
Magyarországon a dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag. Ázsiából származik. Szeptember végén és októberben szüretelhetjük. A dió egész évben hozzáférhető fontos táplálék, igen jó fehérjeforrás. Szénhidráttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma (többek között omega-3 zsírsavat tartalmaz), amely koleszterincsökkentő, emiatt jó hatású a keringésre. Jótékony hatású az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. A dió melatonint tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is hatással van. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K- vitamin. A dióban található polifenolok antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában. Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar is hasznosítja. Bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására, gyulladásgátlásra használják, aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott.
Magyarországon legtöbben süteménybe sütve fogyasztják, de az egészség szempontjából nyersen a legjobb. Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet. A dióból nemcsak desszertet készíthetünk, hanem főételt, salátát, köreteket, likőrt, szószokat, mindehhez csak a képzeletünk szabhat határt.
A következő ételekkel nemcsak ünnepek alkalmával, hanem bármikor kényeztethetjük magunkat.
Waldorf saláta (3-4 személyre)
50 dkg alma
30 dkg zeller
5 dkg dióbél
1/2 citrom
2 dl joghurt
1 evőkanál majonéz
zellerlevél
köménymag
őrölt bors
A megtisztított almát és zellert vékony csíkokra vágjuk és meglocsoljuk néhány csepp citromlével, hogy ne barnuljon meg. A joghurtot összekeverjük a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezzük köménnyel, borssal és ezt az öntetet hozzáadjuk a zöldséghez és alaposan összekeverjük, majd egy órára hűvös helyen hagyjuk összeérni az ízeket. Apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálaljuk.
Energia: 783 kcal
Fehérje: 23,2 g
Zsír: 47 g
Szénhidrát: 78,5 g
Kb. 500-600Ft-ból készül el ez a saláta.
Diós csirkemell
2 db csirkemell
7 dkg dióbél
7 dkg zsemlemorzsa
2 db tojás
10 dkg liszt
ételízesítő
olaj
só
A megmosott csirkemelleket sós vízben puhára főzzük. Lapátkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni és langyosra kihűlni. A húst kicsontozzuk úgy, hogy négy szeletet kapjunk, majd mindegyiket először lisztbe, kevés sóval felvert tojásba, végül a durvára vágott, vagy darált dióval elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. A bepanírozott húsokat forró olajban kisütjük, majd gyümölcskompóttal körberakva tálaljuk.
Energia: 3112 kcal
Fehérje: 282,8 g
Zsír: 113,53 g
Szénhidrát: 167,8 g
Ez az étel a körettel együtt kb. 1200-1400 Ft-ba kerül.
Töltött sült alma (4 adag)
4db alma
5 dkg barnacukor
5 dkg darált dió
fahéj
A diót, cukrot és ízlés szerinti fahájat összekeverjük. Ezzel töltjük meg a megmosott, karalábévájóval kifúrt almákat. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alma húsa puha nem lesz. (Érdemes a tepsit kibélelni sütőpapírral vagy alufóliával, mert sülés közben a cukor melléfolyhat). Magában, vagy vaníllia sodóval kínáljuk.
Energia: 1027 kcal
Fehérje: 11,7 g
Zsír: 30,9 g
Szénhidrát: 140,8 g
Ez az egyszerű és finom desszert az egyik legolcsóbb édesség. Kb. 300-500 Ft.
Jó étvágyat!


























