Fotó: Pixabay.com
Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz. Mangánban, vasban és kalciumban is gazdag. A fahéjat a leggyakrabban megfázás kezelésére használják, mivel erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak, vírusnak és gombának. Húgyúti fertőzések, ízületi fájdalmak kezelésére is kiváló. Oldja a görcsöket és a puffadást, elősegíti a zsírok és a szénhidrátok emésztését. A fahéjjal sokféle ételt ízesíthetünk. Felhasználjuk mézeskalács, gyümölcslepény, rétes, fánk, rizsételek, tejes ételek, kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt bor készítéséhez. Nemcsak édes, hanem sós ételek is készülhetnek fahéjjal. Ilyenkor a pácoláshoz használhatjuk.
Bundázott sült alma
Hozzávalók:
- 3 db alma
- 2 evőkanál citromlé
- 1db tojás
- 12,5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1.25 dl szódavíz
- 2 evőkanál cukor
- sütéshez olaj
- tetejére fahéjas cukor
Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és felszeleteljük kb. 1 cm vastag karikákra. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük amíg elkészítjük a tésztát. A tojást szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a szódavizet. Addig keverjük, míg egy viszonylag sűrűbb tésztát kapunk, hogy megtapadjon az almakarikákon. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába. Az almakarikákat beleforgatjuk a tésztába, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Papírtörlővel felitatjuk róla a felesleges olajat. Még melegen megszórjuk a fahájas cukorral.
- Energia: 1272 kcal
- Fehérje: 22,4 g
- Zsír: 8,6 g
- Szénhidrát: 277 g
Egészségükre!


























