A májat szem-, bőrbetegségek és vérszegénység kezelésére alkalmazták, ugyanis a máj fehérjében, A-, B1,-B12-, D-vitaminban gazdag. Fontos vas, réz, és cink forrás is. Ezek az ásványi anyagok szükségesek a vérképzéshez, a szem, bőr és nyálkahártya épségének fenntartásához. Igaz, hogy magas a máj koleszterintartalma, ennek ellenére szinte mindenkinek ajánlott legalább heti egy alkalommal májas ételt fogyasztani.
A májból is számtalan ételt lehet készíteni. Íme, néhány könnyű recept négy személyre:
Csirkemáj fokhagymás mártásban
50dkg csirkemáj
1dl olaj
2dkg vaj
2-3dl tej
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
szerecsendió, só
A májakat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd az olajon megsütjük. A vajat felmelegítjük, hozzákeverjük a lisztet, az összezúzott fokhagymát, egy késhegynyi szerecsendiót, és annyi tejet, hogy mártás sűrűségű legyen. Beletesszük a májat, és felfőzzük.
Sós burgonyával tálaljuk.
Energia: 492 kcal/adag
Fehérje: 28,6 g
Zsír: 35,9 g
Szénhidrát: 11 g
Paradicsomos csirkemáj rizottó
20dkg rizs
25dkg csirkemáj,
30 dkg paradicsom (vagy konzerv),
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 fél piros kaliforniai paprika,
1 fej lilahagyma,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál paradicsomsűrítmény,
1 csokor petrezselyem,
1 bazsalikomlevél,
1 evőkanál cukor, só, bors
A rizst 4dl vízben puhára pároljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és előhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott és kockákra vágott kaliforniai paprikát, az összevágott petrezselymet, összekeverjük, és kb. 4 percig együtt pirítjuk. Ezután tesszük bele az apró darabokra vágott csirkemájat. Együtt tovább pirítjuk, amíg a máj is megsül, majd hozzákeverjük a megmosott és cikkekre vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, a cukrot, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, és az egészet jól átforgatjuk. Felengedjük 2dl húslevessel vagy zöldséglevessel. 15 percig lefedve pároljuk, majd a fedőt levéve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, belekeverjük az időközben elkészült rizsbe. Tetejét friss bazsalikomlevéllel díszítjük, és máris tálalhatjuk.
Energia: 357 kcal/adag
Fehérje: 17,6 g
Zsír: 15,6 g
Szénhidrát: 53,1 g
Dijoni máj
50dkg sertésmáj
2dl tejföl
majoránna, bors, só, mustár
Zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott májat. Majoránnával, borssal, paprikával fűszerezzük és 1dl vízzel felengedjük. Lassú tűzön pár percig pároljuk. Ezután mustárral ízesített tejföllel átforraljuk. Főtt burgonyával tálaljuk.
Energia: 286 kcal/adag
Fehérje: 26,3 g
Zsír: 16,9 g
Szénhidrát: 5,3 g
Őrségi máj
50dkg sertésmáj
1 fej vöröshagyma
10dkg trappistasajt
A májszeleteket kevés vajon megsütjük. Megkenjük ket-chuppal, reszelt vöröshagymával, beborítjuk sajtszeletekkel és pár percre sütőbe tesszük. A sajt olvadásáig sütjük. Tálaláskor sózzuk csak meg. Vegyes savanyúsággal fogyasztjuk.
Energia: 279 kcal/adag
Fehérje: 31,6 g
Zsír: 13,7 g
Szénhidrát: 5,6 g
Ezek az ételek a körettel együtt 500-1000 Ft-ból elkészülnek.
Jó étvágyat!