Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Májból készült ételek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. május 19. 18:00
Májból készült ételek
Már az ókori egyiptomi orvosok is ajánlották betegeiknek fogyasztását
Képünk illusztráció

A májat szem-, bőrbetegségek és vérszegénység kezelésére alkalmazták, ugyanis a máj fehérjében, A-, B1,-B12-, D-vitaminban gazdag. Fontos vas, réz, és cink forrás is. Ezek az ásványi anyagok szükségesek a vérképzéshez, a szem, bőr és nyálkahártya épségének fenntartásához. Igaz, hogy magas a máj koleszterintartalma, ennek ellenére szinte mindenkinek ajánlott legalább heti egy alkalommal májas ételt fogyasztani.

A májból is számtalan ételt lehet készíteni. Íme, néhány könnyű recept négy személyre:

Csirkemáj fokhagymás mártásban

50dkg csirkemáj
1dl olaj
2dkg vaj
2-3dl tej
2 gerezd fokhagyma 
1 evőkanál liszt 
szerecsendió, só

A májakat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd az olajon megsütjük. A vajat felmelegítjük, hozzákeverjük a lisztet, az összezúzott fokhagymát, egy késhegynyi szerecsendiót, és annyi tejet, hogy mártás sűrűségű legyen. Beletesszük a májat, és felfőzzük.  
Sós burgonyával tálaljuk.

Energia:               492 kcal/adag
Fehérje:              28,6 g

Zsír:                 35,9 g

Szénhidrát:             11 g

 

Paradicsomos csirkemáj rizottó

20dkg rizs
25dkg csirkemáj,
30 dkg paradicsom (vagy konzerv),
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 fél piros kaliforniai paprika,
1 fej lilahagyma,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál paradicsomsűrítmény,
1 csokor petrezselyem,
1 bazsalikomlevél,
1 evőkanál cukor, só, bors

A rizst 4dl vízben puhára pároljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és előhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott és kockákra vágott kaliforniai paprikát, az összevágott petrezselymet, összekeverjük, és kb. 4 percig együtt pirítjuk. Ezután tesszük bele az apró darabokra vágott csirkemájat. Együtt tovább pirítjuk, amíg a máj is megsül, majd hozzákeverjük a megmosott és cikkekre vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, a cukrot, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, és az egészet jól átforgatjuk. Felengedjük 2dl húslevessel vagy zöldséglevessel. 15 percig lefedve pároljuk, majd a fedőt levéve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, belekeverjük az időközben elkészült rizsbe. Tetejét friss bazsalikomlevéllel díszítjük, és máris tálalhatjuk.

Energia:               357 kcal/adag
Fehérje:              17,6 g
Zsír:                 15,6 g
Szénhidrát:           53,1 g

 

Dijoni máj

50dkg sertésmáj
2dl tejföl
majoránna, bors, só, mustár

Zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott májat. Majoránnával, borssal, paprikával fűszerezzük és 1dl vízzel felengedjük. Lassú tűzön pár percig pároljuk. Ezután mustárral ízesített tejföllel átforraljuk. Főtt burgonyával tálaljuk.

Energia:               286 kcal/adag
Fehérje:              26,3 g
Zsír:                 16,9 g
Szénhidrát:            5,3 g


Őrségi máj

50dkg sertésmáj
1 fej vöröshagyma
10dkg trappistasajt

A májszeleteket kevés vajon megsütjük. Megkenjük ket-chuppal, reszelt vöröshagymával, beborítjuk sajtszeletekkel és pár percre sütőbe tesszük. A sajt olvadásáig sütjük. Tálaláskor sózzuk csak meg. Vegyes savanyúsággal fogyasztjuk.

Energia:               279 kcal/adag
Fehérje:              31,6 g
Zsír:                 13,7 g
Szénhidrát:            5,6 g

Ezek az ételek a körettel együtt 500-1000 Ft-ból elkészülnek.


Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM