Forrás: pixabay.com
A szőlő legfinomabb önmagában fogyasztva, de müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is élvezhetjük az ízét. Édességekbe leginkább aszalt formájában, mazsolaként kerül.
A szőlő magas rost és a víztartalmú gyümölcs, ezért segíti az egészséges bélműködést. Magas cukortartalma az idegrendszer működését támogatja. Ásványi anyagai (kálium, réz, cink, szelén) és vitamintartalma (főleg B-vitaminok, C-vitamin) kedvezően befolyásolja az anyagcserét, segít méregteleníteni a szervezetet.
A szőlőben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladás gátló hatásúak. A polifenolok segítenek a vérnyomás szabályzásában, valamint rugalmasan tartják az erek falát.
Szőlős bögrés süti
Hozzávalók
- 3 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 1 bögre olaj
- 4db tojás
- 2 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 2db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 2 marék leszemezett szőlő
- 5 dkg mazsola
Elkészítés
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A mazsolát kevés vízbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. Egy nagyobb tálba kimérjük a szilárd hozzávalókat, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, tojásokat, és az olajt. A homogénre kikavart tésztát sütőpapírral bélelt 20 x 35 cm-es tepsibe öntjük. Megszórjuk a lisztbe forgatott szőlőszemekkel és a mazsolával. Előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig, majd 170 fokon még további 20-25 percig sütjük. Ezután tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- Energia: 4980 kcal
- Fehérje: 57,5 g
- Zsír: 264,5 g
- Szénhidrát: 569 g
Egészségükre!