
A cukkini kisméretű tökféleség. Tápanyagainak többségét a puha, ehető héja tartalmazza, ezért lehetőleg ne hámozzuk meg. Egészséges táplálék, alacsony a kalóriatartalma. Sok C-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint, tartalmaz, de nagyon jó B6-, B2-, magnézium és mangánforrás is. A cukkini héja is sok béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását. A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját. Magas rosttartalma a vastagbélrák megelőzésében játszik szerepet.
Felhasználása: a cukkini igen sokféleképpen készíthető el. A fiatal termésből - az uborkához hasonló - saláta lesz. Felhasználható pörkölt és pástétom alapanyagaként. A lecsónak is jellegzetes ízt ad. Levesnek, rántva, töltve, rakott egytálételként is nagyon finom.
Töltött cukkini
4 db zsenge cukkini
50 dkg darált hús
10 dkg rizs
vöröshagyma
só
bors
2 dl tejföl
A cukkinit hosszában félbevágjuk, kimagozzuk, majd a következő tölteléket kanalazzuk a helyére: A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A rizst félig megfőzzük, leszűrjük, és hozzákeverjük a húshoz. A töltelék tetejét megkenjük a tejföllel, és sütőben addig sütjük, míg a cukkini megpuhul. Forrón tálaljuk.
Energia: 1895 kcal
Fehérje: 216,35 g
Zsír: 57,7 g
Szénhidrát: 151,8 g
Rakott cukkini
2 közepes cukkini
1 vöröshagyma
30 dkg sertéshús
1 gerezd fokhagyma
1-1 paprika és paradicsom
1 tojás
2 dl tejföl
liszt
olaj
só
bors
Meghámozzuk a cukkinit, és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk és olajban hirtelen kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával, meghintjük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, majd levét élénk tűzön elpárologtatjuk. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet is teszünk. Tetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojássárga keverékével, majd sütőben pirosra sütjük.
Energia: 2550 kcal
Fehérje: 224,15 g
Zsír: 62 g
Szénhidrát: 144,9 g
Mindkét étel kb. 1000-1200Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!

























