Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - NAK-FruitVeb: hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. június 14. 17:00
NAK-FruitVeb: hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja
A korai fajták betakarítása már május második felében elkezdődött

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén – közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A korai fajták betakarítása már május második felében elkezdődött, vagyis csaknem 2 héttel korábban, mint máskor. A termés nem lesz olyan gyenge, mint tavaly, de a mennyiség nem éri el a tavaly előttit, összesen 16–18 ezer tonna lehet belföldön. A Dunántúlt a tavaszi fagyok jobban megkímélték, a terméskiesés az ország középső és északi részében jelentősebb. Minőségi problémák egyelőre nincsenek, de a jégverés és a gombás megbetegedések helyenként okozhatnak gondot – írták.

A közlemény szerint a belföldi termőterület mintegy 5 ezer hektár, a legfontosabb termőtájak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók. A termésmennyiség az évről évre jelentkező fagykárok miatt ingadozik, meghaladhatja akár a 35 ezer tonnát is, de 2023-ban csupán 6-8 ezer tonna termett. A termésbiztonság elsősorban a helyes termőhelyválasztástól, a fagy- és jégvédelemtől, valamint az intenzív termesztéstechnológiától függ – tették hozzá.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)