 óta dolgozik városunkban, péntektől hétfőig egész nap megtalálhatják a gombagyűjtők otthonában, az Árpád utcában. Kivéve a vásári órákat, amikor a gyulai piacon vizsgálja át eladás előtt a gombaárusok portékáit. Ugyanis a gombavizsgálat nem pusztán jó tanács, hanem életbevágóan fontos eleme gyűjtésünk lezárásának. Senkit sem tesznek pusztán a szakkönyvek vagy az alkalmankénti gyűjtések gombaszakértővé, s egyetlen tévesen beazonosított gomba elfogyasztása súlyos mérgezést, akár halált is okozhat. A kisebb egészségügyi problémákat, például hasmenést kiváltó gombák, mint a sárguló csiperke vagy a susulyka, fogyasztása után a tünetek egy-két óra elteltével már jelentkeznek, a halálosan mérgező gombák esetében viszont hat-nyolc óra is elmúlik, mire a gombát elfogyasztó valamilyen kellemetlenséget érez. Gombaszakértőnk praxisából olyan esetet is felelevenített, amikor a bevizsgálatlan gombát fogyasztóknak éppen az szolgált szerencséjükre, hogy a mindenféle mérgező gombából készített lakoma után néhány órával a kevésbé ártalmas gombák hatása már jelentkezett, így a halálos mérgű gombák toxikus anyagai nem szívódtak fel teljes mértékben a szervezetükben, s az időben kapott kezelés megmentette életüket.
– A gomba kalapját, színét, lemezállását is vizsgálom, osztotta meg a Gyulai Hírlappal Krizsán János, aki kívülről-belülről ismeri a majd ötezer gomba közül azt az emberi fogyasztásra alkalmatos harminchatot, amit szabad értékesíteni a piacokon is. A szakember azt is elmondta, hogy ma is sokan gyűjtenek saját részre gombát, vidékünkön leggyakrabban csiperkét és szegfűgombát.
– Ha halálosan mérgező gomba kerül a gyűjtés közé, akkor az egészet el kell koboznom – hangsúlyozta Krizsán János –, mert a méreganyagokat, különösen a galóca jellegű gombák, rendkívül gyorsan átadják a másik gombának. Ezért ajánlom a papírlappal történő elválasztást, ami megvédi jó gombáinkat a mérgezőktől. Rengeteg mérgező gomba jött elő mostanság, ami régen nem volt jellemző, Mályvádon, Pósteleken, Városerdőn, de még a ligetekben vagy a Csigakertben is. Ez utóbbi helyszínen magam is leltem már gyilkos galócára, hívta fel a figyelmet vidékünk vadon termő gombaállományának megváltozására a szakember. Ennek okán is fontos a fokozott odafigyelés a gyűjtés során, s elengedhetetlen, hogy fogyasztás előtt gombavizsgáló ellenőrizze gyűjtésünket. Ha minden óvintézkedést betartunk, kalandunkat igazán ízletes étek koronázhatja: a gombák elkészítésének sokféle módja ismeretes, a kirántott gombafejeken vagy a gomba- pörköltön túl érdemes kipróbálni a kevésbé közismert recepteket is. Krizsán János a rántott pöfetegre esküszik, de ajánlja az óriás őzlábgomba hasonló elkészítését is, amit természetesen előtte egy csipet fehérborssal fűszerezett májjal ildomos megtölteni.


























