Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A banán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. január 14. 14:00
A banán
Szalai Ilona dietetikus rovata

A negyedik legfontosabb növény a világon a rizs, a búza és a kukorica után. Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, de itt, Európában alig ismerünk néhányat.

Fotó: pixabay.com

A banán vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban igen gazdag. Sok kálium, magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin, folsav található benne. Rostanyagtartalma (elsősorban pektin) segít leküzdeni a székrekedést. Ehhez azonban nem elég csak banánt enni, sok vizet is kell inni utána. A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. A triptofán nevűaminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást.

A banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet is, ami a jó közérzetet biztosítja az úgynevezett boldogsághormonokat termelésének elősegítésével. Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztjuk, de desszertek és más ételek készítéséhez is felhasználhatjuk.

15 perces banános desszert

Hozzávalók:

  • 450 g tejföl (20%-os)
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 38 db háztartási keksz (négyszögletű)
  • 1,5 db közepes méretű banán
  • 1 teáskanál kakaó por
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés:

A tejfölt kikeverjük a vaníliás cukorral. A kekszeket egy téglalap alakú műanyag edény felfordított tetején elrendezzük szorosan, hogy egy nagyobb téglalapot formáljanak. A kikavart tejfölt kb. fél centi vastagon rákenjük a kekszekre, majd banánt karikázunk rá. Újabb vékony réteg krém, igyekezzünk kitölteni a réseket is. Majd újabb réteg keksz, majd krém, banán, krém, és megint keksz, a tetejére kenjük a maradék krémet. Rázárjuk a felfordított tetőre a dobozt, így zárt térben puhul a „sütink”. Hűtőben hagyjuk állni kb. 4 órát. A tetejére, mikróban csokiöntetet készítünk kakaó-porból, cukorból, vízből egy bögrében.

  • Energia: 1791 kcal
  • Fehérje: 26,2 g
  • Zsír: 96,7 g
  • Szénhidrát: 210,3 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)