
A sok finom zöldséges étel mellett nem kell lemondanunk a megszokott ételekről sem. Ezen a héten az aranygaluska receptjét választottam, azért, mert nemcsak finom, hanem magnéziumban, B1, B6, E-vitaminban és szelénben gazdag ételt fogyaszthatunk. A magnézium szerepet játszik a csontépítésben, növekedésben, ismert az idegrendszeri nyugtató hatása, valamint koleszterinszint csökkentésben, rákbetegség megelőzésben és kezelésében is kimutatták a szerepét. Állapotos és szoptató anyukáknak különösen ajánljuk a magnéziumban gazdag ételeket.
A tészta előtt a megszokott gulyásleves helyett egy másik finom húsos levest ajánlok megkóstolni.
Tárkonyos csirkeragu leves (5-6 adag)
1 nagyobb csirkemell, (de lehet combból vagy aprólékból is)
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb gyökér
kis karalábé
kis zellergumó
1-2 szál zellerlevél
1 nagyobb hagyma
1 cikk fokhagyma
1 kanál olaj
só, bors
ízlés szerint szárított tárkony
1 evőkanál liszt
175ml tejföl (20 vagy 12%-os)
1 citrom
A megmosott, felkockázott húst a durvára darabolt zöldségekkel felteszem főni. Ízesítem sóval, borssal, tárkonnyal. Amikor a hús megfőtt, a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek, kevés hidegvízzel simára keverem, és hozzáadom a leveshez, majd a tejföllel is behabarom, és pár percre összefőzöm. Frissen csavart citromlével ízesítem. A leves csak gazdagabb, ha karfiolt és borsót is főzünk bele. A levest apróra vágott friss tárkonnyal, vagy tárkonylevéllel díszítem.
Energia: 1410/1281 kcal
Fehérje: 141,6 g
Zsír: 61,4/47,4 g
Szénhidrát: 71,5 g
Ez a leves kb. 850-1000 Ft-ba kerül.
Aranygaluska (5-6 adag)
30 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztő,
2,5-3 dl tej,
5 dkg margarin,
1 tojás sárgája,
só,
1 citrom reszelt héja,
10-20 dkg darált dió,
15 dkg margarin,
10 dkg cukor.
Sodóhoz:
750ml tej
4 tojás sárgája
5dkg cukor
4dkg liszt
1 vanília rúd
1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következő réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az első sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütőbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hőfokon 35-40 percig sütjük.
Energia: 4920 kcal
Fehérje: 101 g
Zsír: 307 g
Szénhidrát: 295 g
Kb. 1500 Ft-ból készül el az aranygaluska.
Jó étvágyat!


























