Fotó: pixabay.com
A tiamin, azaz a B1-vitamin szervezetünk szénhidrát-anyagcseréjében vesz részt, segíti a folyamatban résztvevő enzimek működését, vagyis segít a szénhidrátokat megemészteni.
Hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez is. Agyserkentő vitaminnak is szokták nevezni. Hatása van az energiatermelésre és a tanulási képességekre is.
Vízben oldódó vitamin, ezért nem raktározódik el sokáig a szervezetben, érdemes naponta gondoskodni a bevitelről, ha szükség van rá.
A tiamin egy létfontosságú anyag, amely megfelelő táplálkozással is bevihető, ezért hiánya kiegyensúlyozott étrend mellett ritka. A napi ajánlott bevitel 1,1-1,4 milligramm.
A B1-vitamin megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben, a húsokban (sertés, baromfi) és a halakban, a tojássárgájában, a gombákban és a májban. Az ételek elkészítésekor figyelembe kell venni azt is, hogy hosszú, nagy hőmérsékletű hőkezelés esetén lebomlik.
Felszívódási zavarok okozhatnak B1-vitamin-hiányt, kiváltó ok lehet például az alkoholbetegség, a lisztérzékenység, a cukorbetegség vagy az idősebb kor. Áldott állapotban lévő kismamáknak is javasolt a tiamin pótlása, illetve azoknak is, akiket magas vérnyomással kezelnek, és vízhajtó szereket szednek, de bármelyik vizelethajtó is csökkenti a mennyiségét a szervezetben.
A tiaminhiány tünete lehet az izomgyengeség, a memóriazavar vagy akár a fogyás is, romolhat az immunrendszer, és súlyosabb esetekben fájdalommal, végtagizsibbadással járó idegkárosodás is kialakulhat. Az Alzheimer-kórban szenvedők szervezetében általában a szokásosnál alacsonyabb a B1-vitamin-érték.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]


























