Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A jótékony meggy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. július 07. 18:00
A jótékony meggy
A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére
Képünk illusztráció

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát. Vértisztító hatású. Serkenti a máj- és vese működését. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Légzőszervi megbetegedések kezelése is sok esetben megoldható pusztán meggy fogyasztásával, mivel a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára végzetesen pusztító hatású, vitamintartalma pedig erősíti az immunrendszert.

Meggyből készíthetünk leveseket, mártásokat, gyümölcslét, szörpöt, bort, és természetesen sokfajta desszertet.

Én két kedvenc süteményem receptjét adom közre.

 

Kevert meggyes lepény

18 dkg margarin
35 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
4 tojás
1 csomag sütőpor
1 kg kimagozott meggy
2 kiskanál fahéj
margarin a tepsi kikenéséhez
porcukor a tálaláshoz

Habosra keverjük a margarint a tojások sárgájával, meg a cukorral. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások kemény habbá vert fehérjéjét. Kikent, kilisztezett tepsibe öntjük (nem kell megijedni, ha kicsit sűrűbb állagú), majd rászórjuk a kimagozott meggyszemeket, és meghintjük a fahéjjal. Forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, kb. 35-40 percig sütjük. Még langyosan kockára vágjuk, és meghintjük porcukorral.

Energia:                    4376 kcal
Fehérje:                    64,8 g
Zsír:                      187,9 g
Szénhidrát:                607,8 g

 

Meggyes-joghurtos sütemény

1 piskótalap
25 dkg meggy
2 dl joghurt
3 dkg porcukor
3,5 dl tejszín
5 dkg zselatin
citromlé

A meggyet darabosra turmixolunk. Elkeverjük a joghurttal, porcukorral, az olvasztott zselatinnal és a citromlével, majd a tejszínhabot is óvatosan belekeverjük. Egy őzgerincformát kibélelünk folpackkal, majd beletöltjük a joghurtos krémet. A tetejére teszünk egy piskótalapot. Betesszük a hűtőbe kb. 2 órára, hogy megdermedjen.

A megdermedt süteményt kifordítjuk a formából, lehúzzuk róla a folpackot. Díszíthetjük tejszínhabbal, meggyel, csokiforgáccsal. Nagy melegben kiváló desszert.

Energia:                    1850 kcal
Fehérje:                    32,6 g
Zsír:                      125,7 g
Szénhidrát:                145,2 g

Mindkét sütemény kb. 1000 Ft-ból elkészül.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)