Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Munkácsy: a sikersztori  

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. december 06. 16:40
Munkácsy: a sikersztori  
Másfél milliárd forintos biztosítási értékű időszaki tárlat nyílik az Almásy-kastélyban

Az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi Munkácsy Mihály életét a gyulai Almásy-kastély csütörtökön megnyíló új időszaki tárlata; az alkotó ezzel „visszatér” abba az épületbe, ahol ismerkedni kezdett a festészettel: a gyulai kastélyba – emelte ki közleményében a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgató hangsúlyozta, a Munkácsy: a sikersztori című tárlaton másfél milliárd forintos biztosítási értékű eredeti műalkotásokat láthat a közönség.

Rámutatott, Munkácsy Mihály kora egyik legfelkapottabb művésze volt, valóságos celeb; a nem hagyományos, interaktív eszközöket is felvonultató kiállítás azt mutatja be, hogyan lett árva asztalosinasból minden idők legjobban fizetett élő festője.

„A 19. századi párizsi Salont, Munkácsy berobbanásának helyszínét például VR-szemüvegen jelenítjük meg. A Siralomház című festmény több síkban jelenik meg egy installáción; a kivágott alakok helyét a mesterséges intelligencia segítségével alkották meg a szakemberek” – avatott be a részletekbe.

Mint ismertette, a gyulai múzeumon kívül három kiállítóhelytől, egy aukciósháztól és három magángyűjtőtől kölcsönözték az alkotásokat. A Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Mihály Múzeum mellett a Kieselbach Galéria és Aukciósháztól, Márki-Zay Lajos családi gyűjteményéből, Trényi Péter magángyűjteményéből és egy személyét felfedni nem kívánó magángyűjtőtől érkeztek művek.  

Az ügyvezető kitért arra is, hogy a nagy értékű festmények különleges biztonsági intézkedéseket igényelnek. A látogatóktól azt kérik, táskát, csomagot ne vigyenek a kiállítótérbe, fényképezés és videózás esetén pedig se vakut, se állványt vagy szelfibotot ne használjanak.

A nagyközönség december 8-tól tekintheti meg a tárlatot, amely az Almásy-kastély minden nyitvatartási napján látogatható 2025. január 5-ig.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)