Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A ribizli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. augusztus 18. 15:00
A ribizli
Szalai Ilona dietetikus rovata

A friss érett gyümölcseit júniusban és júliusban, de fagyasztott formában egész évben élvezhetjük.

A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos

Fotó: pixabay.com

A ribizli sok C-vitamint tartalmaz. Emellett B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. Tápanyagainak köszönhetően fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.

A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos. Serkenti a nyálképződést, ezért torokszárazság és torokfájás ellen is jó. A benne lévő apró magvaknak és pektintartalmának köszönhető, hogy segíti az egészséges bélműködést. A levelét is gyűjtik, hiszen megszárítva alkotórésze a magas vérnyomás, vesebaj, húgyúti panaszok, herpesz kezelésére szolgáló teakeverékeknek.

 

Sütés nélküli ribizlis desszert

Hozzávalók:

  • 8 dl natúr joghurt vagy kefir
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 g zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg ribizli
  • 10 db babapiskóta
  • 1,5 dl tej

Elkészítés:

A joghurtba belekeverjük a cukrot, és folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Nem forraljuk! Keveset elveszünk belőle, amiben feloldjuk a zselatint, majd a többihez adjuk. Levesszük a tűzről. A habbá vert tejszínt óvatosan a joghurtba forgatjuk. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk. A ribizliből egy vékony réteget a folpackra teszünk, majd ráöntjök a joghurtos krémet. A maradék ribizlit is eloszlatjuk a joghurton. Ezután a tejbe forgatott babapiskótával hosszában kirakjuk a joghurt tetejét. 4-5 óra hosszára hűtőbe tesszük. Azután hosszúkás tálat illesztünk a tetejére, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk.

  • Energia: 2439 kcal
  • Fehérje: 75,6 g
  • Zsír: 98,7 g
  • Szénhidrát: 288 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)