Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A dió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. szeptember 18. 10:00
A dió
A dió egész évben hozzáférhető fontos táplálék
Képünk illusztráció

Magyarországon a dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag. Ázsiából származik. Szeptember végén és októberben szüretelhetjük. A dió egész évben hozzáférhető fontos táplálék, igen jó fehérjeforrás. Szénhidráttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma (többek között omega-3 zsírsavat tartalmaz), amely koleszterincsökkentő, emiatt jó hatású a keringésre. Jótékony hatású az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. A dió melatonint tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is hatással van. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium,  cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K- vitamin. A dióban található polifenolok antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában. Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar is hasznosítja. Bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására, gyulladásgátlásra használják, aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott.

Magyarországon legtöbben süteménybe sütve fogyasztják, de az egészség szempontjából nyersen a legjobb. Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet. A dióból nemcsak desszertet készíthetünk, hanem főételt, salátát, köreteket, likőrt, szószokat, mindehhez csak a képzeletünk szabhat határt.

A következő ételekkel nemcsak ünnepek alkalmával, hanem bármikor kényeztethetjük magunkat.

 

Waldorf saláta (3-4 személyre)

50 dkg alma
30 dkg zeller
5 dkg dióbél
1/2 citrom
2 dl joghurt
1 evőkanál majonéz
zellerlevél
köménymag
őrölt bors

A megtisztított almát és zellert vékony csíkokra vágjuk és meglocsoljuk néhány csepp citromlével, hogy ne barnuljon meg. A joghurtot összekeverjük a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezzük köménnyel, borssal és ezt az öntetet hozzáadjuk a zöldséghez és alaposan összekeverjük, majd egy órára hűvös helyen hagyjuk összeérni az ízeket. Apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálaljuk.

Energia:           783 kcal
Fehérje:          23,2 g
Zsír:               47 g
Szénhidrát:       78,5 g   

Kb. 500-600Ft-ból készül el ez a saláta.

 

Diós csirkemell

2 db csirkemell
7 dkg dióbél
7 dkg zsemlemorzsa
2 db tojás
10 dkg liszt
ételízesítő
olaj

A megmosott csirkemelleket sós vízben puhára főzzük. Lapátkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni és langyosra kihűlni. A húst kicsontozzuk úgy, hogy négy szeletet kapjunk, majd mindegyiket először lisztbe, kevés sóval felvert tojásba, végül a durvára vágott, vagy darált dióval elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. A bepanírozott húsokat forró olajban kisütjük, majd gyümölcskompóttal körberakva tálaljuk.

Energia:          3112 kcal
Fehérje:         282,8 g
Zsír:           113,53 g
Szénhidrát:      167,8 g 

Ez az étel a körettel együtt kb. 1200-1400 Ft-ba kerül.

 

Töltött sült alma (4 adag)

4db alma
5 dkg barnacukor
5 dkg darált dió
fahéj

A diót, cukrot és ízlés szerinti fahájat összekeverjük. Ezzel töltjük meg a megmosott, karalábévájóval kifúrt almákat. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alma húsa puha nem lesz. (Érdemes a tepsit kibélelni sütőpapírral vagy alufóliával, mert sülés közben a cukor melléfolyhat). Magában, vagy vaníllia sodóval kínáljuk.

Energia:           1027 kcal
Fehérje:           11,7 g   
Zsír:              30,9 g
Szénhidrát:       140,8 g

Ez az egyszerű és finom desszert az egyik legolcsóbb édesség. Kb. 300-500 Ft.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)