Fotó: pixabay.com
A banán vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban igen gazdag. Sok kálium, magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin, folsav található benne. Rostanyagtartalma (elsősorban pektin) segít leküzdeni a székrekedést. Ehhez azonban nem elég csak banánt enni, sok vizet is kell inni utána. A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. A triptofán nevűaminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást.
A banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet is, ami a jó közérzetet biztosítja az úgynevezett boldogsághormonokat termelésének elősegítésével. Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztjuk, de desszertek és más ételek készítéséhez is felhasználhatjuk.
15 perces banános desszert
Hozzávalók:
- 450 g tejföl (20%-os)
- 3 csomag vaníliás cukor
- 38 db háztartási keksz (négyszögletű)
- 1,5 db közepes méretű banán
- 1 teáskanál kakaó por
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
A tejfölt kikeverjük a vaníliás cukorral. A kekszeket egy téglalap alakú műanyag edény felfordított tetején elrendezzük szorosan, hogy egy nagyobb téglalapot formáljanak. A kikavart tejfölt kb. fél centi vastagon rákenjük a kekszekre, majd banánt karikázunk rá. Újabb vékony réteg krém, igyekezzünk kitölteni a réseket is. Majd újabb réteg keksz, majd krém, banán, krém, és megint keksz, a tetejére kenjük a maradék krémet. Rázárjuk a felfordított tetőre a dobozt, így zárt térben puhul a „sütink”. Hűtőben hagyjuk állni kb. 4 órát. A tetejére, mikróban csokiöntetet készítünk kakaó-porból, cukorból, vízből egy bögrében.
- Energia: 1791 kcal
- Fehérje: 26,2 g
- Zsír: 96,7 g
- Szénhidrát: 210,3 g
Egészségükre!


























