Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Libor János-díjban részesült Varga István, Dányi Katalin és Csikósné Mácsok Erzsébet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. június 27. 15:43
Dr. Libor János-díjban részesült Varga István, Dányi Katalin és Csikósné Mácsok Erzsébet
Semmelweis-nap alkalmából adtak át elismeréseket a Pándy Kálmán-tagkórházban

Dr. Libor János-díjat vehetett át Varga István radiológus főorvos, Dányi Katalin gyermekápoló, endoszkópos szakasszisztens és Csikósné Mácsok Erzsébet klinikai onkológiai szakápoló június 27-én a Pándy Kálmán-tagkórház Semmelweis-nap alkalmából szervezett ünnepségén, ahol Kórházért kitüntetést, kinevezéseket és dicséreteket is kiosztottak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megjelenteket elsőként Becsei László főigazgató főorvos köszöntötte, aki beszédében úgy fogalmazott, ezen a napon emlékeznek a nagy elődökre, értékelik az eredményeiket, valamint elismerik a gyógyító orvosok, szakdolgozók munkáját.

– Az egészségügyi dolgozóknak az adhat erőt és hitet, ha a hivatásuk gyakorlása közben nemcsak saját magukra, hanem intézményi és társadalmi támogatásra, elismerésre is számíthatnak – fogalmazott.

A főigazgató főorvos felidézte Semmelweis Ignác pályafutását: 1837-ben a Bécsi Egyetem jogi karán kezdett tanulni, majd még ugyanabban az évben átiratkozott az orvosi karra. Orvosi diplomát, majd sebész és szülészmesteri oklevelet szerzett. Számos tényező együtthatása vezetett a gyermekágyi láz felfedezéséhez: 1840-ben a bécsi szülészeti klinikán különválasztották az orvosok és szülésznők képzését, amelynek eredményeként az orvosok klinikáján két és félszer magasabb volt a halálozás, mint a bábáknál, Semmelweis pedig céltudatosan kereste a betegség okait.

dányi katalin

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében kiemelte: Semmelweis Ignác minden ellenállással dacolva, minden körülmények között kitartott tudományos felfedezése mellett, az élet pedig végül őt igazolta.

– Az elhivatottság és odaadás, a lelkiismeretesség, az orvosi hitvallás, a szakma és a betegek iránti vezette. Életében és halálában egyesítette az emberiség legszebb hagyományait, mérlegelés nélkül, egészségét és életét nem kímélve küzdött mások életéért – hangsúlyozta a városvezető.

Aláhúzta: az önkormányzat által alapított díj névadójának, Libor Jánosnak a szellemisége szakmai és erkölcsi útravalóul szolgál a gyulai egészségügyi szakemberek számára, hiszen a ő pályafutása is hozzájárult ahhoz a bizalomhoz, amelyet az ember tanúsítanak a ma dolgozók iránt.

A városvezető emlékeztetett: 2018-ban Kiss Tamásné önkormányzati képviselő kezdeményezésére alapították a díjat, amely kifejezi a közösség tiszteletét és megbecsülését az egészségügyben példaértékű munkát végző orvosok és szakdolgozók iránt, egyben szimbolizálja Gyula városának és a kórháznak együvé tartozását is. Az elismerést a Gyulán legalább tíz éve dolgozó, az egészségügy területén magas színvonalú munkát végző, szakmailag és emberileg feddhetetlen orvosok és szakdolgozók kaphatják meg.

csikósné máCSok erzsébet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A magyar egészségügy napja alkalmából Dr. Libor János-díjban részesült: Varga István, Dányi Katalin és Csikósné Mácsok Erzsébet.

Varga István radiológus főorvos – aki nem tudott jelen lenni az ünnepségen – 1984. október 1-jén kezdett dolgozni a gyulai kórházban, miután megszerezte általános orvosi diplomáját. 1988-ban radiológus szakvizsgát tett, 1992-ben adjunktusi, 2004-ben főorvosi kinevezést kapott, szintén abban az évben lett megbízott osztályvezető, a radiológiai osztályt 2022. december 31-ig vezette, jelenleg a nyugdíj mellett segíti az osztály munkáját. Számos előadása, közleménye jelent folyóiratokban, munkáját a dinamizmus, őszinteség, emberközpontúság jellemzi. Évtizedeken át segítette a fiatal kollégák szakmai fejlődését, kedvenc szakterülete az UH diagnosztika. Úttörő szerepe volt a DSA vizsgálatok bevezetésében.

