Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. június 27. 10:00
A zöldborsó
Az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldség
Képünk illusztráció

A borsó őshazája Közép-Ázsia. A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították. A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte, mint drága különlegesség.

A borsónak három étkezési alfaja ismert. A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Inkább szárításra, hántolásra (sárgaborsó) használják. A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább marad zsenge. Víztartalma magasabb. A cukorborsó laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.

A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldség. Magas a szénhidrát- és fehérjetartalma. B1, B2, B3, B6, C-vitamin, folsav tartalma jelentős. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, cink és mangán. Különösen magas a magnéziumtartalma. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az emésztést. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén.

A klasszikus leves, vagy főzelék mellett számtalan más étel is készülhet belőle.

 

Zöldborsós csirke

1 egész csirke
60dkg zöldborsó
2 kanál liszt
1 evőkanál fűszerpaprika
4 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöld
olaj

A csirkét feldaraboljuk és kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd kivesszük az olajból. Az olajra rátesszük a zúzott fokhagymát és a (kissé összevágott) petrezselymet, kicsit megpirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, és rögtön felengedjük hideg vízzel (a húsdarabokat majd fedje el). Visszatesszük a húsokat, beleszórjuk a paprikát, megsózzuk, és lassú tűznél főzzük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a borsót, ha szükséges, öntünk még vizet hozzá, és készre főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Energia:                2715 kcal
Fehérje:               359,4 g
Zsír:                   80,8 g
Szénhidrát:            119,5 g

1300 Ft-ból elkészül ez a fogás.

 

Sajtos rakott zöldborsó

60dkg zöldborsó
6 szelet csirkemell
30dkg sárgarépa
30dkg rizs
3 tojás sárgája
2dl tejföl
10dkg reszelt sajt

A zöldborsót, rizst és a megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpároljuk. A tojás sárgáját kikeverjük a tejföllel. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele. Erre egy réteg répa kerül, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk, majd az előzőleg olajon átpuhított hússzeletek következnek, amit zöldborsóval borítunk be. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül. Ráöntjük a tojásos tejfölt, és reszelt sajttal megszórjuk. 15-20 percre forró sütőbe toljuk.

Energia:                3074 kcal
Fehérje:               404,7 g
Zsír:                   99,3 g
Szénhidrát:              356 g

Ez az étel kb. 2000 Ft-ba kerül ez az étel.

 

Zöldborsópüré sültek mellé ( burgonyapüré helyett)

1kg zöldborsó
1 kiskanál cukor
1dl tejszín
1 evőkanál margarin

A megmosott zöldborsót 2,5 deciliter enyhén sós vízben – amelybe 1 kiskanál cukrot is szórtunk – puhára főzzük. Ezután a főzőlevével és 4 evőkanál tejszínnel együtt áttörjük ( vagy turmixoljuk). Végül 1 evőkanál margarinnal elkeverjük. Sültek, fasírtok mellé tálaljuk.

Energia:                1389 kcal
Fehérje:                72,6 g
Zsír:                     50 g
Szénhidrát:              153 g

600-700 Ft ez a köret.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)