Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Légyott a gyulai kastélyparkban  

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. május 31. 14:30
Légyott a gyulai kastélyparkban  
Memzetközi eseménysorozathoz csatlakozik hétvégén a gyulai látogatóközpont

A gyulai Almásy-kastély parkját is felfedezhetik az érdeklődők a hétvégén a Légy ott a kertben! című nemzetközi eseménysorozat keretében – tájékoztatott közleményében a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft.

Mint írták, május 31. és június 2. között Európa-szerte kastélyparkok, arborétumok, történeti és gyűjteményes kertek nyitják meg kapuikat a közönség előtt. A 2003-ban Franciaországból indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet kertörökség megóvásának fontosságára. Az eseménysorozaton Magyarország 2018 óta vesz részt, a gyulai kastély az első évtől kapcsolódott hozzá.

A közleményből kiderül: az Almásy-kastély egykori kertje a mai terület többszöröse volt, az épület mai parkrésze mellett hozzá tartozott a Gyulai Várfürdő területe, a Csigakert, valamint a vár és annak környéke.

Kiemelték: a Békés megyei kastélyparkok közül a gyulai Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély kertje mondható a legjelentősebbnek, hiszen ez az egyetlen, amelyet több kerttörténeti korszakon átívelve hoztak létre, a fellelt források alapján a barokk, a tájképi, a gyűjteményes és az eklektikus (historizáló) kertek stílusjegyeit is magán hordozta.

A kiállítóhely hétvégén két ingyenes programot kínál a látogatóknak a kastélypark megismerésére. Szombaton 10 és 13 óra között a park virágairól és fáiról Kukár István gyulai rajztanár vezetésével készül nagy méretű közös kép. Az esemény a világhírű festőművészre, Munkácsy Mihályra emlékeznek, aki a gyulai kastélyban kezdte festészeti tanulmányait. Vasárnap 16 órától Szilágyi Sándor történész idézi fel a kastélypark kerttörténeti korszakait.

A részletes program megtalálható a kastély weboldalán is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)