Idén sem múlhatott el városunkban a szeptember szüreti sváb bál nélkül, a Gyulai Német Kisebbségi Önkormányzat hagyományos vigassága minden ízével, illatával s nem utolsósorban a talpalávaló muzsikaszóval régi korok szüreti hangulatát varázsolta a rendezvénynek otthont adó Park étterembe. Ahol a szőlőhöz s a belőle préselt friss musthoz kötődő játékokkal a finom borok, fülbemászó dallamok mellett a szürethez kötődő évszázados hagyományok elevenedtek meg. Hajdanán vidékünkre a betelepülő németek hozták magukkal a szőlőkultúrát, s meghonosítva, generációról generációra örökítették át a szőlőtermesztés és a borkészítés fortélyait.
– Minden eszközzel igyekeztünk azt a régi hangulatot visszaadni, melyet egykor őseink az igazi sváb szüreti mulatsággal megteremtettek önmaguk s közösségük számára – mondta el a Gyulai Hírlapnak Mittag Mónika, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, hangsúlyozva, hogy a hagyományok felelevenítése mellett az örömteli együttlét a németvárosi szüret legfőbb célja.
A bálszervezők feldíszített, tradicionális német szekérrel járták az utcákat, pogácsával, szőlővel kínálva invitálták az érdeklődőket a mulatságba. E különleges meghívásnak még a városunkban vendégeskedő turisták sem tudtak ellenállni, a házigazdák pedig mindenkit szeretettel hívtak és vártak a sváb szüreti vigasságba, ahol a GYAKI Implom József tagintézményének nemzetiségi osztálya, a Kränzlein Énekegyüttes s Emődi Ildikó operaénekes ünnepi műsora után Kepenyes Pál és zenekara szórakoztatta a bálozókat.


























