Fotó: Pixabay.com
Ezek a zsírsavak gátolják, hogy az érfalban plakkok rakódjanak le. Ennek köszönhetően mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A benne lévő ásványianyagok, mint a kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén szintén támogatják a keringési rendszerünket. Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez utóbbi jót tesz a bőrnek, a nyálkahártyának, erősíti az immunrendszert, antioxidáns és rákellenes hatásokkal rendelkezik. A pisztáciát leggyakrabban csak nassolni valóként fogyasztjuk. A mediterrán és arab konyha azonban sokkal szélesebb körben használja. Mi is megpróbálkozhatunk néhány recepttel.
Pisztáciás tészta
Hozzávalók:
- 50 g pisztácia
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g parmezán sajt
- olívaolaj
- 2 csokor friss bazsalikom
- egy csipet só, bors
- citromlé
- 50 dkg tészta
A pesztóhoz a pisztáciát, a fokhagymát, a parmezánt, a bazsalikomot és a citromlevet aprítógépbe tesszük és finomra daráljuk annyi olívaolajjal, hogy krémes, de nem túl folyós pasztát kapjunk. Mivel a parmezán önmagában is sós, csak a végén ízesítsük borssal és egy kevés sóval. A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a pesztóval. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
- Energia: 1532 kcal
- Fehérje: 89,5 g
- Zsír: 71 g
- Szénhidrát: 372 g
Egészségükre!


























