Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bede Sándor az új rendőrkapitánya Gyulának

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. december 15. 08:46
Bede Sándor az új rendőrkapitánya Gyulának
A képviselő-testület ülésén a korábbi kapitányt Gyula Városért kitüntetéssel ismerték el

Bede Sándor rendőr ezredest, rendőrségi főtanácsost nevezik ki a Gyulai Rendőrkapitányság élére 2024. január 1-jétől, a döntést egyhangúlag támogatta a fürdővárosi képviselő-testület decemberi ülésén. A tíz év után leköszönő Kolysza Zoltán munkáját Gyula Városért kitüntetéssel ismerte el a grémium. Az ülésen az is elhangzott: újabb öt évig Daka Zsolt töltheti be a Gyulahús Kft. ügyvezetői posztját a társaság felügyelőbizottságának döntése értelmében. Szó volt még többek között a Gyulai Turisztikai NKft. 2024. évi szakmai programjáról és marketingtervéről, valamint arról, hogy idén is kedvezményesen bérelhetik a téli időszakban a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségeket.

Bede Sándor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bede Sándor az új gyulai rendőrkapitány

A képviselő-testület egyhangúlag támogatta, hogy Bede Sándort nevezzék ki öt évre a Gyulai Rendőrkapitányság vezetőjévé.

Hudák Pál Békés vármegyei főkapitány-helyettes az ülésen ismertette: a törvény alapján a területi, illetve helyi szerv vezetője öt évre nevezhető ki, és ugyanazon a helyen legfeljebb egyszer hosszabbítható meg a kinevezése.

A Kolysza Zoltánt tíz év után váltó Bede Sándorról elmondta: belügyi szolgálatát őrmesterként kezdte meg 1994-ben a határőrség hivatásos állományában. A Rendőrtiszti Főiskola határrendészeti szakán szerzett diplomát 2002-ben, majd az Orosházi Határőr-igazgatóságra került. 2006-ban az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán jogász végzettséget is szerzett. A rendőrség és a határőrség integrációja után, 2008-ban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának lett a vezetője, 2009-től pedig az Ellenőrzési Szolgálatot irányította. 2011-ben a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vezetője lett, 2014-től a Békéscsabai Rendőrkapitányságot vezeti.

Hudák Pál

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bede Sándor a tanácskozáson úgy fogalmazott: a problémák megoldására törekszik, és eredményorientált. Az általa vezetett kapitányságok hatékonyan működtek együtt az önkormányzattal, a társszervekkel és a civil szervezetekkel; szolgálati helyein „folyamatosan kiegyensúlyozott” volt a közbiztonság.  

Kolysza Zoltán kifejtette: Gyula közbiztonsága megfelelő, az általa vezetett kapitányság jó teljesítményt nyújtott. A leköszönő kapitány megköszönte a testületnek a támogatást, és azt kérte, utódját is úgy támogassák, ahogy őt.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) bejelentette: a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, hogy Kolysza Zoltánnak a Gyula Városért kitüntető címet adományozzák a település rendjéért és közösségéért egy évtizeden át kiemelkedő hivatástudattal és lokálpatriotizmussal, magas szakmai színvonalon végzett munkájáért. A polgármester Iván Sándor Hétvezér utcát ábrázoló festményét ajándékozta a kapitánynak, aki 2024-től a Békési Rendőrkapitányság vezetője lesz.

Kolysza Zoltán Gyula Városért kitüntetéssel ismerték el 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Megerősítették a helyén a kirendeltségvezetőt

A képviselő-testülete azt is egyhangúlag támogatta, hogy Stir Mihály rendőr alezredest nevezzék 2024. január 1-jétől a Gyula Határrendészeti Kirendeltség vezetőjévé. A posztot idén május óta megbízott vezetőként töltötte be.

Hudák Pál kifejtette: Stir Mihály 1999-ben kezdte meg a hivatásos szolgálatot a lőkösházi kirendeltségen. A Rendőrtiszti Főiskola határrendészeti szakát munka mellett végezte el. 2009-től csoport-, majd osztályvezetőként dolgozott, 2013-tól tíz éven át a kötegyáni kirendeltség parancsnoka volt.

