
Az egészséges táplálkozási ajánlások szerint nem kell lemondani az édességek fogyasztásáról sem. Az ember az édes ízzel találkozik először, ugyanis az első táplálékunk az anyatej is édes ízű. Később pedig a gyümölcsök és zöldségek révén találkozunk az édes ízzel. Természetes tehát, hogy később is szívesen fogyasztjuk az édességeket. Figyeljünk azonban arra, hogy ne étkezések helyett együk, hanem desszertként, és lehetőleg ne minden nap kerüljön az asztalra.
Most néhány gyümölcsös desszert receptje következik:
Almás rakott túrós
0,5kg túró
1 tojás
2dl tejföl
porcukor ízlés szerint
reszelt citromhéj
mazsola
A túrót áttörjük, és simára keverjük a tojás sárgájával és a tejföllel. Porcukorral, reszelt citromhéjjal, mazsolával ízesítjük. Vajjal kikent tűzálló tálba helyezünk egy réteg túrókrémet. Erre hámozott kimagozott, szeletelt almát teszünk, majd megint túrókrém és alma következik. Az utolsó réteg túró legyen. Forró sütőben megsütjük és azonnal tálaljuk.
Energia: 1533 kcal
Fehérje: 93 g
Zsír: 79,8 g
Szénhidrát: 126,3 g
A desszert kb. 650-700 Ft.
Édes töltött alma
2db alma személyenként
10dkg darált dió
10dkg cukor
Az almákat alaposan megmossuk, félbevágjuk, és a magházát kivágjuk. Kivajazott tepsibe helyezzük, és a magházak helyét megtöltjük a cukros dióval. Sütőben kb. 8-10 percig sütjük. Porcukorral meghintve, vagy vanília sodóval tálaljuk.
Energia: 1519 kcal
Fehérje: 24,6 g
Zsír: 63 g
Szénhidrát: 216,7 g
400-500 Ft ez a gyorsan elkészülő édesség.
Meggyes sütemény
1db tojás
20 dkg finomliszt
8dkg porcukor
10dkg Rama margarin
25dkg kimagozott meggy
2 pohár tejföl
3 evőkanál kristálycukor
3dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
2 cs tortazselé
0,5 liter meggykompót lé
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává sütőlapra tesszük. Külön megfőzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175 °C fokon. A meggyléből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehűtjük és tálaljuk.
Energia: 3215 kcal
Fehérje: 50,7 g
Zsír: 177,7 g
Szénhidrát: 350,3 g
Kb. 800 Ft-ba kerül ez a sütemény.
Jó étvágyat!

























