A tárkonyt általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté. A tárkonyban található aromás olajok és hatóanyagok segítenek megőrizni az egészségünket. Teája tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól alkalmazható. Érzéstelenítő, antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatásainak köszönhetően a tárkony a fogászati, szájüregi problémák ellen is hatásos.
Elsősorban burgonyás ételeket ízesítenek vele, de jól harmonizál a zöldbabbal és zöldborsóval, valamint vad-, szárnyas-, bárány és borjúhúsból készült ételekkel is.
Tárkonyos csirkemell zöldborsóval
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 60 dkg csirkemell filé
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 20 dkg zöldborsó
- 3 teáskanál morzsolt tárkony
- 2 evőkanál citromlé
- só
- bors
- 2 dl alaplé
A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A csirkehúst felcsíkozzuk, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel. Az olajat 1/2 evőkanál vajjal felforrósítjuk, hozzáadjuk a húst, és kb. 5 percig pirítjuk, majd kikanalazzuk. A maradék vajat a serpenyőben visszamaradt pecsenyezsírhoz adjuk, ezen üvegesre pároljuk a hagymát, majd felöntjük a húslével és a tejszínnel. Hozzáadjuk a tárkonyt és a zöldborsót, és lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. A húst visszatesszük a mártásba, további 2 percig melegítjük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
- Energia: 2335 kcal
- Fehérje: 165 g
- Zsír: 140 g
- Szénhidrát: 80 g
Egészségükre!