Stir Mihály kiemelte: a gyulai kirendeltség vezetését zökkenőmentesen tudta átvenni. Hozzátette: munkatársaival „tevékeny évet” tudhatnak maguk mögött, és jövőre a megkezdett lendülettel folytatják a munkát.

Stir Mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Daka Zsolt marad az ügyvezető

Daka Zsolt ügyvezetőt választotta újabb öt évre, 2029. január 10-ig a Gyulahús Kft. ügyvezetőjévé a társaság felügyelőbizottsága. A képviselő-testület mint alapító tulajdonos a döntésnek megfelelően egyhangúlag módosította a cég alapító okiratát.

Az ügyvezető az ülésen emlékeztetett: a cég 11 év óta működik a jelenlegi formában. Mint mondta, nagy utat tettek meg mostanáig, a társaság a jelentős magyar húsipari beszállítók egyike, valamennyi meghatározó kiskereskedelmi láncnak szállít. Azt is megjegyezte: fontos, hogy olyan fejlesztéseket hajtsanak végre az elkövetkező években, amelyek hosszú távon garantálják a cég fejlődését és versenyképességét.

Daka Zsolt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Több pénz jut marketingre

A Gyulai Turisztikai NKft. társtulajdonosaként egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a cég társasági szerződésének módosítását. Ennek értelmében 2024-ben a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület (GYIE) szállásadó tagjai férőhelyenként háromezer forintot, nem szállásadó tagjai tízezer forintot fizetnek a cégnek.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: a döntéssel növekszik a marketingcélokra fordítható összeg.

A polgármester egyedülállónak nevezte, hogy a gyulai turisztikai szektor szereplői az idegenforgalmi adón felül pluszbefizetésekkel is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Gyulai Turisztikai NKft. minél hatékonyabb marketingmunkát folytathasson a vendégforgalom növelése érdekében.

Mint ismertette, az önkormányzat minden évben meghatározott összeget fizet a társaságnak, ez idén 40 millió forint volt, és az idegenforgalmi adóból befolyt összeg egy részét is megkapja a cég. Hozzátette: tavaly óta a nagyobb gyulai szállodák minden adóköteles vendégéjszaka után 80 forintot fizetnek az idegenforgalmi adón felül, és most a GYIE tagsága is úgy döntött, hogy növeli az önkéntes befizetését. 

Az egyesüelt taggyűlése december 15-én hoz döntést a módosításról.

A román piac felé nyitnak

A Gyulai Turisztikai NKft. 2024. évi szakmai programját és marketingtervét szintén egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Komoróczki Aliz ügyvezető felelevenítette: mintegy egy évvel ezelőtt az „előremenekülés” jegyében új finanszírozási koncepciót dolgoztak ki a szállodákkal, a GYIE-vel és a gyulai önkormányzattal; ez lehetővé tette, hogy hosszabb távon kiszámíthatóbb körülmények között működhessen a cég.

Elmondta: az ágazat szereplőivel egyetértésben 2024-ben is elsősorban belföldön népszerűsítik Gyulát, de a bővülés érdekében – folytatva a pandémia előtti, 2018–19-ben elkezdett munkát – a romániai piacokat is megcélozzák.

A részletekről közölte: jövőre nettó 60 millió forintot fordítanának marketingtevékenységre, ebből nettó 41 millió forintot tesz ki a belföldi piacra szánt összeg, 12 millió forintot pedig a romániai marketingtevékenység. A legtöbbet az online marketingre költi a társaság, de a tévés, rádiós megjelenésekre és a turisztikai kiállításokon való részvételre is fordítanak összeget. Emellett a jövő évi Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára német és angol nyelvű promóciós anyagokat készít a cég.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kedvezményt biztosítanak a helyi vállalkozóknak

Idén is kedvezményesen bérelhetik a téli időszakban az üzlethelyiséget az önkormányzattól a mikro-, kis- és középvállalkozások, az erről szóló határozati javaslatot egyhangúlag szavazták meg a képviselők.

