Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cukkini

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. július 17. 10:00
A cukkini
Egészséges táplálék, alacsony a kalóriatartalommal
Képünk illusztráció

A cukkini kisméretű tökféleség. Tápanyagainak többségét a puha, ehető héja tartalmazza, ezért lehetőleg ne hámozzuk meg. Egészséges táplálék, alacsony a kalóriatartalma. Sok C-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint, tartalmaz, de nagyon jó B6-, B2-, magnézium és mangánforrás is. A cukkini héja is sok béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását. A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját. Magas rosttartalma a vastagbélrák megelőzésében játszik szerepet.

Felhasználása: a cukkini igen sokféleképpen készíthető el. A fiatal termésből - az uborkához hasonló - saláta lesz. Felhasználható pörkölt és pástétom alapanyagaként. A lecsónak is jellegzetes ízt ad. Levesnek, rántva, töltve, rakott egytálételként is nagyon finom.

 

Töltött cukkini

4 db zsenge cukkini
50 dkg darált hús
10 dkg rizs
vöröshagyma

bors
2 dl tejföl

A cukkinit hosszában félbevágjuk, kimagozzuk, majd a következő tölteléket kanalazzuk a helyére: A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A rizst félig megfőzzük, leszűrjük, és hozzákeverjük a húshoz. A töltelék tetejét megkenjük a tejföllel, és sütőben addig sütjük, míg a cukkini megpuhul. Forrón tálaljuk.

Energia:                1895 kcal
Fehérje:              216,35 g
Zsír:                   57,7 g
Szénhidrát:            151,8 g

 

Rakott cukkini

2 közepes cukkini
1 vöröshagyma
30 dkg sertéshús
1 gerezd fokhagyma
1-1 paprika és paradicsom
1 tojás
2 dl tejföl
liszt
olaj

bors

Meghámozzuk a cukkinit, és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk és olajban hirtelen kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával, meghintjük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, majd levét élénk tűzön elpárologtatjuk. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet is teszünk. Tetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojássárga keverékével, majd sütőben pirosra sütjük.

Energia:                2550 kcal
Fehérje:              224,15 g
Zsír:                     62 g

Szénhidrát:            144,9 g

 

Mindkét étel kb. 1000-1200Ft-ba kerül.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)