Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fahéj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. december 17. 14:00
A fahéj
Szalai Ilona dietetikus rovata

A fahéj a fahéjfa kérgéből készült fűszer. Kellemes aromájáért szívesen használjuk ételkészítéshez, de gyógyászati céllal is fogyaszthatjuk.

Fotó: Pixabay.com

Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz. Mangánban, vasban és kalciumban is gazdag. A fahéjat a leggyakrabban megfázás kezelésére használják, mivel erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak, vírusnak és gombának. Húgyúti fertőzések, ízületi fájdalmak kezelésére is kiváló. Oldja a görcsöket és a puffadást, elősegíti a zsírok és a szénhidrátok emésztését. A fahéjjal sokféle ételt ízesíthetünk. Felhasználjuk mézeskalács, gyümölcslepény, rétes, fánk, rizsételek, tejes ételek, kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt bor készítéséhez. Nemcsak édes, hanem sós ételek is készülhetnek fahéjjal. Ilyenkor a pácoláshoz használhatjuk.

 

Bundázott sült alma

Hozzávalók:

  • 3 db alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1db tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1.25 dl szódavíz
  • 2 evőkanál cukor
  • sütéshez olaj
  • tetejére fahéjas cukor

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és felszeleteljük kb. 1 cm vastag karikákra. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük amíg elkészítjük a tésztát. A tojást szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a szódavizet. Addig keverjük, míg egy viszonylag sűrűbb tésztát kapunk, hogy megtapadjon az almakarikákon. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába. Az almakarikákat beleforgatjuk a tésztába, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Papírtörlővel felitatjuk róla a felesleges olajat. Még melegen megszórjuk a fahájas cukorral.

  • Energia: 1272 kcal
  • Fehérje: 22,4 g
  • Zsír: 8,6 g
  • Szénhidrát: 277 g

 Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)