Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Önnek biztonságos a villamos hálózata?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2024. május 22. 17:00
Önnek biztonságos a villamos hálózata?
Ha nem tudja, keressen szakembert!

Ugyanolyan természetesnek kellene lennie, hogy időről időre ellenőriztetjük ingatlanunk villamos hálózatának és elektromos berendezéseink állapotát, mint annak, hogy rendszeresen ellenőriztetjük egészségi állapotunkat vagy autónk műszaki állapotát – vallja Páncél Kornél villamosenergia-ipari technikus, villamos biztonsági, valamint külső és belső villámvédelem felülvizsgálatával foglalkozó szakember.  

Aláhúzta: az érintésvédelmi felülvizsgálatot és az erősáramú berendezések felülvizsgálatát is magába foglaló állapotfelmérés révén az ingatlantulajdonosok minimalizálhatják az elektromos hibából eredő kockázatokat.

Elmondta: az érintésvédelmi és az erősáramú berendezés felülvizsgálatát összevonták villamos biztonsági felülvizsgálat néven.

Rámutatott: kevesen tudják, hogy a jogszabályok szerint munkahelyek esetében háromévente, lakóépületek, kommunális épületek és egyéb épületek esetében hatévente kellene felülvizsgálatot kérni, ingatlan bérbeadásánál vagy eladásánál pedig soron kívül.

Hozzátette, az ellenőrzési dokumentum meglétével a vevő, illetve a bérlő, valamint az eladó, illetve a bérbeadó is jól jár: előbbiek tisztában lesznek azzal, hogy a villamos hálózat, berendezések megfelelően működnek-e, és nem jelentenek-e veszélyt a használóra, utóbbiak pedig akár számukra előnyösebb áron értékesíthetik, adhatják bérbe ingatlanukat. A bérbeadó számára emellett a bérlőt érintő baleset esetén is védelmet jelenthet, ha felülvizsgálattal rendelkezik.

Mint megtudtuk, a vonatkozó rendelet szerint a lakóépületbe a felülvizsgálat tekintetében a lakások, lakóházak mellett az üdülők és a társasházak, valamint az ezeket kiszolgáló helyiségek is beletartoznak.

A lakás villamos biztonsági felülvizsgálata akkor hagyható el, ha kiépítették a fázisonként 32 ampernél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelmet, és a villamos berendezéseket 30 milliampernél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védték.

Ennek kapcsán megjegyezte, nem ért egyet a felülvizsgálat elhagyhatóságával, hiszen nem tudhatjuk, hogy a védelmi berendezések megfelelően működnek-e.  Ez a kiskapu lehetőséget teremt arra, hogy a tulajdonosok mentesüljenek a felülvizsgálat költségei alól.

Leszögezte: az épület energetikai felülvizsgálata nem összekeverendő a kisfeszültségű energetikai berendezés villamosbiztonsági felülvizsgálatával. Előbbi a fűtés, hűtés költségeinek megtakarítására vonatkozik, utóbbi pedig a vagyontárgyaink és az emberi élet védelmére. Hangsúlyozta: a kisfeszültségű energetikai berendezés villamosbiztonsági felülvizsgálatára nem költünk, mondván, az épület újra lett vezetékelve, és eddig se volt gond a felülvizsgálat elmaradásával.

A szakember kifejtette: mivel egyre több elektromos berendezést használunk, nagyobb terhelésnek vannak kitéve a villamos hálózatok. A túlterhelés hatására megnőhet a fogyasztásunk, és előfordulhat, hogy nem tudjuk egyszerre használni az eszközeinket. Nem megfelelően tervezett hálózat esetén az elektromos vezetékek, kötések melegedése akár elektromos tüzet is okozhat.

Hangsúlyozta: különösen fontos lenne a felülvizsgálat a társasházak fővezetékei esetében, valamint az éttermeknél, fodrászüzleteknél, kórházaknál, idősotthonoknál, apartmanoknál és szállodáknál, hiszen ezek esetében napi 24 órába használatban van a villamos hálózat.

Napelemes rendszerek kiépítése előtt szintén nagyon fontos a műszakiállapot-felmérés, hiszen nem megfelelő tervezés esetén a visszatermelt energia károsíthatja a villamos hálózat kötésrendszerét, legrosszabb esetben pedig növelheti a tűz kockázatát. A kiépítés után hatévente lenne kötelező a rendszer ellenőrzése – ismertette a szakember.
Azt is érdemes tudni, hogy megfelelő eszközökkel megvédhetők műszaki berendezéseink a villámláscsapás miatti túlfeszültség okozta károktól. Páncél Kornél kiemelt veszélyességű terek és robbanásbiztos berendezések (festőkamrák, telepített gáztartályok, gázfogadók, benzinkutak, poros helyiségek, biogáztelepek) felülvizsgálatát is vállalja.

Mint megtudtuk, a felülvizsgálatokhoz speciális mérőműszert használnak a felülvizsgálók, akiknek megfelelő szakmai bizonyítványokkal kell rendelkezniük. A szakemberek vizsgálják az ingatlanok elektromos rendszereit, kábeleit és berendezéseit. A mérési eredményekről, a villamos berendezések adatairól és a feltárt hibákról, hiányosságokról jegyzőkönyvet készítenek a megrendelőnek.

Elérhetőségek:
Telefon: +36-70/221-1164, +36-70/523-8832
E-mail: pancelkvill@gmail.com
Web: www.pancelvill.hu    

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)