Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három érdekesség az ezerarcú burgonyáról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. október 04. 16:02
Három érdekesség az ezerarcú burgonyáról
Válasszon jövő heti étlapunkról!

Ön tudta, hogy a svábtök az nem más, mint a burgonya egyik első megnevezése? Ezenfelül számos érdekességet hoztunk még Önnek. Többek között megtudhatja cikkünkből, hogy néhány szem krumpli hogyan vezethetett egy letartóztatáshoz, illetve azt is, hogy Marie Antoinette királyné milyen ékszerként viselte a burgonyavirágot.

1. A köznyelvben használatos kifejezés a krumpedli, a krumpi, a kolompér, a kompér, a kolompír, a korompér, a krompér, a gruja, a földialma, a svábtök, a földitök vagy a pityóka. Ön ezek közül melyiket használja?
  
2. A burgonyavirágot ruhák kiegészítőjeként és hajdíszítésre is használta az arisztokrácia. XVI. Lajos francia király öltözetének gomblyukaiba tett burgonyavirágot, míg felesége, Marie Antoinette királyné fejdísze részeként viselte.
  
3. A magyarság – a többi néppel ellentétben – igencsak későn fogadta el a burgonyát, olyannyira, hogy egy forrás szerint Budán két prédikátort azért tartóztattak le, mert tarisznyájukban krumplit találtak. Azonban az 1800-as évektől II. József magyar király támogatásának köszönhetően rendkívül népszerű és közkedvelt étellé válhatott ez az alapanyag hazánkban is.
  
Mára ebből az ezerarcú zöldségből készítünk salátákat, tepsis, rakott burgonyákat, használjuk főzéshez, sütéshez, raguk elkészítéséhez, krumplis tésztákhoz, püré alapanyagként, chipsekhez és hasábburgonya készítéséhez is.
  
A burgonya hazánkban rendkívül közkedvelt alapanyag. A széles körű felhasználhatósága és népszerűsége miatt számtalanféle ételt és körettípust készít a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) konyhája is. Rendelhet tőlünk magyaros burgonyalevest, csirkepörköltet főtt burgonyával, rántott sertésszeletet forgatott burgonyával, sült csirkecombot burgonyapürével, brassói aprópecsenyét tepsis burgonyával, babos csülökragut forgatott burgonyával, sertésvagdaltat savanyú burgonyafőzelékkel, rántott halfilét burgonyapürével, sült tarját hagymás tört burgonyával. Mindezek mellett számtalan krumplis és más típusú finomságot talál még az étlapunkon.
  
A BTESZ kedvezményes, kétfogásos, finom ebédet 1 300 Ft-ért (leves+főétel) biztosít a nyugdíjasoknak ingyenes házhoz szállítással! Önnek csupán változatos étlapunkról kell választania. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06-80/900-368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a btesz.hu/etlap-b honlapon.

Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket:

10.09. HÉTFŐ
A: Paradicsomleves – Eszterházy csirketokány, főtt tészta
B: Csontleves – sült kolbász, sárgaborsó-főzelék
10.10. KEDD
A: Erdei gyümölcsleves – brassói aprópecsenye, pirított burgonya
B: Káposztaleves – milánói sertésszelet
10.11. SZERDA
A: Tavaszi zöldségleves – fokhagymás sertéscsíkok, zöldbabfőzelék
B: Karalábéleves – sült csirkeszárny, gombás rizs
10.12. CSÜTÖRTÖK
A: Magyaros zöldborsóleves – vadas pulykatokány, spagetti
B: Tökleves – rakott burgonya
10.13. PÉNTEK
A: Alföldi raguleves – túrós csusza
B: Szilvaleves – sajtos csirkecombfilé, sárgarépás rizs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)