Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az aranygaluska

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. április 21. 18:00
Az aranygaluska
A magnéziumban, B1, B6, E-vitaminban és szelénben gazdag étel
Képünk illusztráció

A sok finom zöldséges étel mellett nem kell lemondanunk a megszokott ételekről sem. Ezen a héten az aranygaluska receptjét választottam, azért, mert nemcsak finom, hanem magnéziumban, B1, B6, E-vitaminban és szelénben gazdag ételt fogyaszthatunk. A magnézium szerepet játszik a csontépítésben, növekedésben, ismert az idegrendszeri nyugtató hatása, valamint koleszterinszint csökkentésben, rákbetegség megelőzésben és kezelésében is kimutatták a szerepét. Állapotos és szoptató anyukáknak különösen ajánljuk a magnéziumban gazdag ételeket.

A tészta előtt a megszokott gulyásleves helyett egy másik finom húsos levest ajánlok megkóstolni.

 

Tárkonyos csirkeragu leves (5-6 adag)

1 nagyobb csirkemell, (de lehet combból vagy aprólékból is) 
2 nagyobb sárgarépa 
1 nagyobb gyökér 
kis karalábé 
kis zellergumó 
1-2 szál zellerlevél 
1 nagyobb hagyma 
1 cikk fokhagyma 
1 kanál olaj 
só, bors 
ízlés szerint szárított tárkony                                                                                                         
1 evőkanál liszt 
175ml tejföl (20 vagy 12%-os) 
1 citrom

A megmosott, felkockázott húst a durvára darabolt zöldségekkel felteszem főni. Ízesítem sóval, borssal, tárkonnyal. Amikor a hús megfőtt, a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek, kevés hidegvízzel simára keverem, és hozzáadom a leveshez, majd a tejföllel is behabarom, és pár percre összefőzöm. Frissen csavart citromlével ízesítem. A leves csak gazdagabb, ha karfiolt és borsót is főzünk bele. A levest apróra vágott friss tárkonnyal, vagy tárkonylevéllel díszítem.

Energia:               1410/1281 kcal
Fehérje:                   141,6 g
Zsír:                  61,4/47,4 g
Szénhidrát:                 71,5 g

Ez a leves kb. 850-1000 Ft-ba kerül. 
 


Aranygaluska (5-6 adag)

30 dkg finomliszt,  
2 dkg friss élesztő,  
2,5-3 dl tej,  
5 dkg margarin,  
1 tojás sárgája,
só,
1 citrom reszelt héja,  
10-20 dkg darált dió,  
15 dkg margarin,  
10 dkg cukor. 

Sodóhoz:
750ml tej
4 tojás sárgája
5dkg cukor
4dkg liszt
1 vanília rúd



1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következő réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az első sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütőbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hőfokon 35-40 percig sütjük.

Energia:                  4920 kcal
Fehérje:                   101 g
Zsír:                      307 g
Szénhidrát:                295 g 

Kb. 1500 Ft-ból készül el az aranygaluska.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)