A polgármester kifejtette: a téli időszakban megemelkedik a vállalkozók energiaköltsége, és a forgalmuk is visszaesik. Szeretnék, ha ennek ellenére nem zárnák be az üzleteiket ezekben a hónapokban, vagy ha mégis, tavasszal újra kibérelnék az üzlethelyiségeket, ezért tavalyhoz hasonlóan idén is kedvezménnyel igyekeznek segíteni a vállalkozókat – fűzte hozzá.

Mint ismertette, azok a bérlők, akik 2023. december 1. és 2024. március 31. között nem hagynak fel üzletszerű tevékenységükkel az önkormányzattól bérelt ingatlanban, 25 százalék kedvezményt kapnak a bérleti díjból. Amennyiben a kedvezményt igénylő bérlők felhagynak a tevékenységükkel, a kapott kedvezményt – kamattal növelten – meg kell fizetniük a bérbeadónak a bérleti szerződés megszűnésével egyidejűleg.

Azoknak a vendéglátást folytató bérlőknek, akik 2023. december 1. és 2024. március 31. között nem folytatnak üzletszerű tevékenységet a bérleményben, de a bérleti szerződést nem szüntetik meg, havi ötezer forint bérleti díjat kell fizetnük a téli időszakban.

A városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozóknak a Gyulai Közüzemi NKft.-nél kell igényelniük a kedvezményt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Jövőre döntés születhet a gyerekügyeletről

A grémium egyhangúlag határozott arról is, hogy meghosszabbítja az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött, ügyeleti helyiségek és eszközök biztosításáról szóló, határozott időtartamú szerződését.

A polgármester emlékeztetett: az OMSZ eredetileg nem tervezett Gyulán gyerekorvos részvételével működő gyerekügyeletet. Hozzátette: az önkormányzat ezt az elképzelést nem fogadja el, hiszen a fürdővárosi tagkórházban van a vármegye legnagyobb gyermekosztálya, minden feltétel adott az eddig működő rendszer fenntartásához.

A városvezető arról is beszámolt, hogy Kovács József országgyűlési képviselővel konzultáltak az ügyben Takács Péter egészségügyi államtitkárral.

Az OMSZ-szel kötött szerződést 2024. június 30-ig hosszabítja meg az önkormányzat, addigra egyezség születhet a gyermekügyeletről, így határozatlan lejáratúra módosíthatják a megállapodást.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Beszámolt a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület

Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület 2023. évi beszámolóját és a 2024-es munkatervét is.

Görgényi Ernő felelevenítette: az önkormányzat 2014 márciusától a szervezet révén biztosítja Gyulán az ifjúsági közfeladatok ellátását, amelyhez idén 3 millió forintot biztosítottak. Az idei Hetedhét Játékváros tábor megrendezéséhez további 5,7 millió forintot, a diákönkormányzat működéséhez 700 ezer forintot kapott a szervezet, az elektromos hálózat felújítására és a megnövekedett rezsiköltségekre 985 ezer forintot különített el az önkormányzat.

Szabó Enikő alelnök, szakmai vezető beszámolt róla, hogy az utóbbi évben jelentősen emelkedett a mentális és pszichés problémák kezelésével kapcsolatos megkeresések száma. Arról is beszélt, hogy sok diáknak van szüksége korrepetálásra. A Gyulai Ifjúsági Központban olyan, felnőttek által felkészített diákok segítenek társaiknak, akik jól teljesítenek az adott tantárgyban. A szakember arra is kitért, hogy a Tempus Közalapítvány révén több fiatalnak segítenek abban, hogy külföldi ösztöndíjra pályázzon.

Alt Norbert (Fidesz–KDNP) alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az egyesületnek a napokban a Magyar Fiatalokért díjat ítélte oda Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. „Ez is azt mutatja, hogy az a munka, amelyet több mint 30 éve végeznek, önmagáért beszél” – fogalmazott.

Kiss Szabolcs (Fidesz–KDNP) kiemelte: a szervezet által végzett munka a szociális szféra számára is segítséget jelent.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Marad a Volánbusz

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében az elkövetkező öt évben is a Volánbusz Zrt. látja el Gyulán a helyi közforgalmú autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatást. Az önkormányzat a szolgáltatásért 202 millió 650 ezer forintot fizet, amelyből levonják a szolgáltató saját bevételét.  

