Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A köhögéscsillapító pitypalattyvirág

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. június 11. 11:00
A köhögéscsillapító pitypalattyvirág
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

A szántókon és mezőkön viruló gyönyörű piros pitypalattyvirág – más néven pipacs – gyomnövényként ismert, pedig kiváló gyógynövény.

Fotó: pixabay.com

Az ősidők óta ismert, enyhén mérgező növény levelében és szárában alkaidok vannak, ópiumot tartalmaznak, viszont a szirmai fogyaszthatóak. Még ma is készítenek belőle ételfestéket, illetve bőrt, papírt és selymet is színeznek vele.

Ha a szirmait száraz időben leszedjük, kiterítve megszárítjuk igen finom, értékes tea készíthető belőle. Torokfertőtlenítő hatása mellett használhatjuk köhögéscsillapításra, szemborogatásra és idegnyugtatóként. Jótékony hatású mandulagyulladás, asztma vagy hörghurut ellen, de még az álmatlanságot és a migrénes fejfájást is kezeli.

Célszerű teakeveréket készíteni belőle más gyógynövényekkel, mint a bodzavirág, hársfavirág, papsajtmályva vagy az ökörfarkkóró. Sötét színű vegyes virágmézzel fogyasztva felerősíthető a hatása. Gyerekek is fogyaszthatják száraz köhögés és rekedtség ellen is.

Számos növényt neveznek gyomnövénynek, mégis értékes gyógynövény, használatukhoz mindig kérje ki természetgyógyász, fitoterapeuta segítségét!

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)