Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emlékezés Molnár Lajosra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2024. május 10. 17:00
Emlékezés Molnár Lajosra
Edzői munkájának volt köszönhető, hogy a Gyulai MEDOSZ úszószakosztálya felkerült a magyar úszósport  térképére

Lassan 55 éve, hogy Molnár Lajos tervszerű munkába kezdett Gyula úszósportjában. Majd több évtizeden keresztül dolgozott a gyulai úszás eredményességéért. Sikeres generációkat nevelt ki edzői tevékenysége során. Többek között Nagy Sándor kétszeres (1976 Montreal, 1980 Moszkva) olimpia 6. helyezett gyorsúszót.

A Gyulai MEDOSZ Sportkör, majd a Gyulai Sport Egyesület keretein belül felépített egy sikeres úszóklubot, amely a mai Gyulai Várfürdő Kft. úszóklub alapjait teremtette meg.

A gyulai úszósport már a 60-as években is bontogatta szárnyait kisebb sikerekkel. Molnár Lajost 1970-ben kérték fel a gyulai úszóklub vezetőedzői posztjának betöltésére, akkor el is kezdte a munkát. Ezzel egy időben költözött Békéscsabáról családjával Gyulára, és kezdte el a mai gyulai úszóklub tervszerű felépítését. Ekkor már épült az 50 méteres uszoda, amelyet 1971-ben adtak át.

1971-ben még 60 fős létszámmal rendelkezett a klub. 1972-ben az 1-es iskola úszásoktatásba való bevonásával egy év alatt 250 gyermek tanult meg úszni, ezáltal a klub úszóinak létszáma is újabb 40 fővel nőtt.

Az 1973-as évben az elért eredmények alapján felkerült a Gyulai MEDOSZ úszószakosztálya a magyar úszósport  térképére. Lajos bácsi ekkor lángoló lelkesedéssel, hittel vetette bele magát vállalt edzői tevékenységébe. Rendíthetetlenül hitt abban, hogy felhalmozott ismeretei, a szaktudása, emberszeretete birtokában eredményes lesz a munkája. Hajtotta az eredmény utáni vágy. Hű barátság fűzte Széchy Tamás úszópápához, akitől nagyon sok biztatást, segítséget és tanácsot kapott munkájához. Ennek eredményeként a Széchy-csapat olimpiai és világbajnok úszói több éven keresztül a téli edzőtáborok alkalmával a Gyulai Várfürdő medencéjében rótták a kilométereket.

1973-ban még a „lovardában” voltak hideg időszakban az edzések, sőt versenyeket is bonyolítottak le itt. Kiemelkedőnek számított 1973-ban a már az új 50 méteres versenyuszodában augusztus 11–12-én megrendezett Nemzetközi Korosztályos Úszóverseny 10 ország úszóinak részvételével. Magyarországot Gyuláról már négy versenyző képviselte: Kassai Péter, Legeza Péter, Nagy Sándor és Vass Gyula. A válogatott tagja volt Wladár Sándor (ma a MÚSZ elnöke) is, aki 200 és 400 méteres vegyesúszásban nyert,  majd  az 1980-as nyári olimpián Moszkvában 200 méteres hátúszásban aranyérmet szerzett. Ugyanott Nagy Sándor 6. lett 400 méteres gyorsúszásban.

A tervszerű, eredményes szakmai munka meghozta gyümölcsét, a klub 1972-ben hét bajnoki pontot ért el a bajnokságokon, 1973-ban ez már 36-ra nőtt.

Molnár Lajos munkájának köszönhetően számtalan kiváló eredményt értek el versenyzői a 70-es években. Többek között a Szögi testvérek, Faniszló József, a Legeza testvérek, Nagy Sándor, Jeszenszky Attila, Kassai Péter, Vass Gyula, Kovács László, Fábry György és még sokan mások. Szakmai tudását mi sem mutatja jobban, mint az, hogy ténykedése alatt nem volt olyan év, amikor ne lett volna több olyan úszója is, aki bajnoki címet, dobogós helyezést ért volna el egyéniben és váltóban is.

Több korosztályos és felnőtt válogatott úszót nevelt ki. A versenysport mellett a szeniorúszást is szívügyének tekintette – amelynek alapjait Regele Károllyal rakták le Gyulán, illetve Magyarországon –, amely azóta országos és nemzetközi ismeretséget ért el.

1980-ban infarktus miatt az edzői pálya elhagyására kényszerült, felépülése után felnőttek úszásoktatásával szerzett hírnevet határon innen és túl. Számtalan köszönő levelet kapott akkori tanítványaitól. Még a mai napig is több volt idős tanítványa is visszajár a Gyulai Várfürdőbe, és szeretettel emlegetik Lajos bácsi nevét. Csak egy rövid kis üzenet, amit Lajos bácsinak írtak névnapjára a már idős tanítványai:

„Molnár Lajos bácsit névnapján köszöntjük,
Nevét nem felejtjük, örökké őrizzük.
Hogyan köszönjük meg türelmét, munkáját?
Buzdító szavait, sok hasznos tanácsát.
Kívánja a csoport valamennyi tagja,
Öröm és boldogság legyen minden napja.
Tanítsa sokáig az úszni vágyókat,
Őrizze szívében lelkes csaptunkat.”

1999-ben munkásságát Gyula Város Képviselő-testülete városunk sportéletében végzett kiemelkedő munkájáért elismerésben részesítette. 2001-ben a Békés Megyei Képviselő-testület Békés Megyéért kitüntető díjat adományozott a megye úszósportjában kifejtett több évtizedes eredményes tevékenységéért.

2010-ben bekövetkezett halála nagy űrt hagyott a gyulai úszóéletben. 2014-ben emlékére a Gyulai Várfürdő 50 méteres versenyuszodája oldalán emléktáblát elhelyeztek el.

Vass Gyula, egykori tanítvány

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)