Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A koriander

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. január 28. 13:00
A koriander
Szalai Ilona dietetikus rovata

Jellegzetes, csipkés levelei emlékeztetnek a petrezselyemzöldre. A Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Minden része ehető. A koriander elnevezés egyaránt vonatkozik a növény minden hasznosítható részére

Fotó: pixabay.com

Az európai konyhákban a mag felhasználása, az ázsiai, valamint dél-amerikai országokban a levél, és néhány helyen a gyökér játszik nagyobb szerepet. Nálunk leginkább a koriandermag ismert, mellyel a savanyúságokat ízesítjük.

A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin. Illóolajainak köszönhetően fertőtlenítő hatással bír, így alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A koriandernek enyhe izomlazító hatása is van. Azoknak is érdemes alkalmazni, akik szorongással küzdenek. Álmatlanság leküzdésének is természetes módja a korianderből készült tea. Koriandermagot, emésztést segítő hatása miatt, bőséges fűszeres étkezések után is érdemes rágcsálni.

 

Csicseriborsós csirke

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg konzerv paradicsom
  • 1 dl csirke alaplé
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál mustármag

Ha nem konzerv csicseriborsót használunk, akkor érdemes előtte egy éjszakára beáztatni, és azután megfőzni. Az olajon megpirítjuk a kockákra vágott csirkemellet. Kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt olajon a hagymát, fokhagymát, a kömény felét és a mustármagot 3-5 percig pirítjuk, vagy amíg a hagyma meg nem pirul. Ezután hozzáadjuk a kurkumát, a maradék köményt, a koriandert, a csicseriborsót, a paradicsomot és a csirkét is. Összeforgatjuk, felöntjük az alaplével, és 10-15 percig főzzük (amíg szépen be nem sűrűsödik).

  • Energia: 1783 kcal
  • Fehérje: 167,3 g
  • Zsír: 45,3 g
  • Szénhidrát: 176,7 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM