A hajdúsági családi vállalkozás 1991 óta készít kenyérkülönlegességeket, és az idén immár harmadik alkalommal nyerték el a Szent István-napi Kenyérverseny első díját. 2020-ban a hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a „Gulyás kenyér”, 2024-ben pedig a „Nagyapám kenyere burgonyával” elnevezésű terméküket választották meg az ország kenyerévé.
Utóbbi négyféle lisztből, só, víz és sertészsír felhasználásával készül, bélzetét pedig a burgonya teszi igazán selymessé. A kenyérkülönlegesség – amellyel a megalkotók a felmenőik előtt tisztelegnek – akár tizennégy napig is fogyasztható a tizenkét órás hagyományos kovászolási folyamatnak és a különleges sütési technológiáknak köszönhetően.
Az „innovatív kenyér” versenykategória szakmai zsűrije a Fülep család jalapenos és cheddar sajtos, vadkovászos kenyerét ítélte az idei legjobbnak. E termék egyediségét kivételes ízvilágának és az elkészítéséhez használt technológiának köszönheti. Élesztő nélkül, rendkívül hosszú, huszonnégy órás kovászolási eljárással készül, a hagyományos összetevőit pedig az enyhén pikáns jalapeno paprika és a krémes cheddar sajt egészíti ki. A Balmaz Sütöde Kft. „innovatív kenyér” kategóriában sem először győzedelmeskedett: 2023-ban Aranymetszés nevű alkotásukkal hozták el az első díjat.
A nyertes kenyereket a Szent István-nap rendezvénysorozat közönsége augusztus 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában is megkóstolhatja. Ugyanitt megvásárolható lesz az idei nyertes sétálósütemény, a Pásztorreggeli is, amely szintén a látogatók kedvencévé válhat.
A Fülep Zsolttal és fiával, Ádámmal készített videós interjú itt tekinthető meg.
A Szent István-nap programjai, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk hamarosan elérhetők a folyamatosan frissülő szentistvannap.hu weboldalon és az ünnepségsorozat hivatalos mobilalkalmazásában.