Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Irodalmi Humorfesztivál, L’art pour l’art, Játék a kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • KULTÚRA • 2023. augusztus 07. 16:10
Irodalmi Humorfesztivál, L’art pour l’art, Játék a kastélyban
Augusztus 11–13. között a humoré lesz a főszerep a Gyulai Várszínházban

Humoros hétvége lesz augusztus 11–13. között a Gyulai Várszínházban. 11-én, pénteken a várszínpadon immár a XI. Irodalmi Humorfesztivált tartják, melyet éppen húsz évvel ezelőtt rendezték meg először, azóta kétévente az egyik legkiemelkedőbb nyári szépirodalmi program a Kárpát-medencében.

Az est szerkesztője-rendezője, Elek Tibor mindig arra törekszik, hogy lehetőség szerint különböző esztétikai ízlésirányok és irodalmi csoportosulások hazai és határon túli képviselői olvassák fel műveiket. Arra is ügyel, hogy legyenek köztük nagy visszatérők, akik már elnyerték a közönség tetszését egyszer-egyszer korábbi szerepléseikkel, és olyan alkotók is, akik először mutatkoznak be. Az idei fellépők: Darvasi László, Dragomán György, Farkas Wellmann Éva, Gál János, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba, Hartay Csaba, Lackfi János, Lakatos Mihály, Pataki Tamás, Székely Csaba, Vöröskéry Dóra. Az előadás két részből, felvonásból áll, az egyes szövegek közötti zenei átmeneteket a kiváló zeneszerző, zongoraművész, Cári Tibor improvizatív muzsikája adja, fokozva a közönség szórakoztatását.

Másnap a némiképp átalakult L’art pour l’art Társulat Légitársaság címmel adja elő a színtiszta magyar abszurd humor legújabb változatait a tószínpadon, a jól ismert szereplőkkel, így invitálva a közönséget: „Kedves Utazóközönség! Szeretettel köszönti Önöket a Légitársaság
legelső járatának legénysége! Felemelkedésüket és felhőtlen szárnyalásukat garantálja a már jól bevált személyzet, Dolák-Saly Róbert, Pethő Zsolt és Szászi Móni, valamint a sok más járaton már bizonyított, Jászai Mari-díjas stewardess, Stefanovics Angéla. A biztonságos utazást magasan kvalifikált földi személyzet segíti, többek között Naftalin Ernő, Hőzőngné Váltig Arabella és kebelbarátnője, valamint Margit és Zigóta, Boborján, Anti bácsi, egy szigorú ornitológus, továbbá a násznép. Repülőgépünk boldogan repíti Önöket oda, ahová a végén megérkeznek.”

13-án, vasárnap kezdődnek a Molnár Ferenc Napok, a világszerte ismert magyar színpadi szerző talán legnépszerűbb vígjátékéval, a Játék a kastélyban című darabbal. A nagyváradi Szigligeti Színház kiváló társulata a nyáron már a harmadik előadásával szerepel Gyulán. Ezúttal egy készülő új színpadi mű és egy szerelmi háromszög viszontagságos és mulatságos történetébe nyújt betekintést, Balogh Attila rendezésében. Három alkotótárs meglepetésként érkezik Annie, az operettprimadonna olaszországi nyaralójába, ahol Ádám, a tehetséges zeneszerző, Annie vőlegénye azzal szembesül, hogy menyasszonyát egy sármőr színész próbálja elcsábítani. A szerelmi történetet aztán a drámaírók alakítják úgy, hogy a végén ezúttal is happy end legyen…

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)