Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 25 éves a gyulai kórházi dolgozók ökumenikus bibliaköre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. október 09. 15:30
25 éves a gyulai kórházi dolgozók ökumenikus bibliaköre
Kittlingerné Tóth Márta kórházlelkész visszaemlékezése

Istentisztelettel ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a kórházi dolgozók ökumenikus bibliaköre október 8-án a gyulai kórház kápolnájában, ahol Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Az évforduló kapcsán Kittlingerné Tóth Márta kórházlelkész emlékezik vissza a kezdetekre és az azóta eltelt időszakra.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Bibliakörünk létrejöttében több tényező is jelentős szerepet játszott, amelyek közül első helyen az ökumenikus imaheteket kell megemlíteni, ahol örömmel fedezték fel egymást a kórházi dolgozók egymás templomában. Bár nagy kórházról, 2000 fős személyzetről van szó, ugyanakkor olyan kisvárosról, ahol sokan legalább arcról jól ismerik egymást.

Kórházlelkészi szolgálatom kezdetén Siposné Erzsike gyógyszerésznő megkeresett, mivel hallotta, hogy a betegeknek rendszeresen vannak istentiszteleti alkalmai, így megfogalmazódott benne, hogy a dolgozóknak is szüksége lenne bibliaköri alkalmakra, amelynek megszervezéséhez a segítségét is felajánlotta. Széles ismeretségi körrel rendelkezve tudta, hogy elsősorban kiket lehetne megszólítani.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Az 1990-es évek elején megalakult a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága (KOMT), amelynek a gyógyszerésznő is tagja lett, az éves konferenciákról mindig lelkesen számolt be, majd az 1997. évi pécsi KOMT-konferenciára már közösen hívogattuk a hitüket gyakorló, keresztyén kórházi dolgozókat. Kórházunk kisbusza megtelt a helyi érdeklődőkkel. A pécsi konferencián tapasztalt lelki áldások, az ökumenikus nagy közösségben átélt egység öröme és a részt vevő kis csoportunk lelki összhangja megalapozta bibliakörünk létrejöttét.

Első bibliaóránkra 1998. november 2-án került sor, amelyen 12-en vettek részt, beosztás szerint a takarítónőtől kezdve az osztályvezető főorvosig sokféle szakterületről orvosok, ápolók, asszisztensek, gyógyszerészek, gyógytornászok, orvosi könyvtáros, szakoktató. Többségében valamelyik történelmi felekezethez tartozók kapcsolódtak be közösségünkbe (öt felekezetből). Alkalmainkat eleinte a kardiológiai rehabilitációs osztály ebédlőjében tartottuk. Első bibliaóránk alapigéje: „Ezért tehát a lankadt kezeket és a megroskadt térdeket erősítsétek meg, és egyenes ösvényen járjatok, hogy a sánta meg ne botoljon, hanem inkább meggyógyuljon.” (Zsidókhoz írt levél 12,12-13) Másik vezérigénk pedig a Róma 12,3-8 volt a kegyelmi ajándékok sokféleségéről és a gyülekezet egységéről.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A sokféleség melletti, egymást gazdagító lelki egységet 25 éven át  nagyszerű volt megélni. Hitbeli viták nélkül, soha nem a különbözőségekre, hanem Krisztusra fókuszálunk, aki összeköt bennünket önmagával és egymással.

Alkalmainkat eleinte havonta tartottuk, majd hamarosan igény mutatkozott arra, hogy kéthetente legyen bibliaóránk, és ez így van most is.

„A jóságos Istenhez vezető úton a botorkáló embernek időnként szüksége van állomásra, ahol nemcsak megpihenhet, hogy kifújja magából mindazt, ami fölösleges teher, hanem ünnepelhet is, hogy gyűjteni kezdje mindazt, ami öröm. Isten szeretetére adott válasz az életünk. Ezt a választ védik, ápolják, erősítik az ünnepek” – írja egy katolikus teológus. Bibliakörünk számára találkozásaink ünnepnapnak számítanak, és ezeken kívül is megragadjuk a lehetőségeket a közös ünneplésre, például születésnapokon, névnapokon, évadkezdéskor, adventkor, karácsonykor, Semmelweis- napi áldáskérés alkalmával, őszi hálaadáskor, nyugdíjba vonuláskor, házasságkötéskor, kereszteléskor, diplomaosztáskor, házassági évforduló kapcsán, a Covid-járvány utáni kápolnanyitó hálaadáskor, bibliakörünk 10 éves és 20 éves hálaadó alkalmain.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Természetesen nemcsak egymás örömeiben osztozunk, hanem a gondokban, bajokban, próbatételekben is egymás támaszai vagyunk. Rendszeresen megfogalmazzuk imakéréseinket, amelyek egy része hálaadásra buzdít, más része pedig közbenjáró könyörgésre.

Bibliaóránk tartalmi részének fő jellemzője az igemagyarázat, a beszélgetés, az imaközösség és az éneklés. Témáink általában az egyházi év aktualitásához igazodnak, valamint a felvetődött kérdésekre reflektálnak. Tematikus bibliaóráinkon előadás hangzik el a közösség által javasolt témában, időnként külső előadó meghívásával, mint például az abortusz, eutanázia és egyéb, etikai dilemmát jelentő kérdésekről. Volt egy sorozatunk, amelynek során a különböző szekták főbb jellemvonásaival ismerkedtünk meg.

Az elmúlt 25 évben reménység szerint nemcsak öregedtünk, hanem növekedtünk is hitben, reménységben, szeretetben, Krisztusban. Ennek a növekedésnek, lelki fejlődésnek az íve szépen kirajzolódik abban is, ahogyan szolgáló közösséggé formálódtunk. Első közös szolgálataink az adventi, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, amikor betegosztályokon és kórházi istentiszteleteken énekkel, versekkel teszünk bizonyságot Isten szeretetéről, valamint a karácsony hetében történő angyalkázásban való aktív részvétellel. Az angyalkázás lényege, hogy végigjárjuk a kórház összes osztályát, hogy szétosszuk a bibliakörösök által készített apró meglepetéseket (papírdíszek, mézeskalács, szaloncukor, imával horgolt angyalkák, igés kártyák).

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Volt olyan adventünk, hogy olyan sok osztályra kértek tőlünk karácsonyi műsort, hogy alig győztük a szolgálatokat. Két alkalommal, ápolási igazgatónk kérésére, a békéscsabai tagkórházban is szolgáltunk adventi, karácsonyi műsorral. Egyik adventkor még a gyulai piacra is kimentünk énekelni.

A lelki növekedés jele, a szolgáló közösséggé váláson túl, a bibliaórákon kívüli, közösségépítő alkalmak iránti igényből is jól látható, mint például csendesnap, hosszú hétvége, évenkénti csendeshét, adventi teadélután egyikünk otthonában, kirándulások, szabadtéri programok, közös főzés, szalonnasütés, gyülekezetekben való közös szolgálat.

Testvéri kapcsolatot ápolunk a nálunk 10 évvel fiatalabb Baptista Női Körrel, amellyel évente két alkalommal közös bibliaórán veszünk részt. A kör tagjai 15 éve rendszeresen készítenek igés szíveket, de kiveszik a részüket az angyalkázásra való meglepetés készítésében is.

Bibliakörünk helyszíne a kardiológiai rehabilitációs osztályt követően évekig a szakrendelő tanácskozó terme, majd a belgyógyászati tanácskozó volt, 13 éve pedig a 2010-ben újraszentelt kápolnánkban vagyunk együtt páros héten hétfőn 16 órától.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A KOMT-tal való jó kapcsolatunknak köszönhetően közösségünkre úgy tekintenek, mint a KOMT gyulai csoportjára, alkalmainkat Tál és Kendő újságjukban rendszeresen hirdetik, bibliakörünkről éves beszámolót jelentetnek meg, vezetőjük, Molnár Márta pedig az elmúlt években egy-két napot velünk töltött csendesheteinken. A kórházlelkészi szolgálatról is jelennek meg újságcikkek a Tál és Kendőben, a csendes heteinkről való beszámoló mellett például a kardiológiai rehabilitációs osztály osztályszentelő, áldáskérő ünnepségéről is. A KOMT éves konferenciáin igyekszünk részt venni, a vezetőségben hosszú évek óta tiszteletbeli tagok vagyunk. Két alkalommal, 2005-ben és 2021-ben bibliakörünk aktív szolgálatával került sor a KOMT éves konferenciájára Gyulán, amelyen előadásokkal, igehirdetéssel, bizonyságtétellel és énekes-verses műsorral szolgáltunk, valamint részt vettünk a szervezés feladataiban és a szeretetvendégség lebonyolításában.

