A szegfűborsban található A-vitamin, B-komplex, C-vitamin, vas, magnézium és réz, nyomokban jelen van a nátrium, a cink, a kálium és a szelén is. A szegfűbors legfőbb aromahordozója az úgynevezett eugenol olaj, ami kiváló fájdalomcsillapító és jó érzéstelenítő hatású. Az orvostudományban is helyt kapott a szegfűbors olaja.
Hazájában (Jamaica) a belőle készített teát különféle görcsök oldására, megfázásra, illetve emésztőrendszeri problémákra használták. Ezen kívül kezelték vele az ízületi- és izomfájdalmakat, valamint a véraláfutásokat. Őrölt formában a szegfűbors jól alkalmazható desszertek, mézeskalács fűszerezésére.
Az európai konyha leggyakrabban húsok pácolásához használja, illetve kolbászok, pástétomok és más húskészítmények fűszerezésére. Zöldségekből készített levesekhez, krémlevesekhez, salátákhoz is illik.
Kavart mézes
Hozzávalók:
- 33 dkg rétesliszt
- 15 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 10 dkg vaj
- 150 g tejföl
- 3 evőkanál méz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- ½ kávéskanál fahéj
- ½ kávéskanál szegfűbors
- 10 dkg dió
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tojásokat, cukrot, vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, összedolgozzuk, sütőpapíros tepsibe vagy 2 őzgerinc formába öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük.
- Energia: 4047 kcal
- Fehérje: 72,5 g
- Zsír: 1 92,4 g
- Szénhidrát: 526,7 g
Egészségükre!