
A borsó őshazája Közép-Ázsia. A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították. A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte, mint drága különlegesség.
A borsónak három étkezési alfaja ismert. A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Inkább szárításra, hántolásra (sárgaborsó) használják. A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább marad zsenge. Víztartalma magasabb. A cukorborsó laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.
A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldség. Magas a szénhidrát- és fehérjetartalma. B1, B2, B3, B6, C-vitamin, folsav tartalma jelentős. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, cink és mangán. Különösen magas a magnéziumtartalma. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az emésztést. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén.
A klasszikus leves, vagy főzelék mellett számtalan más étel is készülhet belőle.
Zöldborsós csirke
1 egész csirke
60dkg zöldborsó
2 kanál liszt
1 evőkanál fűszerpaprika
4 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöld
olaj
só
A csirkét feldaraboljuk és kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd kivesszük az olajból. Az olajra rátesszük a zúzott fokhagymát és a (kissé összevágott) petrezselymet, kicsit megpirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, és rögtön felengedjük hideg vízzel (a húsdarabokat majd fedje el). Visszatesszük a húsokat, beleszórjuk a paprikát, megsózzuk, és lassú tűznél főzzük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a borsót, ha szükséges, öntünk még vizet hozzá, és készre főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 2715 kcal
Fehérje: 359,4 g
Zsír: 80,8 g
Szénhidrát: 119,5 g
1300 Ft-ból elkészül ez a fogás.
Sajtos rakott zöldborsó
60dkg zöldborsó
6 szelet csirkemell
30dkg sárgarépa
30dkg rizs
3 tojás sárgája
2dl tejföl
10dkg reszelt sajt
A zöldborsót, rizst és a megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpároljuk. A tojás sárgáját kikeverjük a tejföllel. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele. Erre egy réteg répa kerül, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk, majd az előzőleg olajon átpuhított hússzeletek következnek, amit zöldborsóval borítunk be. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül. Ráöntjük a tojásos tejfölt, és reszelt sajttal megszórjuk. 15-20 percre forró sütőbe toljuk.
Energia: 3074 kcal
Fehérje: 404,7 g
Zsír: 99,3 g
Szénhidrát: 356 g
Ez az étel kb. 2000 Ft-ba kerül ez az étel.
Zöldborsópüré sültek mellé ( burgonyapüré helyett)
1kg zöldborsó
1 kiskanál cukor
1dl tejszín
1 evőkanál margarin
A megmosott zöldborsót 2,5 deciliter enyhén sós vízben – amelybe 1 kiskanál cukrot is szórtunk – puhára főzzük. Ezután a főzőlevével és 4 evőkanál tejszínnel együtt áttörjük ( vagy turmixoljuk). Végül 1 evőkanál margarinnal elkeverjük. Sültek, fasírtok mellé tálaljuk.
Energia: 1389 kcal
Fehérje: 72,6 g
Zsír: 50 g
Szénhidrát: 153 g
600-700 Ft ez a köret.
Jó étvágyat!


























