A ribizli sok C-vitamint tartalmaz. Emellett B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. Tápanyagainak köszönhetően fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.
A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos. Serkenti a nyálképződést, ezért torokszárazság és torokfájás ellen is jó. A benne lévő apró magvaknak és pektintartalmának köszönhető, hogy segíti az egészséges bélműködést. A levelét is gyűjtik, hiszen megszárítva alkotórésze a magas vérnyomás, vesebaj, húgyúti panaszok, herpesz kezelésére szolgáló teakeverékeknek.
Sütés nélküli ribizlis desszert
Hozzávalók:
- 8 dl natúr joghurt vagy kefir
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 g zselatin
- 2 dl tejszín
- 25 dkg ribizli
- 10 db babapiskóta
- 1,5 dl tej
Elkészítés:
A joghurtba belekeverjük a cukrot, és folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Nem forraljuk! Keveset elveszünk belőle, amiben feloldjuk a zselatint, majd a többihez adjuk. Levesszük a tűzről. A habbá vert tejszínt óvatosan a joghurtba forgatjuk. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk. A ribizliből egy vékony réteget a folpackra teszünk, majd ráöntjök a joghurtos krémet. A maradék ribizlit is eloszlatjuk a joghurton. Ezután a tejbe forgatott babapiskótával hosszában kirakjuk a joghurt tetejét. 4-5 óra hosszára hűtőbe tesszük. Azután hosszúkás tálat illesztünk a tetejére, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk.
- Energia: 2439 kcal
- Fehérje: 75,6 g
- Zsír: 98,7 g
- Szénhidrát: 288 g
Egészségükre!