Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is megkezdődött a Gyulai Várszínház 60. évada és a XXIII. Körös-völgyi Sokadalom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. június 30. 22:27
Hivatalosan is megkezdődött a Gyulai Várszínház 60. évada és a XXIII. Körös-völgyi Sokadalom
Számos programmal várják az érdeklődőket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Megnyitották a Gyulai Várszínház 60. évadát és a XXIII. Körös-völgyi Sokadalmat június 30-án a gyulai várkertben.  

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a megnyitón úgy fogalmazott, Gyula kitüntetett helyet foglal el az ország fesztiváltérképén.

Kifejtette, a teátrum összművészeti fesztiválja és a népművészeti fesztivál „nagy múltú, egymásba fonódó események”, melyek „kiemelkedő ékkövei kulturális életünknek”. Mint mondta, a két rendezvény az ország előadó-művészetének és népművészetének legjavát tárja a látogatók elé, miközben megidézi „a Kárpát-haza egyetemes örökségét”.

Hangsúlyozta, létfontosságú az online térből a családokra zúduló „szűretlen tartalommal” szemben alternatívát kínálni: „hiteles, tiszta forrásból származó értékeket bemutatni, önazonos, nagy tudású művészek, alkotók és mesterek által”. Hozzátette, a gyulai fesztiválokon minden generáció megtalálhatja a számára megfelelő ismeret- és élményszerzési lehetőséget.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője felelevenítette, 1958-ban újították fel a gyulai várat, ahol Miszlay Istvánnak, a békéscsabai színház rendezőjének ötlete alapján megkezdte működését az ország első várszínháza. A teátrumban Victor Hugo Hernani című művét mutatták be elsőként 1964-ben.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, az elmúlt hatvan évben számos hazai és határon túli rendező darabját láthatták a nézők a várszínházban, mely az „összművészeti rendezvények fellegvárává” vált.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere aláhúzta, a várszínház mindenkori vezetése „a minőségi kultúrát, a minőségi élményeket” tekinti mércének, ahogy a Körös-völgyi Sokadalomra is csak a minőségi népművészetet engedik be.

A településvezető emlékeztetett, miután Gyula városától a kommunista diktatúrában elvették a megyeszékhelyi címet, „évekig kereste a helyét”, végül a turizmusban, azon belül a kulturális turizmusban találta meg „az egyik kitörési pontot”.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke úgy fogalmazott: a Körös-völgyi Sokadalom egy nagy családi eseményre emlékeztet, ahol a népművészet művelői és szeretői találkozhatnak egymással.

Elmondta: az idei rendezvény fő témája az „Élet a konyhában”, ehhez igazodva a látogatók többek között a régi konyhai eszközök, textíliák készítésének hagyományos technikáit ismerhetik meg. A résztvevőket népi látványkonyha, játszóház, népművészeti vásár és a „Befordultam a konyhába...” című kiállítás is várja.

Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége elnöke ismertette: pénteken tartják a XVI. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, szombaton pedig a XXVI. Békés Megyei Táncosok Találkozóját. A színpadi programok mellett gólyalábasok és táncház szórakoztatja a várkertbe érkezőket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója aláhúzta: a teátrumot mindig a hagyományok létrehozása, éltetése és megújítása jellemezte.

Kitért rá, hogy, a jubileumi, augusztus 16-ig tartó évad programjában három új bemutató is szerepel, emellett megszervezik az Erdélyi Hetet, a XI. Irodalmi Humorfesztivált és a Molnár Ferenc Napokat, valamint újdonságként az ingyenes Free Zenei Fesztivált és a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját.

A megnyitó zárásaként Erkel Ferenc Bánk bán című operájának Hazám, hazám áriájára húzták fel a várszínház zászlaját a gyulai vár falára, majd három ágyúlövés jelezte a nyári évad hivatalos kezdetét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)