Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emlékező lövések a vár feladásának évfordulóján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. szeptember 02. 10:05
Emlékező lövések a vár feladásának évfordulóján
Minden egész órakor lövéseket adnak le

Lövésekkel emlékeznek ma arra, hogy 457 évvel ezelőtt Kerecsényi László várkapitány a vízkészletek kimerülése, a vérhasjárvány és a felmentő sereg érkezésének reménye nélkül feladta a gyulai várat az azt ostromló oszmán seregnek.

A kiállítóhelyet üzemeltető Erkel Ferenc NKft. közleményében felidézte: a Pertev pasa vezette török haderő akkor már 63 napja tartotta ostrom alatt az erődítményt. A szultán rokona 1566. július 2-án, mintegy tizenötszörös túlerővel vette körbe a gyulai várat. Amikor augusztus 18-án vagy 19-én a védők a ma is látható téglavárba szorultak vissza, Kerecsényi fegyverszünetet kért a pasától. Az erődítményt végül az oda beszorult, víz nélkül maradt és járvány tizedelte civil lakosság védelme érdekében adta fel.

A védők szeptember 2-án dél tájban kezdték meg a kivonulást. Gyulától egy mérföldre járhattak, amikor – a megállapodás ellenére – az oszmán katonaság a kivonulókra tört. Kerecsényit elfogták, Nándorfehérvárra hurcolták, majd hamarosan ki is végezték – emlékeztettek, kiemelve: ez volt a magyar végvári hadtörténet leghosszabb ostroma.

Szabó Árpád hagyományőr a vár nyitvatartásának ideje alatt, 10 és 18 óra között minden egész órakor lövéseket ad le korhű fegyvermásolatokkal; két lövés között pedig fegyverbemutatót tart a lovagteremben.

A bemutatókon várbelépővel vehetnek részt az érdeklődők; a gyilokjáróról a rendezvénytér felé leadott lövéseket pedig a vár körüli területen bárki láthatja – írták a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)