Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szőlő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. augusztus 27. 14:00
A szőlő
Szalai Ilona dietetikus rovata

Forrás: pixabay.com

A szőlő legfinomabb önmagában fogyasztva, de müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is élvezhetjük az ízét. Édességekbe leginkább aszalt formájában, mazsolaként kerül. 

A szőlő magas rost és a víztartalmú gyümölcs, ezért segíti az egészséges bélműködést. Magas cukortartalma az idegrendszer működését támogatja. Ásványi anyagai (kálium, réz, cink, szelén) és vitamintartalma (főleg B-vitaminok, C-vitamin) kedvezően befolyásolja az anyagcserét, segít méregteleníteni a szervezetet.

A szőlőben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladás gátló hatásúak. A polifenolok segítenek a vérnyomás szabályzásában, valamint rugalmasan tartják az erek falát.

Szőlős bögrés süti

Hozzávalók

  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre porcukor
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre olaj
  • 4db tojás
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 2db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 2 marék leszemezett szőlő
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés

A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A mazsolát kevés vízbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. Egy nagyobb tálba kimérjük a szilárd hozzávalókat, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, tojásokat, és az olajt. A homogénre kikavart tésztát sütőpapírral bélelt 20 x 35 cm-es tepsibe öntjük. Megszórjuk a lisztbe forgatott szőlőszemekkel és a mazsolával. Előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig, majd 170 fokon még további 20-25 percig sütjük. Ezután tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

  • Energia:       4980 kcal       
  • Fehérje:        57,5 g
  • Zsír:            264,5 g
  • Szénhidrát:    569 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM