Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Így ússza meg a több százezres bírságot!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. október 05. 15:00
Így ússza meg a több százezres bírságot!
A STIHL szakértői erre is tudják a választ

2021. január elsejétől országszerte betiltották az avar és a gallyak égetését, illetve számos önkormányzat  a kérdést már korábban rendeleti úton szabályozta, így az ország teljes részére érvényben van a tilalom. De mihez kezdjünk az őszi kerti munkák során felhalmozódott zöldhulladékkal? A STIHL szakértői erre is tudják a választ.

Az Országgyűlés 2020. júniusában döntött úgy, hogy betiltja a kerti hulladék égetését, melytől a levegő minőségének jelentős javulását várják, de így kívánják védeni az égés során a levegőbe kerülő káros anyagoktól a lakosság egészségét.

Fenntarthatóság és egészségvédelem

A környezetvédő szervezetek és más civil szövetségek már korábban is jelezték, hogy a területen azonnali beavatkozásra van szükség. A rendelet megszegése akár több százezer forintos bírságot is vonhat maga után. A levegő védelméről szóló kormányrendelet kiterjesztésével újabb nagy lépést tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében, hiszen jelentős mértékben mérsékelni tudjuk a levegőbe kerülő káros anyagok mennyiségét. A környezetünk védelmén túl azonban saját egészségünket is óvhatjuk azzal, ha nem égetjük el a zöldhulladékot, hiszen az így felszabaduló anyagok káros hatással vannak a tüdőre, az agy működésére, sőt, akár még a hormonháztartásunkra is.

Így hasznosítható a zöldhulladék

„Az ősszel nemcsak a kerti munkák során keletkezik zöldhulladék, hanem a fák természetes lombhullatásával is olyan nagy mennyiségű avar keletkezik, aminek az összegyűjtése kifejezetten nagy kihívást jelent sokak számára. A lombfúvók azonban pillanatok alatt egy kupacba terelik a lehullott faleveleket, amiket aztán bezsákolhatunk, vagy komposztálásra is felhasználhatunk” – magyarázzák a kertészeti vállalat szakértői.

A metszés során keletkező gallyakat nagy teljesítményű aprítóval feldolgozhatjuk, ezekből pedig mulcs keletkezik, ami szintén alkalmas komposztálásra, de akár megfelelő eszközök használatával brikettálásra is felhasználható. A munkafolyamat során keletkező újrahasznosított anyag segítségével télen otthonunkat fűthetjük, jelentős rezsiköltséget megtakarítva.

„Az önkormányzatok zöme segíti a lakosság zöldhulladékának összegyűjtését azzal, hogy lehetőséget biztosít az úgynevezett biológiailag lebomló zsákokba gyűjtött avar és aprított gallyak elszállítására” – húzzák alá a STIHL-esek.

Fűgyűjtőkosaras fűnyíróval a lehullott leveleket is könnyedén összegyűjthetjük. Az ősz folyamán, egészen addig, amíg még nő a fű, és nyírni kell, a fűnyírással a leveleket is felszippanthatjuk. A STIHL fűnyírógépek fűgyűjtő kosara tökéletesen megfelel erre a célra. A fűnyíráskor azonban fontos, hogy a gyep és az avarréteg is száraz legyen. A nedves, összetapadt leveleket nem ajánlott a fűnyíróval összeszedni.

További információk a gépekkel kapcsolatban: https://www.kisgepweb.hu/.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)