Dányi Katalin 1988-ban szerzett általános ápolói és asszisztensi végzettséget, majd a gyulai kórház gyermekosztályán helyezkedett el. 1989-ben gyermekápolói minősítő vizsgát tett, 2006-ban endoszkópos szakasszisztensi oklevelet szerzett. A gyermek gasztroenterológiai szakrendelő elhivatott munkatársa, kommunikációja a gyermekekkel és szülőkkel is megértő, kedves. Bódi Piroska főorvossal együtt tíz éve aktívan részt vesz az általános iskolások lisztérzékenység szűrésében, a koronavírus-járvány kezdetétől pedig a gyermekambulancia feladatait is ellátja.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Csikósné Mácsok Erzsébet 1991-ben szerzett általános ápolói és asszisztensi végzettséget, majd a Pándy Kálmán-tagkórház onkológiai osztályán helyezkedett el. 1992-ben felnőtt szakápolói, 2008-ban klinikai onkológiai szakápoló képzettséget szerzett. 2011-től onkoteam szervezőként is dolgozik, feladatai közép tartozik a Nemzeti Rákregiszter által visszaküldött esetek pontosítása és visszajelzése. Aktívan részt vesz a nagy betegforgalmú szakrendelések asszisztensi feladatinak munkájában. Számos tudományos előadást tartott, több közleménye megjelent orvosi szaklapokban. Társadalmi tevékenységet is végez, több egyesületnek tagja.

Kórházért kitüntetést vehetett át: Borzsákné Kordas Anita, a biztonságszervezési és üzemeltetési osztály vezetője, Csatlós Györgyné, a gazdasági osztály vezetője, Kiss Klára, a pénzügy-számviteli osztály vezetője és Laukó Ervin, a műszaki osztályok vezetője.

Mint mondták, mindannyian aktív tagjai voltak a kórházi operatív csoportnak, kiválóan koordinálták az intézmény járványügyi feladatok ellátáshoz szükséges hátterét, valamint jelentős szerepet töltöttek be a szakmai anyagok, orvostechnikai eszközök folyamatos biztosításában. Irányító, integráló szerepük a járvány után is folytatódott, feladatkörük kibővült az orosházi kórház gazdasági-műszaki tevékenységének biztosításával.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Főigazgatói dicséretben részesült: Szép László gyógyszerész, Árgyelánné Patkás Mária helyettes vezetőasszisztens, Csepreghyné Mikló Teréz ápoló, Dunai Edit általános ápoló és asszisztens, Duskáné Molnár Gabriella aneszteziológus szakasszisztens, Kádár Ildikó orvosírnok, Karaszné Tóth Gabriella szakápoló, Kiss Károlyné adminisztrátor, Kovácsné Beke Szilvia ápolási asszisztens, Kovan Jánosné szakasszisztens, Moldován Angéla dietetikus, Osztroluczki Istvánné orvosírnok, Perlaki Tiborné asszisztens és Szabó Julianna Erika műtős szakasszisztens.

A Magyar Ápolási Egyesület elismeréséhet vehette át Molnárné Szmola Éva és Oláhné Medve Mária.

Főorvosi kinevezést vehetett át: Kis Anita, Lakatos Piroska, Nagy Szilvia, Pocsay Réka, Bardócz Lóránt, Marik László és Marosán Péter. Adjunktusi kinevezést kapott: Crai-Hajduk Mónika, Kolozsvári Edina, Rózsavölgyi Katalin, Vágó Otília, Fülöp Ferenc, Ruzsa János és Tamasi Albert.

Az eseményen a tagkórház rendszeres véradóit is köszöntötték. Elismerést vehetett át: Gazsi-Makai Gabriella, Gombkötő Istvánné, Szabó Tünde Csilla, Üveges Edit, Virág Máté, Kmetykó Ágnes, Rus-Gal Gabriella, Balla Ferenc, Sussmann Ferenc, Szilágyi János, Halászné Balogh Katalin, Jantyik Tiborné, Portörő-Lantos Anita Marianna, Sárosiné Hőh Henriette, Varjú Józsefné, Farnas Ferenc, Ruzsáné Szilágyi Judit, Szőkéné Kovács Emese, Czinczér Zsolt, Nagy Ferenc és Pomázi Ferenc.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)