Fotó: pixabay.com
Az európai konyhákban a mag felhasználása, az ázsiai, valamint dél-amerikai országokban a levél, és néhány helyen a gyökér játszik nagyobb szerepet. Nálunk leginkább a koriandermag ismert, mellyel a savanyúságokat ízesítjük.
A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin. Illóolajainak köszönhetően fertőtlenítő hatással bír, így alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A koriandernek enyhe izomlazító hatása is van. Azoknak is érdemes alkalmazni, akik szorongással küzdenek. Álmatlanság leküzdésének is természetes módja a korianderből készült tea. Koriandermagot, emésztést segítő hatása miatt, bőséges fűszeres étkezések után is érdemes rágcsálni.
Csicseriborsós csirke
Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 evőkanál olaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg konzerv paradicsom
- 1 dl csirke alaplé
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 kávéskanál mustármag
Ha nem konzerv csicseriborsót használunk, akkor érdemes előtte egy éjszakára beáztatni, és azután megfőzni. Az olajon megpirítjuk a kockákra vágott csirkemellet. Kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt olajon a hagymát, fokhagymát, a kömény felét és a mustármagot 3-5 percig pirítjuk, vagy amíg a hagyma meg nem pirul. Ezután hozzáadjuk a kurkumát, a maradék köményt, a koriandert, a csicseriborsót, a paradicsomot és a csirkét is. Összeforgatjuk, felöntjük az alaplével, és 10-15 percig főzzük (amíg szépen be nem sűrűsödik).
- Energia: 1783 kcal
- Fehérje: 167,3 g
- Zsír: 45,3 g
- Szénhidrát: 176,7 g
Egészségükre!