Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megéri nyugdíjbiztosítást kötni 2024-ben?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2024. május 21. 09:50
Megéri nyugdíjbiztosítást kötni 2024-ben?
A konstrukció egy kötött célú megtakarítással rendelkező, speciális életbiztosítás

Forrás: pixabay.com

A folyamatosan változó gazdasági helyzet mellett nem épp a legegyszerűbb követni, hogy 2024-ben mennyire célszerű még a nyugdíjbiztosítás, illetve léteznek-e olyan eszközök a piacon, amelyekkel egyszerűbben bebiztosíthatjuk időskori anyagi biztonságunkat. 

Noha az idei évben nem történtek radikális változások az állami nyugellátás kapcsán, az immáron régóta fennálló aggályokra nem igazán érkeztek megnyugtató válaszok. A statisztikák alapján nem csupán a népesség csökkenése állandó, de az átlagéletkor növekedése sem hagyott alább. Így aztán a társadalombiztosítási rendszert soha nem látott nehézségek sújtják, hiszen a befizetett járulékok mértéke csökken, míg az eltartottak száma folyamatosan gyarapszik. Ahhoz tehát, hogy ne kerüljünk problémás helyzetbe, feltétlenül alkalmaznunk kell valamilyen időskori céllal rendelkező megtakarítási formát. Erre akár az ingatlan, vagy épp a nemesfém is megfelelő lehet, de a különféle befektetésekkel is jó eredményt érhetünk el. Kitűnő alternatíva még a nyugdíjbiztosítás kötése is. Ez utóbbi ráadásul egy olyan plusz védelmet biztosít, amelynek családfenntartóként óriási hasznát vehetjük a futamidő alatt. 

A nyugdíjbiztosítás legfőbb jellemző

Míg ugyanis egy átlagos befektetés esetében jellemzően a szerződés lejártakor juthatunk csak hozzá a felhalmozott összeghez, addig ez a konstrukció egy kötött célú megtakarítással rendelkező, speciális életbiztosítás. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha velünk bármi történne, akkor a kedvezményezettként megjelölt személy hagyatéki eljáráson kívül, mindössze 1-2 hét leforgása alatt hozzáférhet a pénzhez. Ez óriási segítséget jelenthet a nehéz időkben, hiszen így az érzelmi megrázkódtatás mellett legalább az anyagi problémák miatt nem kell majd aggódni. Nem ez azonban az egyetlen speciális paraméter a nyugdíjbiztosítás esetén. Hatalmas előnyt jelent például az is, miszerint ez a forma egyike annak a három, nyugdíjcélú opciónak, amelyre állami támogatást lehet igénybe venni, méghozzá adó-visszatérítésként. Ez éves szinten 130 ezer forint pluszt is adhat, amihez 650 ezer forintnyi befizetés szükséges. Jól látszik, hogy évtizedes távlatot tekintve és a kamatos kamat erejével számolva, ez a kiegészítés jelentős tőkegyarapodást biztosíthat. Végül pedig azt is szem előtt kell tartani, miszerint a nyugdíj-előtakarékossági számlával és az önkéntes nyugdíjpénztárral szemben a nyugdíjbiztosítás kifizetési időpontjára nincs ráhatással a korhatár későbbi kitolódása. A hazánkban érvényben lévő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nehézségei miatt pedig erre a közeljövőben is lehet számítani. Az pedig nem is igényel különösebb magyarázatot, mekkora könnyebbség, ha évekkel korábban hozzáférünk majd felgyülemlett összeghez. 

Mit mérlegeljünk nyugdíjbiztosítás kötésekor?

Mint minden megtakarítási forma esetében, úgy itt is nagyon alaposan át kell gondolni azokat a tényezőket, amelyek alapvető befolyással bírnak hosszú távon. Fontos szem előtt tartani, miszerint ennél a konstrukciónál kiemelt jelentősége van a futamidőnek, mégpedig több szempontból is. Egyrészt a különféle kritériumok miatt csak legalább 10, de inkább 15 éves szerződési idővel érhetünk el megfelelő eredményt, ám a korhatár elérését megelőző szerződésbontás több szempontból sem szerencsés. Egyfelől a támogatást büntetőkamatokkal együtt kell visszafizetni, ráadásul a hozamot kamatadó terheli az első 10 évben. Ez a forma így csak akkor lehet hatékony, ha kellően elkötelezettek vagyunk. Ugyancsak érdemes független pénzügyi tanácsadó segítségét kérni a szerződéskötéshez, hiszen az egyes ajánlatok közt komoly eltérések lehetnek. Legyünk tehát nagyon körültekintők és így garantáltan elérjük a kívánt eredményt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)