Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai polgármesteri hivatal munkatársai tudnak segíteni, ha baj van

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. október 26. 10:00
A gyulai polgármesteri hivatal munkatársai tudnak segíteni, ha baj van
A Legelsősegély Alapítvány programján az újraélesztés alapjaira tanították a résztvevőket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az újraélesztés alapismereteit sajátíthatta el nemrégiben a gyulai polgármesteri hivatal 25 munkatársa a Legelsősegély Alapítvány programján.

Andó Ilona kuratóriumi elnök lapunknak elmondta: 2013-van hozták létre az alapítványt azzal a céllal, hogy minél több civillel megismertessék az újraélesztés alapjait, azóta országosan 15-20 ezer ember vett részt a programjaikon.

Mint ismertette, Magyarországon naponta mintegy 70 ember veszti életét hirtelen szívhalál következtében, közülük 60-at meg lehetne menteni. Hozzátette: míg Norvégiában 100 emberből 87 nyújt segítséget a bajbajutottaknak, addig nálunk szinte senki, pedig nagyon fontos lenne, hogy a mentő kiérkezéséig fenntartsuk a segítségre szoruló keringését, ezzel ugyanis megsokszorozzuk a túlélés esélyét.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Megjegyezte: sokan azért nem mernek segíteni, mert attól félnek, hogy ártanak vele, pedig a legrosszabb döntés, ha nem csinálunk semmit.

A kuratóriumi elnök jelezte: most induló oktatóprogramjuk célkitűzése, hogy Magyarország 10 éven felüli aktív lakosságának 10 százalékát, 700 ezer embert megtanítsanak azokra a lépésekre, amelyeket hirtelen szívhalál esetén kell követni. Hozzáfűzte: az oktatást a Semmelweis Egyetem által képzett előadók tartják.

Azt is megtudtuk, hogy azok az intézmények, közösségek, amelyek tagjai részt vesznek a programon, Őrangyalok vagyunk! minősítést kapnak.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Andó Ilona arról is beszámolt, hogy nem először járnak Gyulán, két évvel ezelőtt a Karácsonyi János általános iskolában tartottak oktatást a diákoknak.

Elmondta: oktatásaikat pályázatokból és cégek támogatásaiból szervezik. Az alapítványnál nemcsak a képzés iránt érdeklődő intézmények, közösségek jelentkezését várják, hanem olyan vállalkozókét is, akik szívesen finanszíroznák egy-egy iskolai osztály oktatását.

A részletekről a www.legelsősegély.hu oldalon lehet érdeklődni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)