Bibliakörünk létszámát tekintve bőven meghaladja a 100 főt azok száma, akik valaha voltak nálunk bibliaórán a kórházi dolgozók közül. Az eltelt 25 év azt is magával hozta, hogy egyre több bibliakörös lesz nyugdíjas, akik azonban, nagy örömünkre, változatlanul eljárnak alkalmainkra. Igyekszünk nyitni a fiatalabb korosztály felé is, jó megtapasztalni, hogy többen is bekapcsolódtak közösségünkbe közülük is.

Bibliakörünket több szempontból is megpróbálta a Covid-járvány, egyrészt a munkájukat érintő fokozott megterhelés, állandó bizonytalanság, átvezényelések miatt, másrészt amikor közülünk lettek betegek, valamint amikor nem tarthattunk bibliaórákat a kápolnában hosszú hónapokon, akár fél éven keresztül is. Ez a kényszerű helyzet tettekre sarkallt bennünket, így létrehoztunk egy levelező csoportot, amely 17 fővel indult, ma pedig már mintegy 60 főnél tartunk. 2020 tavasza óta ebbe a csoportba bárki jelentkezhet a kórházi dolgozók közül e-mail-címe megadásával, ahova imakéréseket is lehet küldeni. Mai biztató címmel minden reggel rövid bátorító áhítatot írok és küldök a levelező csoport tagjainak. Ezenkívül a Facebookon is naponta küldtem a legkritikusabb időszakban biztató üzeneteket, és folyamatos telefonos készenlétben biztosítottam a lelkigondozás lehetőségét. Bibliaóra helyett, amikor még azt sem tarthattunk, videóáhítatokat készítettünk és küldtünk, illetve leírt prédikációt, imádsággal, énekkel. Több alkalommal tartottunk szabadtéri bibliaórát, és jó néhány alkalomra befogadott bennünket a gyulavári református gyülekezet: a gyülekezeti teremben tarthattuk bibliaóráinkat a Covid-helyzet enyhülésekor, amikor még nem kaptunk engedélyt a kápolna megnyitására.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Míg több gyülekezetből azt a hírt kapjuk, hogy a járvány kezdete óta csökkent az istentiszteletekre járók száma, addig bibliakörünkben létszámbeli és lelki növekedést is tapasztalunk, amiért dicsőség Istennek!

Bibliakörünkben kiemelt jelentősége van az úrvacsorai közösségnek, amelyre évente minimum két alkalommal kerül sor, nagyhétre készülve és csendeshetünk zárásaként, öt felekezet részvételével, ami maga a csoda!

Hogy mit jelent bibliakörünkhöz tartozni, azt már a csoporttagok megpróbálták összefoglalni és a kápolnánkban elolvasható volt október 8-án vasárnap 9 órától, jubileumi hálaadó ünnepségünkön.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Hogy mit jelent számomra a bibliakör, azt Varga Gyöngyi evangélikus teológiai tanár gondolataival szeretném összefoglalni:

„Külön-külön csak szavak vagyunk, / együtt azonban költemény. / Kétségből egységre úgy találunk, / ha egybegyűjt minket a Szeretet. / Áldások vagyunk egymásnak, s egymásért vagyunk áldás. / Ez a Közösség egy „közös ég” Isten szeretetének oltalma alatt. / Ha kinyitjuk magunkat egészen, / egyszerre jutunk a Szeretetbe.”

Mindeddig megsegített bennünket az Úr, áldjuk ezért nagy nevét, és reménységgel tekintünk a jövőbe.

„Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Tebenned bízik.” (Ézsaiás 26,3)

Soli Deo Gloria! Egyedül Istené a dicsőség!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)