Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zenei fesztiválok Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. július 10. 13:00
Zenei fesztiválok Gyulán
A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a Vár Blues Fesztivál várja az érdeklődőket

Két nagy hagyományú zenei fesztivált is rendez a hétvégén a Gyulai Várszínház: július 12-én a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, július 13-án a XV. Vár Blues Fesztivál várja az érdeklődőket a várszínpadon.

A teátrum közleményében azt írták: a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon egy táncszínházi előadást és két koncertet láthatnak, hallhat a közönség.

A Feledi Project Esszencia című, élő zenével kísért táncelőadása a bartóki szellemiséget idézi néhány jellegzetes népzenei gyűjtésen keresztül, a zene és a tánc kapcsolatára koncentrálva. Bartók Béla zongorára írt, Tizenöt magyar parasztdal című műve az Oláh Dezső Vibratone Quartet ütőhangszerekre, bőgőre és zongorára készített adaptációjában hangzik majd el. A darabban részben a tradicionális, részben a kísérletező megközelítés dominál – olvasható az előadásról.

A megalakulása tizedik évfordulóját ünneplő Zoord trió bátran és kreatívan nyúl az erdélyi és ősi nomád népzenéhez; egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, bulis, táncolható a muzsikájuk – emelték ki.

A fesztivál utolsó fellépője, a MazsiMó GipsyMó, melyet a nemzetközi szinten is magasan jegyzett Romengo zenekar vezetője, Rostás Mihály „Mazsi” hívott életre 2021 augusztusában, Magyarországon egyedüliként játszik katalán rumbára épülő zenét. A koncerten elsősorban saját dalok csendülnek fel, de a Gipsy Kings nagy slágerei, valamint régi magyar és külföldi dalok feldolgozásai is hallhatók lesznek.

A XV. Vár Blues Fesztivál három fellépője Jimi Hendrix előtt tiszteleg majd. Elsőként a Hendrix Project lép színpadra, amely 2013-ban kezdett el Hendrix-műsort játszani, de a tagok együttműködése már két évvel korábban kezdődött.

A 2008-ban alakult Message To Hendrix improvizációkkal tarkított ütős produkcióját feszes tempók, „harapós” gitárriffek és magas fokon izzó energia jellemzi.

A Halper – Hendrix World együttes Halper László új formációja, mely Jimi Hendrix zenéjét jazz- és világzenei elemekkel ötvözi. A két régi zenésztárs – a dobos Hajas László és a basszusgitáros Kosztyu Zsolt – mellett Szokolay „Dongó” Balázs, „a népi fúvós hangszerek mágusa” is fellép majd – derül ki a közleményből. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)