Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tájékoztatott a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség és a közút

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2024. május 21. 10:00
Tájékoztatott a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség és a közút
Közgyűlést tartott Békés Vármegye Önkormányzata

A vármegyei rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség és a honvédelem 2023-as évi beszámolóját is meghallgatta Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése május 16-án Békéscsabán, a vármegyeházán. 

Fotó: Békés Vármegye Önkormányzata

Vörös Ferenc, Békés vármegye rendőrfőkapitánya arról tájékoztatott, hogy az előző évben 2,5 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak a vármegyében. Hangsúlyozta, hogy több területen visszaesett az elkövetett szabálysértések és bűncselekmények esetszáma, azonban egyre gyakrabban fordulnak elő csalások az online térben.

Kiemelte, hogy országos szinten 25 perces reagálási idő az elvárás átlagosan, de Békés vármegyében 12 perc a reakcióidő.

A rendőrfőkapitány arra is kitért, hogy hálásak Békés Vármegye Önkormányzatának az előző évben nyújtott 660 ezer forint támogatásért, melyet informatikai eszközök beszerzésére fordítottak. Hozzátette: a rendőrség munkája ma már szinte elképzelhetetlen a polgárőrség nélkül, ezért is dolgoznak együtt a vármegyében működő 72 szervezettel.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Központ tájékoztatójából kiderült, hogy 2023-ban a tűzoltói beavatkozások száma 8,2 százalékkal nőtt. A műszaki mentések jelentős része a szélsőséges időjárás kártéteményeihez és a viharkárok felszámolásához kapcsolódott; 2022-hez képest 2023-ban csökkent a természeti tényezők által okozott tűzesetek száma.

A Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetségének tájékoztatójából kiderült, hogy a vármegyében tevékenykedő polgárőrök létszáma kis mértékben csökkent, azonban több mint 2100 taggal 73 településen vannak jelen. A szövetség célja, hogy népszerűsítse a hivatást. Gyarmati Sándor elnök arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy Bucsán és Gerendáson új polgárőr-egyesület jön létre idén.

A Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrede 101. területvédelmi zászlóaljának tavalyi tevékenységét Ulbert Dávid főhadnagy ismertette. Elmondta, hogy tavaly hazai és nemzetközi gyakorlatokat is végeztek, segítették a toborzást, és missziókon vettek részt. Képviselői kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy az állományuk körülbelül 20 százalékát szerződéses, hivatásos katonák, míg 80 százalékát tartalékos katonák alkotják. Céljuk, hogy a meglévő mintegy 200 fős tartalékos létszámot további 100 fővel növeljék idén, ennek érdekében szoros együttműködést ápolnak a vármegyei oktatási intézményekkel. Elmondta, hogy az érdeklődők létszáma alapján nyári táborokat és alapkiképzéseket tudnak indítani.

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója arról tájékoztatta a grémiumot, hogy a kezelésükbe tartozó úthálózat üzemeltetési, fenntartási feladatait idén 2,2 milliárd forint értékben végzik el, azonban ez az összeg várhatóan növekedni fog, így egy régi adósság, a Békéscsaba–Doboz–Sarkad–Sarkadkeresztúr közti útvonal szintre hozása is megvalósulhat. Kitért arra, hogy elindult a 4433-as út három kilométer hosszú szakaszának rendbetétele a Kétegyháza és Szabadkígyós közötti szakaszon. Hozzátette: több kisebb forgalmú vármegyei szakaszon fognak útmegerősítést végezni: a 44105-ös békésszentandrási külterületi szakaszán, a 4641-es út Örménykút környéki részén, a 4439-es Csanádapáca és Magyarbánhegyes közötti szakaszán, a 4251-es úton Újszalonta irányába, valamint a 42151-es úton. A beruházások augusztus végére készülhetnek el.

Az igazgató tájékoztatta a testületet, hogy tavaly a Magyar Falu Programban felújították a hunyai bekötőutat, valamint a 4205-ös út két kilométeres szakaszát. Idén is két fejlesztést tudnak megvalósítani a programnak köszönhetően: a 4234-es út Doboz belterületén lévő másfél kilométeres szakaszának felújítását, valamint a 4432-es út Csanádapáca és Kaszaper közötti öt kilométeres szakaszának rendbetételét.

Az igazgató a 2024-es évről szólva kiemelte, hogy reményeik szerint több szakasz is megújulhat a TOP Plusz program biztosította forrásokból. A Békés Vármegyei Önkormányzat által koordinált 11,3 milliárd forintból 28,3 kilométer útszakasz újulhat meg, erről már támogatói döntés is született, emellett egy három kilométeres szakasz is megújulhat, ezt a pályázati forráson kívül készítenének el.

– A Magyar Közút Zrt. Békés Vármegyei Igazgatósága jól sáfárkodik a rendelkezésekre álló forrásokkal. Többféle forrást összeillesztve értelmezhető hosszúságú szakaszokat újítanak fel. Immár megjelentek a nemzeti források az európai uniós támogatások mellett, és örömteli, hogy az elmúlt években a vármegyébe érkező összegek is emelkedtek. Ennek ellenére nem lehetünk elégedettek, hiszen látjuk azt, hogy évente még több felújításra lenne szükség – hangsúlyozta Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)