A polgármester ismertette: az autóbuszos személyszállításra vonatkozó korábbi közszolgáltatási szerződés lejárt, ezért a közbeszerzési bizottság a képviselő-testület felhatalmazása alapján pályázatot írt ki, amelyre egy ajánlat érkezett a Volánbusz Zrt.-től.

A cég, amely nem változtat a jelenlegi menetrenden, 1050 forint kilométerenkénti áron vállalja a közszolgáltatás biztosítását. Az önkormányzat által fizetendő összeget a menetrend szerinti kilométer alapján számolják ki, a díjból levonják többek között a menetjegy- és bérletbevételeket, a szociálpolitikai, bér- és ágazati támogatás összegét, valamint a reklámbevételeket.

A polgármester kiemelte: a Volánbusz Zrt. Gyulán használt járműveinek kora nem haladja meg a 14 évet, és többségében EURO 6 környezetvédelmi besorolásúak.

Hozzátette: továbbra is a fürdővárosban közlekedik majd a megszokott két alacsony padlós csuklós busz, továbbá szóló-, alacsony belépésű autóbuszokat is bevonnak a szolgáltatásba. Más járműveket csak kivételes esetben használhat a cég.

A városvezető jelezte: mind a kilométerdíj, mind a menetjegyek ára a KSH inflációs rátája alapján emelkedik évente.

 

Emléktábla a püspöknek

Egyhangúlag hagyta jóvá a képviselő-testület a Boldog Apor Vilmos püspöknek állított emléktáblát. A polgármester elmondta: az Apor Vilmos püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából készült tábla a belvárosi katolikus templom Harruckern téri homlokzatán kapott helyet.

 

Szabad az út az ipari, gazdasági beruházások előtt

Egyhangú döntésével belterületbe vonta a grémium a Rosu utca és a Kamilla utca, valamint a Bródy Imre utca és a Kígyósi út által határolt tömböket.

Görgényi Ernő az előzményekről elmondta: a Rosu utca kiépítése befejeződött, olyan feltáróutat építettek, amely lehetővé teszi, hogy a területen lévő ingatlanokon ipari, gazdasági beruházásokat valósítsanak meg.

Kifejtette: a Rosu utca és a Kamilla utca által határolt tömbön egy külterület–belterület határ fekszik, amely bizonyos ingatlanokon is keresztül húzódik. A belterületbe vonásra azért van szükség, mert a külterületi ingatlanok nem használhatók ipari célra – világított rá. A Bródy Imre utca és a Kígyósi út által határolt tömb szintén külterület, ahhoz, hogy gazdasági célra lehessen használni, ugyancsak belterületbe kell vonni – tette hozzá.

 

Régi-új tagok

Egyhangú döntéssel választotta újra a Gyulai Várszínház NKft. és a Gyulai Várfürdő Kft. felügyelőbizottságainak korábbi tagjait a grémium; megbízatásuk újabb öt évre szól. A Gyulai Várszínház NKft. felügyelőbizottságának elnöke: Varga Lilla, tagjai: Vasadi-Baranyó Anita és Máthé Zoltán. A Gyulai Várfürdő Kft. felügyelőbizottságának elnöki tisztét Gulyás Imre tölti be, tagok: Folcz József, Labos Ádám, Ködmön Zsolt és Fáskerti György.

 

Többlettámogatások érkeznek

A gyulai önkormányzat pályázatairól szóló tájékoztató kapcsán Görgényi Ernő közölte: ráemelési kérelmükre a kormány újabb három projekt esetében ítélt meg összesen mintegy 200 millió forint többlettámogatást, így a városnak megtérül az általa korábban megelőlegezett önerő.

A részletekről elmondta: a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújításához közel 100 millió forintot, a déli iparterületen található Rosu utca kiépítésére 83,5 millió forintot, a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésének harmadik üteméhez 20,5 millió forintot biztosít az állam.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)